Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Σε ιδιώτη και η συνταγογραφία;

Ενστάσεις και παραπομπή  σε νέο ΔΣ, του θέματος της μηχανογράφησης της συνταγογραφίας στην κατεύθυνση των περικοπών

Το... νέο πρόγραμμα για «τη διαχείριση συνταγών φαρμακείων», με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να περικόψει ακόμη περισσότερο τη φαρμακευτική περίθαλψη ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΙΚΑ συζητήθηκε χτες στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος, αλλά η απόφαση γι' αυτό παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση.

Το... πρόγραμμα αφορά τη μηχανογράφηση και διαχείριση των συνταγών που εκδίδουν οι γιατροί του ΙΚΑ για τους ασφαλισμένους τους, το οποίο θα αναλάβει ιδιωτική εταιρία μετά από ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, έναντι αμοιβής 1,5 δισ. δραχμών. Στόχος όπως σαφώς αναφέρεται στην εισήγηση - που παρουσίασε ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος - είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 30%.

Από πολλά μέλη του ΔΣ εκφράστηκαν ενστάσεις γι' αυτό το πρόγραμμα. Επισημάνθηκε πως με αυτό δεν αντιμετωπίζεται το κύριο ζήτημα που είναι η μεγάλη αύξηση στις τιμές των φαρμάκων από τις εταιρίες του χώρου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν το '89, η συνολική κατανάλωση φαρμάκων ήταν 231.628.000 κουτιά και η συνολική δαπάνη 110 δισ. δραχμές. Το '99 η κατανάλωση αυξήθηκε στα 362.164.000 κουτιά και η δαπάνη εκτινάχτηκε στα 690 δισ. δραχμές. Δηλαδή η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 50% περίπου, ενώ η δαπάνη κατά 600%. Οπως τονίστηκε το... πρόγραμμα δεν αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα και ουσιαστικά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Επίσης ενστάσεις υπήρξαν και για τη σκοπιμότητα της διενέργειας διαγωνισμού για να αναλάβει ιδιώτης τη μηχανογράφηση και διαχείριση των συνταγών και μάλιστα με απαράδεκτα μεγάλο κόστος, όταν αυτό το έργο θα μπορούσε να γίνει από υπηρεσίες του ΙΚΑ και να ενταχθεί στο υπάρχον ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Ιδρύματος.

Ο διοικητής του ΙΚΑ παρέπεμψε να ξανασυζητηθεί το θέμα σε νέα συνεδρίαση, σημειώνοντας πως το ζήτημα αφορά και άλλα Ταμεία...

Στη χτεσινή συνεδρίαση, εγκρίθηκε ωστόσο κατά πλειοψηφία, η χορήγηση επιπλέον 15 εκατ. δραχμών (έχει πάρει ήδη 36 εκατ. δρχ.) στην ιδιωτική εταιρία «ΕΛΜΑ Διαφημιστική ΕΠΕ», η οποία έχει αναλάβει «να δημοσιεύει ανακοινώσεις, αγγελίες, προκηρύξεις διαγωνισμών, πλειστηριασμούς του Ιδρύματος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ