Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΔΕΔΥ
Κλίμα συμφωνίας για αντεργατικά μέτρα

Αντιλαϊκές και αντεργατικές προτάσεις από την κυβέρνηση στη συνάντηση. Ικανοποίηση από την ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ Δημοσίου

 

«Πανηγυρικό» και τυπικό προσπάθησαν να παρουσιάσουν και οι δυο πλευρές το χαρακτήρα της χτεσινής, πρώτης, συνάντησης στα πλαίσια των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μεταξύ της ΑΔΕΔΥ, της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Β. Παπανδρέου, και των υφυπουργών Δημόσιας Διοίκησης Λ. Τζανή και Οικονομικών Γ. Δρυ. Ωστόσο, η κυβέρνηση κατέθεσε υπόμνημα-πρόταση που θίγει το εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων και ανοίγει δρόμους παραπέρα ανατροπής του.

Συγκεκριμένα, στο κυβερνητικό υπόμνημα αναφέρεται ότι το υπουργείο «επιθυμεί να καθιερώσει τη λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών αιχμής με τη μορφή γραφείων εξυπηρέτησης πολιτών δυο ή τρεις φορές τη βδομάδα κατά τις απογευματινές ώρες, καθώς και τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών κατά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου» . Μάλιστα... προτείνεται το μέτρο αυτό «σε πρώτη φάση» να εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένες υπηρεσίες και να αφορά σε μικρό αριθμό υπαλλήλων. Σκόπιμα δε διευκρινίζεται ο τρόπος στελέχωσης και το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων σε αυτά τα γραφεία (σπαστά ωράρια κλπ.), απλώς σημειώνεται πως δε θα αυξηθεί ο χρόνος εργασίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ζητά «τη δημιουργία συστήματος αμοιβών των υπαλλήλων με βάση την αποδοτικότητα»!!! Για το σκοπό αυτό, αλλά και για την πλήρη χειραγώγηση των εργαζομένων στο δημόσιο, προτείνει τη «δημιουργία δεικτών αποδοτικότητας υπηρεσιών και απόδοσης υπαλλήλων». Επίσης προϊδέασε για συνέχιση και το 2001 της πολιτικής σκληρής λιτότητας, καθώς ο υφυπουργός Γ. Δρυς, αναφερόμενος στο θέμα των αυξήσεων, σημείωσε πως «όπως κάθε χρόνο θα εξαντλήσουμε τα όρια, μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής».

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η υπουργός Β. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα υπάρξει συμφωνία, γιατί «και η ΑΔΕΔΥ είναι στο ίδιο πνεύμα». Η επισήμανση αυτή δεν ήταν τυχαία, καθώς η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ εμφανίστηκε έτοιμη να στηρίξει τις αντεργατικές-αντιλαϊκές επιλογές. Ο πρόεδρός της, Σπ. Παπασπύρος, είπε πως υπάρχει «διάθεση για συμφωνία» και ότι χρειάζεται«νέο περιβάλλον, νέες συνθήκες, νέες πολιτικές αμοιβών, έτσι ώστε να υπάρξει μια δημόσια διοίκηση με διαφορετική ταχύτητα για να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές, οικονομικές ανάγκες της χώρας, τις ανάγκες που δημιουργούνται από την ένταξη στην ΟΝΕ».

Ωστόσο, η πλήρης και ανοιχτή ταύτιση της «πράσινης» ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ με τις αντεργατικές επιλογές είχε αποτέλεσμα να εκδηλωθούν διαφωνίες και στο εσωτερικό της ΠΑΣΚ. Συγκεκριμένα, οι αντιπρόεδροι Κ. Παπαντωνίου και Χ. Σουλελές σε κοινή τους δήλωση κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις υπονόμευσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, ότι δεν τηρεί τις αποφάσεις των οργάνων και ζητούν άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

«Στημένο παιχνίδι» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Δημοσίου τις κατ' επίφαση συλλογικές διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν χτες, και τονίζει πως στην πρώτη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι αντιλαϊκές προθέσεις της κυβέρνησης.

Οπως τονίζει, στόχος είναι «μια δημόσια διοίκηση που θα είναι εργαλείο επιβολής αντιλαϊκών επιλογών, ευέλικτη και ευπροσάρμοστη στην εξυπηρέτηση της νέας επιχειρηματικότητας, προσανατολισμένη στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των αντιλαϊκών-αντεργατικών αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια της ΟΝΕ».

Οι δήθεν υπηρεσίες ποιότητας - συνεχίζει - δεν πρέπει να παγιδεύσουν το λαό, γιατί οι επιφανειακές βελτιώσεις δεν μπορούν να αποκρύψουν το ταξικό αποκρουστικό πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης, ενώ θα αποτελέσουν πρόσχημα για τη λεηλασία των όποιων δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία - τονίζει - της ΑΔΕΔΥ, έχοντας προχωρήσει πλήρως στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού, όχι μόνο δεν αντιστέκεται, αλλά θα συνυπογράψει και θα εξασφαλίσει στην κυβέρνηση την απαραίτητη συνδικαλιστική νομιμοποίηση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της. Εκτιμά, τέλος, πως είναι χρέος της να αποκαλύψει στους εργαζόμενους ότι το παιχνίδι είναι στημένο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πλειοψηφία αρνείται σταθερά τους αγώνες(2003-07-03 00:00:00.0)
Στόχος της κυβέρνησης η αφαίρεση δικαιωμάτων(2002-07-04 00:00:00.0)
Ολοταχώς προς το ατομικό μισθολόγιο(2001-03-21 00:00:00.0)
Στο δρόμο της «συναίνεσης» η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ(2000-07-25 00:00:00.0)
Λιτότητα και το 2001(2000-07-08 00:00:00.0)
Σε αντεργατικό «φόντο»(2000-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ