Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17Ν»
Οι αρχές παρουσιάζουν «νέα στοιχεία»

Η εισαγγελέας ζήτησε να συμπεριληφθεί στη δικογραφία έκθεση της Ασφάλειας για κλειδιά που βρέθηκαν πριν τρία χρόνια στο διαμέρισμα της οδού Πάτμου

Με έναν αιφνιδιασμό της εισαγγελικής έδρας συνεχίστηκε χτες η δίκη της «17Ν». Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρουσίασε πραγματογνωμοσύνη της Ασφάλειας για κλειδιά που είχαν βρεθεί πριν τρία χρόνια στο κρησφύγετο της «17Ν» στην οδό Πάτμου στα Πατήσια. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης, που έκαναν λόγο για παραβίαση των κανόνων διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης.

Ο συνήγορος του Α. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτης, τόνισε ότι η υπεράσπιση δε θέλει η κατηγορία για τους πελάτες της να είναι σαν την κινούμενη άμμο, εξηγώντας ότι «ανάλογα με το πώς πηγαίνει αυτή η υπόθεση και πού ενδεχομένως θα αδυνατίσει η κατηγορία, κατά την πρόοδο της διαδικασίας, να έρχεται μια νέα πραγματογνωμοσύνη από την Αστυνομία. Ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα από το άρθρο έξι της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να πληροφορείται την κατηγορία που τον αφορά και τα στοιχεία που την αποδεικνύουν». Ζήτησε δε να σταματήσει αυτή η πρακτική.

Ο συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου, Ι. Μυλωνάς, ανέφερε ότι μόνο το δικαστήριο μπορεί να διατάξει πραγματογνωμοσύνη και ότι αυτό το έγγραφο δεν μπορεί να εισαχθεί τώρα στη διαδικασία της δίκης, αφού, επιπλέον, ούτε το πρωτόδικο δικαστήριο είχε διατάξει κάποια πραγματογνωμοσύνη. Ο συνήγορος του Σ. Ξηρού, Γ. Γκουντούνας, δήλωσε ότι «η εμφάνιση σήμερα της πραγματογνωμοσύνης χωρίς να μας λέει αν υπάρχουν άλλες και ποιες, αποτελεί προειδοποίηση ότι κάθε φορά που αμφισβητείται το σενάριο των αρχών και θα απειλείται η αξιοπιστία τους, θα μας παρουσιάζουν και μια "πραγματογνωμοσύνη"».

Η εισαγγελέας ζήτησε να ενημερωθούν όλοι οι παράγοντες της δίκης για το έγγραφο, διότι θα ζητήσει την ανάγνωσή του. Τελικά, το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφανθεί για το έγγραφο, ενώ συνήγοροι της πολιτικής αγωγής δήλωσαν ότι στο εδώλιο δε βρίσκεται όλη η «17Ν».

Στην 369 σελίδων έκθεση της Ασφάλειας γίνεται αναφορά σε κλειδιά τα οποία φέρουν εγχάρακτες ενδείξεις ή ετικέτες με ονόματα και διευθύνσεις. Σε ένα κλειδί αυτοκινήτου υπάρχει αυτοκόλλητη ετικέτα με χειρόγραφη σημείωση στο όνομα «Πάρκινσον». Οσον αφορά τον Π. Τσελέντη, αναφέρει ότι αντικλείδι που βρέθηκε στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου και άνοιγε την πόρτα του διαμερίσματος είναι όμοιο με αντικλείδι που βρέθηκε στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου. Ομως, το κρησφύγετο αυτό είχε νοικιαστεί το 1994, ενώ ο κατηγορούμενος έχει ισχυριστεί πως αποχώρησε από την «17Ν» το 1988. Επίσης, αναφέρει ότι αντικλείδι που βρέθηκε στο κρησφύγετο και ανοίγει την πόρτα του, έχει ομοιότητες με αντικλείδι που βρέθηκε στο διαμέρισμα του Θ. Ψαραδέλλη που έχει αθωωθεί στην πρώτη δίκη. Ωστόσο επισημαίνει πως υπάρχει απόκλιση στη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τη Ράνια Καραμπλιάνη, συνήγορό του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, «το μόνο που προκύπτει από την εν λόγω έκθεση είναι ότι η μήτρα του κλειδιού που βρέθηκε στο σπίτι του, προσομοιάζει με τη μήτρα κλειδιών που βρέθηκαν στο κρησφύγετο. Δηλαδή, αν εξετάζονταν τα κλειδιά του δικού σας σπιτιού, η "αντιτρομοκρατική" θα κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα».

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίας οι συνήγοροι υπεράσπισης προσέβαλαν ως αντισυνταγματικό τον ν.3090, ζητώντας την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, ενώ η εισαγγελέας έχει ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος. Το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις των Γ. Σερίφη, Αγγελικής Σωτηροπούλου, Ν. Παπαναστασίου και Π. Τσελέντη περί απαράδεκτου των εφέσεων υπέρ του νόμου που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Χ. Λάμπρου, όπως και αίτημα για διακοπή της δίκης προκειμένου να ανατεθεί σε ιδιωτικό φορέα να εγκαταστήσει μηχανήματα για την καταγραφή των πρακτικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ