Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αθλια επίθεση από Τζακ Στρο

Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα χτες το βράδυ σε μια χωρίς προηγούμενο επίθεση την οποία εξαπέλυσε επίσης χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Λιλλήκας, σε δηλώσεις που έκαμε στο ΡΙΚ, χαρακτήρισε την επίθεση απαράδεκτη, προκλητική και εκβιαστική και τον κάλεσε να επανορθώσει ορισμένες δηλώσεις του.

Ο κ. Στρο, με αφορμή ερώτηση συντηρητικού βουλευτή, κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι με το δρόμο που ακολουθεί θα οδηγήσει σε «αυτό που θέλουν να αποφύγουν», δηλαδή στην αναγνώριση του ψευδοκράτους «γιατί θα καταστήσουν αδύνατο για την Τουρκία να αρχίσει πλήρεις διαπραγματεύσεις».

Ο Γ. Λιλλήκας παρατήρησε ότι οι δηλώσεις του Στρο παραποιούν την αλήθεια και τα γεγονότα και εμπεριέχουν απαράδεκτους υπαινιγμούς και χαρακτηρισμούς, αλλά και έμμεσους εκβιασμούς.

«Αυτοί που εργάζονται για τη διχοτόμηση δεν είναι οποιαδήποτε πολιτική δύναμη στην Κύπρο και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση, αλλά όσοι υποστηρίζουν θέσεις όπως του Αμπντουλάχ Γκιουλ και όσοι προβαίνουν σε πράξεις όπως του Τζακ Στρο», είπε ο εκπρόσωπος.

Εξάλλου, απαντώντας σε δήλωση του Στρο ότι η κυπριακή κυβέρνηση «επιχειρεί να αποξενωθεί από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, να τερματίσει κάθε επαφή μαζί της και να την περιθωριοποιήσει, χωρίς καμιά βοήθεια για την οικονομική της ανάπτυξη», ο Λιλλήκας είπε «η κυβέρνηση έμπρακτα απέδειξε την οικονομική της στήριξη προς τους Τουρκοκυπρίους, κάτι που ο κ. Στρο γνωρίζει πολύ καλά». Είπε επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε παραστάσεις για δήλωση του κ. Στρο ότι η Ισπανία, η Ιταλία και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν χαιρέτισαν τις πρόσφατες τουρκικές προτάσεις για νέο τρόπο προσέγγισης του Κυπριακού.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι στην πραγματικότητα μόνο η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων, λέγοντας ότι η Ισπανία, η Ιταλία και ο Ο. Ρεν χαιρέτισαν απλώς οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα οδηγούσε σε επίλυση του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ