Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι άνεργοι νέοι

Η εικόνα από τα καθημερινά δημοσιεύματα είναι άκρως απελπιστική. Ανακαλεί στη μνήμη τούς «ικέτες» κοντά στους ναούς. Ζητούσαν άσυλο. Σωτηρία. Ο αρχαίος θεός τούς προστάτευε από τους διώκτες τους. Ο,τι και να ήταν το έγκλημα. Αρκούσε που ζητούσαν την εύνοια, τη χάρη του θεού. Ετσι είναι. Ενας θεός πρέπει να είναι και παντοδύναμος και πολυεύσπλαχνος! Αλλιώς πώς θα έχει μόνιμη πελατεία που γεμίζει τα παγκάρια!

Οι σημερινοί ικέτες - άνεργοι νέοι τρέχουν στον «ιερό ναό» του ΑΣΕΠ, εκλιπαρώντας μια θέση στο Δημόσιο που είναι (ακόμα) μόνιμη. Χιλιάδες οι άνεργοι νέοι. Χιλιάδες οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ. Και εκατοντάδες χιλιάδες τα ευρώ που εισπράττει το Δημόσιο από τους απελπισμένους νέους που τους τάζει μια θέση ...ανύπαρκτη για όλους, αφού οι θέσεις είναι μετρημένες και οι επίδοξοι μνηστήρες αμέτρητοι! Σκέτος εμπαιγμός από μια πολιτεία που λεηλατεί ολόκληρο το λαό για χάρη των ελάχιστων χρυσοκάνθαρων! Το παιχνίδι γνωστό και ο χορός καλά κρατεί για τους έχοντες. Τις στρατιές των απελπισμένων νέων τις λυπάμαι ειλικρινά, όπως κάθε λογικός και αντικειμενικός άνθρωπος.

Ομως, θα είμαι λίγο σκληρός απέναντί τους. Οχι για να τους κατακρίνω άδικα, αλλά για να πω κάποιες απλές αλήθειες που έχουν χρέος οι νέοι να τις μάθουν, αν δε θέλουν χειρότερα να πάθουν. Και, φυσικά, όσα θα «καταμαρτυρήσω» δεν αφορούν όλους τους νέους. Αφορούν, όμως, μεγάλη μερίδα τους. Ξέρω πως υπάρχουν πολλοί νέοι προβληματισμένοι, πολιτικοποιημένοι και ανήσυχοι και αγωνιζόμενοι. Αυτούς τους καμαρώνω και τους χειροκροτώ. Αυτοί οι νέοι είναι άξιοι θαυμασμού!

Ξέρω, όμως, και πολλούς άλλους που είναι «αραχτοί» στις κάθε λογής καφετέριες αμέτρητες ώρες. (Και προς θεού, δεν αμφισβητώ το δικαίωμα των νέων και κάθε ανθρώπου στην ανάπαυση και τη διασκέδαση! Κάθε άλλο!). Ομως, υπάρχουν προτεραιότητες στη ζωή. Και εντελώς καλοδιάθετα ρωτάω: Ολοι αυτοί οι «αραχτοί» νέοι στις καφετέριες έχουν λύσει όλα τα προβλήματά τους; Αν ναι, με γεια τους! Επειδή, όμως, αμφιβάλλω βάσιμα, θα ήθελα από τους νέους αυτούς άλλες προτεραιότητες, πριν καταφύγουν στη λύση της ...καφετέριας ή της αδιαφορίας και της αποχής από τους κοινωνικούς αγώνες.

Προέχει να προβληματιστούν για όσα γίνονται γύρω τους και να ψάξουν να βρουν τους αίτιους των δεινών και να τους καταπολεμήσουν ασταμάτητα. Και η καταπολέμηση της κακοδαιμονίας γίνεται με γνώση, με αγώνες, με καθημερινή πάλη και όχι με αδιαφορία και απραξία, έστω κι αν ο «ιερός ναός» του ΑΣΕΠ σου εξασφαλίζει προς το παρόν μια θέση. Γιατί αύριο ίσως να σου την αφαιρέσει, αφού οι θέσεις δεν είναι για όλους! Το μέλημά μας πρέπει να είναι: Εργασία για όλους! Το πιο θεμιτό αίτημα κάθε πολίτη. Αν ο πολίτης είναι αδιάφορος και απληροφόρητος, οι κάθε είδους τυχοδιώκτες θα ζουν σε βάρος του. Και η εργασία θα είναι πάντα για λίγους και εξουθενωτική.


Γιάννης Σ. ΚΩΤΣΑΔΑΜ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Bήμα προς την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των μουσείων(2020-12-23 00:00:00.0)
'Η «ικέτης» ή «παρίας»...(2006-04-09 00:00:00.0)
Καθ' οδόν: Στη Ρόδο(2004-10-24 00:00:00.0)
Υποκρισία της ΝΔ για τις προσλήψεις(2001-08-12 00:00:00.0)
Παραδόθηκε ικέτης από την πίσω πόρτα(1999-02-20 00:00:00.0)
Αυτοί κι εμείς(1999-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ