Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΛΕΒΗΤΩΝ
Ιδιόμορφη «ομηρία»

Αναγκασμένοι να κάνουν πρακτική για την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, είναι ευάλωτοι στην εκμετάλλευση

Θύματα άγριας εκμετάλλευσης πέφτουν από την πρώτη κιόλας μέρα της αποφοίτησής τους οι σπουδαστές των ΚΕΤΕΚ του ΟΑΕΔ, που ειδικεύονται στην επισκευή και συντήρηση καυστήρων. Αιτία του κακού αποτελεί το γεγονός ότι το πτυχίο του ΚΕΤΕΚ δεν επαρκεί για την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, καθώς απαιτείται ο σπουδαστής να εργαστεί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα σε επιχειρήσεις του κλάδου, μέχρι να συγκεντρώσει 300 ή 400 ένσημα, ανάλογα με το καθεστώς εργασίας τους.

Ειδικότερα, απαιτείται ο σπουδαστής να προσληφθεί σε επιχείρηση είτε ως βοηθός τεχνίτη, που σημαίνει ότι θα είναι μισθωτός, είτε ως τεχνίτης, τον οποίο σύμφωνα με τον ΑΝ 878/1946 θα πρέπει να τον επιβλέπει μηχανολόγος. Οι επιχειρήσεις - στην Αθήνα δραστηριοποιούνται 7-8 μεγάλες εταιρίες που απασχολούν εκατοντάδες τεχνίτες - προτιμούν να προσλαμβάνουν τους πτυχιούχους των ΚΕΤΕΚ ως ελεύθερους επαγγελματίες, γιατί έτσι γλιτώνουν έναν μισθό, ενώ όσον αφορά στην παρουσία μηχανολόγου αυτό θεωρείται... πολυτέλεια. Αποτέλεσμα είναι να εργάζονται με τον κίνδυνο ποινικών κυρώσεων, έχοντας τη «διαβεβαίωση» ότι ο νόμος δεν... εφαρμόζεται! Ομως, η υπόθεση δε σταματάει εδώ. Οι σπουδαστές ως... τεχνίτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, υπό την επίβλεψη μηχανολόγου, κόβουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, το οποίο στο τέλος πιστοποιεί και την πρακτική εξάσκησή τους. Η πληρωμή τους, δε, γίνεται με ποσοστά!

Αυτή τη στιγμή δεκάδες σπουδαστές φοιτούν στα ΚΕΤΕΚ του ΟΑΕΔ, έτοιμοι να ενταχθούν στον κύκλο της εκμετάλλευσης. Οι σπουδαστές ζητούν αναβάθμιση του πτυχίου τους, με αύξηση και του χρόνου μαθητείας, που τώρα είναι δεκάμηνος, ώστε να μπορούν να εξασκούν το επάγγελμά τους από την πρώτη μέρα της αποφοίτησής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ