Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο νέος Κώδικας και ο ΣΥΝ

Από τη δημοσιοποίηση των κεντρικών σχεδιασμών - είτε προέρχονταν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε τώρα από αυτήν της ΝΔ - για τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, δηλαδή για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, το ΚΚΕ έλαβε συγκεκριμένη καταγγελτική πολιτική θέση, που υπογραμμίζει τη μετατροπή του θεσμού σε όργανο υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων.

Η θέση αυτή εκφράστηκε με επιχειρήματα και στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ) από τους εκπροσώπους του Κόμματος, στα οποία όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Σε αυτά μετέχουν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Οι μεν εκπρόσωποι του δικομματισμού στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, ανάλογα με το χρώμα της κυβέρνησης που κάθε φορά δημοσιοποιούσε τα σχέδια για τον νέο Κώδικα, συναινούσαν - και εξακολουθούν - με κεντρική κατεύθυνση να ...ισχυροποιηθούν οι δήμοι μέσα από τη λειτουργία τους ως επιχειρήσεων.

Ο δε ΣΥΝ, στο πλαίσιο της διαλλακτικής τακτικής του, αναγνώριζε πάντα θετικά σημεία και επέμενε να διαμαρτύρεται για τη μη προώθηση ακόμα πιο αντιδραστικών μέτρων. Αρκεί να σημειώσουμε κάποια από αυτά, όπως προβάλλονται και σε σχετικό άρθρο που υπέγραψε χτες στην «Αυγή» ο Δημήτρης Μπίρμπας, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης. Σε αυτό, θεωρείται ότι ο νέος Κώδικας «δεν ανταποκρίνεται, παρά τις βελτιώσεις που επιφέρει, στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης», γιατί, ανάμεσα σε άλλα, «δε θεσμοθετεί την αιρετή περιφέρεια και τη φορολογική αποκέντρωση». Αν υποθέσουμε ότι ο στόχος είναι «η σύγχρονη ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση», όπως εντέχνως, αόριστα και θολά προβάλλεται, ίσως τα δύο αυτά μέτρα να είναι χρήσιμα...

Ομως, σε τι εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων; Θα ωφεληθούν από την ανάληψη από τους δήμους φορολογικής εξουσίας ή θα επιβαρυνθούν, με δεδομένο ότι: Η κρατική επιχορήγηση παραμένει μειωμένη. Κρατικές αρμοδιότητες που έχουν δοθεί και νέες που αναμένονται, δε συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρήματα. Θα ωφεληθούν από την αιρετή περιφερειακή διοίκηση, όταν ο ρόλος της, αυτός του εγγυητή της υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής από τους δήμους, δεν αλλάζει; Αν απαντήσουμε σε αυτά, νομίζουμε ότι «οι βελτιώσεις που επιφέρει» ο νέος Κώδικας, κατά τον ΣΥΝ, μάλλον στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος αφορούν και όχι στο επίπεδο ζωής των δημοτών.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ