Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Δεδομένη η συναίνεση για αντιδραστικές αλλαγές στο Σύνταγμα

Τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ σε μια συνταγματική αναθεώρηση που θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων πρόσφερε χτες ο Γ. Παπανδρέου, αποφεύγοντας να σχολιάσει τους αντιλαϊκούς σκοπούς που αυτή θα εξυπηρετήσει και μεταθέτοντας την ...κριτική του προς την κυβέρνηση στη «μικροκομματική προσέγγιση» που είχε στο θέμα του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πριν την έναρξη της συνεδρίασης των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης με την «αναθεώρηση» είναι «να ξεφύγει απ' τα μεγάλα διλήμματα και προβλήματα που έχει μπροστά της και τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει», καλώντας την ουσιαστικά να επισπεύσει την προώθηση και εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος θα υπάρξει σαφέστατη ιδεολογική διαφοροποίηση μεταξύ προόδου και συντήρησης»...

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα και γι' αυτό «πετάει την μπάλα σε άλλο γήπεδο», προσπαθώντας «να αλλάξει την ατζέντα με το Σύνταγμα». «Αλλά, όπως απέδειξε», πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου, «ούτε στο γήπεδο της οικονομίας ξέρει να παίζει μπάλα, ούτε στο γήπεδο του Συντάγματος φάνηκε ότι μπορεί να παίξει σοβαρά».

Πιο αντιδραστικό πλαίσιο για τις «μεταρρυθμίσεις»

Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου επιχειρούσε για μια ακόμα φορά να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, η Α. Διαμαντοπούλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωνε ότι οι αντιδραστικές κατευθύνσεις που υπαγορεύει η «στρατηγική της Λισαβόνας» δεν έχουν προχωρήσει αρκετά εξαιτίας της «έλλειψης δεσμεύσεων και, κατά συνέπεια, κυρώσεων για τα κράτη-μέλη» της ΕΕ!!!

Η Α. Διαμαντοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης με θέμα την «ανταγωνιστικότητα», η οποία έγινε στη Σόφια, στηρίζοντας την ακόμα εντονότερη επιβολή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς τόνισε: «Είναι σαφές ότι εάν μέχρι το 2010 η Ευρώπη δεν προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο».

Μάλιστα, η ίδια σημείωσε ότι «η Ενωμένη Ευρώπη χρειάζεται καινούρια, πιο "σφιχτή", συμφωνία», από αυτή της «στρατηγικής της Λισαβόνας», και πρόσθεσε ότι «οι σχετικές προσπάθειες παρεμποδίζονται από την έλλειψη ευρωσυντάγματος». Μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αφού, όπως είπε η ίδια, η Ευρώπη για να γίνει «ανταγωνιστική» πρέπει να επενδύει στις «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση και στις υποδομές υψηλής τεχνολογίας».

Στη συνεδρίαση των συντονιστών συζητήθηκε και η στάση του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπου ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι ένα στοίχημα «ανανέωσης». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να «μετατεθούν» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ