Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Ανησυχία για τη δημόσια υγεία

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου

Τον κίνδυνο των ενδεχόμενων παρεκκλίσεων από τα μέτρα για την προστασία από τη γρίπη των πουλερικών και τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που θα δημιουργήσουν στη δημόσια υγεία επισήμανε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέροντας τα εξής:

«Είναι ανάγκη η νέα οδηγία, ώστε να παρθούν μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του πτηνοτροφικού κεφαλαίου από τη γρίπη των πουλερικών και για την πρόληψη μετάλλαξης του ιού χαμηλής σε υψηλή παθογένειας και του κινδύνου εξάπλωσης στους ανθρώπους. Ομως στα μέτρα που προτείνονται στην οδηγία, ταυτόχρονα προβλέπονται και παρεκκλίσεις, νοθεύοντας έτσι την αυστηρότητα των μέτρων. Αυτό θα επιτρέπει στις μεγάλες πτηνοτροφικές βιομηχανίες που έχουν προσβληθεί από γρίπη χαμηλής παθογονικότητας να κάνουν χρήση των παρεκκλίσεων και να διοχετεύουν στο ενδοκοινοτικό εμπόριο προσβεβλημένα πουλερικά και προϊόντα τους, αντί να τα καταστρέφουν.

Ετσι θα μεταφέρεται η ασθένεια σε χώρες που δεν έχουν αυτάρκεια και κάνουν εισαγωγές. Αν ορισμένες χώρες θέλουν να κάνουν χρήση των παρεκκλίσεων, αυτές να δίνονται μόνο για την περιοχή τους και να έχουν την ευθύνη γι' αυτό. Στα άλλα κράτη, όμως, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα άρνησης της εμπορίας στο έδαφός τους των προϊόντων που κυκλοφορούν με παρέκκλιση.

Γιατί μπορεί να θεωρούνται η γρίπη χαμηλής παθογονικότητας και τα εμβολιασμένα αμελητέος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί ο ιός χαμηλής σε υψηλής παθογονικότητας και από ακίνδυνος να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις.

Η προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να έχει εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις για την κερδοφορία των μεγαλοπτηνοτροφικών εξαγωγικών βιομηχανιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ