Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Ευρωενωσιακά μέτρα καταστολής ενόψει ... ένταξης

Σε ρόλο διαμεσολαβητή η ελληνική κυβέρνηση, στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έγινε στο Λουτράκι

Την ενίσχυση των μέτρων καταστολής (Europol και Eurojust), που έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όλα τα κράτη - μέλη της, αποφάσισαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και γι' αυτές τις χώρες, κατά τη Σύνοδό τους στο Λουτράκι. Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι αντίστοιχοι υπουργοί Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κροατίας, Μολδαβίας, ΠΓΔΜ, Ρουμανίας, Σερβίας - Μαυροβουνίου και Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς, που προεδρεύει των Συνόδων μέχρι τον ερχόμενο Μάη, συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, και Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης.

Οι τελευταίοι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέγνωσαν τις δηλώσεις τους και αποχώρησαν από την αίθουσα, χωρίς να δεχτούν καν ερωτήσεις ακόμα και για το τι συζητήθηκε. Από τις δηλώσεις τους, όμως, φαίνονται ξεκάθαρα οι στόχοι τόσο της ελληνικής πλευράς, που θέλει να παίξει το ...ρόλο του «διαμεσολαβητή» της ΕΕ, όσο και της τελευταίας στην επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων. Επίσης, δείχνει καθαρά το μέλλον των πολιτών των χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης που βλέπουν τη «μέγκενη» των ελευθεριών και των δικαιωμάτων τους να σφίγγει πριν ακόμα γίνουν ενεργά μέλη της ΕΕ. Η συμφωνία των υπουργών της ΝΑ Ευρώπης - εκτός των άλλων - όπως την εξέφρασε ο Γ. Βουλγαράκης, ήταν να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία της συνεργασίας των εν λόγω κρατών που συμμετείχαν στη Σύνοδο, «ώστε να αποτελέσει το Φόρουμ για την προώθηση της ένταξης των Χωρών της περιοχής στις δομές της ΕΕ(...). Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να επιδιώξουμε τη στενότερη διασύνδεση της Πρωτοβουλίας μας με τους Οργανισμούς και τα Οργανα της ΕΕ στο πεδίο της Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Europol, Eurojust κλπ.), με στόχο την προώθηση της ενταξιακής πορείας των Χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και την εξοικείωσή τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Οπως παράλληλα επισήμανε κατά την εναρκτήρια ομιλία του, «έχει φτάσει πλέον η στιγμή να περάσουμε από τη θεωρητική προσέγγιση των προβλημάτων στην πρακτική και επιχειρησιακή αντιμετώπισή τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ