Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ» ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
«Νομιμότητα» η ... εντολή της CIA

«Με ένα τηλεφώνημα θα μπορούσε να γίνει εξακρίβωση». Αυτό τόνιζε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. το Δεκέμβρη, αναφερόμενος στις καταγγελίες για απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών μεταναστών από ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο, ήθελε να εξηγήσει ότι οι καταγγελίες των μεταναστών για τις απαγωγές δεν ευσταθούν, αφού όλα θα μπορούσαν να γίνουν...«νόμιμα» και με ένα ...υπερατλαντικό τηλεφώνημα.

Το «νόμιμο» - όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ» - έχει εξασφαλιστεί από το 2000 με τη συμφωνία που είχαν υπογράψει ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης με την Αμερικανίδα υπουργό Δικαιοσύνης Τζάνετ Ρίνο. Το μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας υπογράφτηκε για την αντιμετώπιση - δήθεν - της τρομοκρατίας. Είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ διατηρούν μιαν ...παρεξηγημένη άποψη για το θέμα αυτό, αφού εξακολουθούν να εντάσσουν σε αυτήν εθνικοαπελευθερωτικά και λαϊκά κινήματα, κυβερνήσεις και κράτη που δε χωρούν στη νέα τάξη πραγμάτων.

Εφαρμογή αυτού του μνημονίου, αλλά και άλλων άτυπων συμφωνιών που κρατούνται μυστικές, αποτελεί και η νομότυπη επιχείρηση της Ασφάλειας στον Ασπρόπυργο και στην Αθήνα (Ν. Κόσμος) που έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από ενημέρωση της πρεσβείας των ΗΠΑ προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η πρεσβεία ενημερώθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επιβεβαίωσε χτες στο «Ρ» τις έρευνες που έγιναν, μόνο, όμως, ως δράση των ελληνικών αρχών που εξέτασαν αποκλειστικά τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου, οι ελληνικές αρχές ερευνούν πληροφορίες από οπουδήποτε κι αν προέρχονται.

Στην ΕΛ.ΑΣ. περιήλθαν πληροφορίες απειλητικού χαρακτήρα και ερευνήθηκαν. Δε συμμετείχαν Αμερικανοί στις έρευνες. Απλά η πληροφορία ήταν αμερικανικής προέλευσης. Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για κοινές επιχειρήσεις. Τα μνημόνια συνεργασίας επιταχύνουν τη διαδικασία ροής πληροφοριών στο πλαίσιο μιας στενότερης συνεργασίας. Αυτό το πλαίσιο, υποτίθεται πως δεν ακυρώνει την υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία. Τούτο, όμως, παραμένει προς απόδειξη, όπως δείχνουν και τα καταγγελλόμενα περιστατικά. Πολύ περισσότερο, καθώς οι αρμόδιες αρχές δε δημοσιοποιούν το περιεχόμενο των αμερικανικών πληροφοριών, ενώ αποφεύγουν να μιλήσουν για το τελικό αποτέλεσμα των ερευνών τους. Ο καθένας μπορεί να υποθέσει, επομένως, ότι λειτούργησαν ως εντολοδόχοι των Αμερικανών, παραβιάζοντας ωμά με την πρακτική τους τα δημοκρατικά δικαιώματα όσων προσήχθησαν και ανακρίθηκαν.

Πέρα απ' αυτά, το μνημόνιο δημιουργεί καχυποψίες για τη δημιουργία μεικτών ομάδων δράσης, αφού σε παράγραφο του άρθρου 2, που αναφέρεται στις μορφές συνεργασίας, υπογραμμίζεται πως η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών υπηρεσιών μπορεί να επιτευχθεί μέσω «διοργάνωσης συσκέψεων εμπειρογνωμόνων στα πλαίσια της αρμοδιότητάς τους, όποτε υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης επειγόντων και ειδικών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για την προετοιμασία και υιοθέτηση κοινών μέτρων, όπου αυτά είναι απαραίτητα σε ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων και έρευνας». Αλλά και «συντονισμού αστυνομικών ενεργειών για την πραγματοποίηση κοινών ερευνών και αμοιβαίας υποστήριξης υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο του μέρους, στο έδαφος του οποίου λαμβάνουν χώρα οι δραστηριότητες». Οπως, επίσης, και «αναζήτησης προσώπων που διαφεύγουν την ποινική δίωξη ή την εκτέλεση ποινής».

Το τελευταίο συνδέεται με τη σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, η οποία αποτελεί ευρύτερη «συνεργασία» με τις αρχές των ΗΠΑ στις έρευνες, στη δίωξη και στην πρόληψη του εγκλήματος. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τη λήψη καταθέσεων, τη μεταφορά κρατουμένων και μια σειρά άλλες ενέργειες που δείχνουν ότι οι αμερικανικές διωκτικές αρχές εισχωρούν στο ελληνικό ποινικό σύστημα. Ετσι, όταν «βήχουν» οι αμερικανικές αρχές τότε οι ελληνικές αρχές ανάβουν από ...πυρετώδη δραστηριότητα προσάγοντας και οδηγώντας για ανάκριση οποιονδήποτε «δείχνουν» ως ύποπτο οι όποιες πληροφορίες τους. Αξίζει να σημειωθεί πως στις παραγράφους 2, 3 του άρθρου 7 της συμφωνίας δικαστικής συνεργασίας, που υπογράφτηκε το 1999, μπορούν οι ΗΠΑ να χρησιμοποιούν στοιχεία σε βάρος πολιτών, παρότι η Ελλάδα τα θεωρεί απόρρητα. Επίσης, η δικαστική συνδρομή λειτουργεί υπέρ των ΗΠΑ και για πράξεις που στη χώρα μας δε θεωρούνται αδικήματα.

  • Μηνυτήρια αναφορά για προσπάθεια αλλοίωσης του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας, στην οποία αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα, κατέθεσε χθες στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο δικηγόρος των Πακιστανών που απήχθησαν και ανακρίθηκαν από μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, Φραγκίσκος Ραγκούσης. Υπενθυμίζουμε ότι οι Πακιστανοί έχουν καταγγείλει πως δέχονται πιέσεις από την πρεσβεία τους, προκειμένου να αλλάξουν τις αρχικές τους καταθέσεις.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ