Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κι άλλα ΝΑΤΟικά όπλα

Νέα πακέτα εξοπλιστικών προγραμμάτων έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα και όλα μαζί να εντάξουν τη χώρα πιο ενεργά στο νεοταξικό σύστημα, υποθηκεύοντας ακόμη περισσότερο το μέλλον του ελληνικού λαού.

Ενα μακάβριο «γαϊτανάκι» με νέους εξοπλισμούς έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια και συνεχίζεται με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς. Στην παρούσα φάση επί τάπητος βρίσκεται η αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-16» από τους Αμερικανούς, και διαφόρων άλλων οπλικών συστημάτων, ενώ το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν από το ΚΥΣΕΑ τα δύο νέα πενταετή εξοπλιστικά προγράμματα, για τη δεκαετία 2006-2015, που σύμφωνα με την πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας η δαπάνη ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ.

Η υπόθεση αυτή, δεν αφορά μόνο τις διαδικασίες προμήθειας των νέων οπλικών συστημάτων, με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των κερδών των μονοπωλιακών εταιριών παραγωγής και εμπορίας οπλικών συστημάτων. Αλλά έχει σχέση κυρίως με το τι πραγματικά υπηρετούν και σε ποια σχέδια και ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς ενάντια σε άλλους λαούς, εμπλέκουν τη χώρα. Η υπόθεση των εξοπλισμών βγάζει στην επιφάνεια ορισμένες μεγάλες αλήθειες για το ρόλο της καπιταλιστικής Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική δράση και τη συμμετοχή της σ' αυτήν, γεγονός που απαιτεί και τα ανάλογα όπλα. Είναι συστατικό μέρος δράσης των κυβερνήσεων της ελληνικής πλουτοκρατίας, όλων των πολιτικών της εκπροσώπων, για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Ο θόρυβος που προκαλούν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα, γύρω από τη μία ή την άλλη επιλογή οπλικού συστήματος, λειτουργεί περισσότερο σαν πέπλο συγκάλυψης της ουσίας. Παραβλέπεται το γεγονός, ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ στις κατά κεφαλή στρατιωτικές δαπάνες και μεταξύ των τριών πρώτων ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου στις εισαγωγές όπλων. Συσκοτίζεται το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά πρόγραμμα είναι στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Περνάει απαρατήρητο το ότι ένας τεράστιος πλούτος της χώρας θυσιάζεται στο βωμό των πολυεθνικών του πολέμου. Πλούτος που θα μπορούσε άνετα να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες και να δαπανηθεί σε ειρηνικούς σκοπούς, που θα επέφεραν μακροχρόνια οφέλη.

Ομως, η μεγάλη αλήθεια που συστηματικά θάβεται, είναι ότι οι συγκεκριμένοι εξοπλισμοί δε συνδέονται με τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας. Αντίθετα υπηρετούν την αλλαγή του χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, την απομάκρυνσή τους από το δόγμα προάσπισης των συνόρων και της εθνικής ανεξαρτησίας και τη μετατροπή τους σε τμήμα των στελεχωμένων με μισθοφόρους πολυεθνικών δυνάμεων επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Και όλ' αυτά μαζί είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Η υπόθεση των εξοπλισμών, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο που πρέπει να αξιοποιήσει το λαϊκό κίνημα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Συνδέεται με το πολιτικό πρόβλημα της χώρας και τους δυο δρόμους εξέλιξης. Αυτόν που υπηρετεί τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και αυτόν του λαού. Επομένως συμφέρον του λαού είναι να συσπειρωθεί στο δικό του κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας που την ασκεί, για τη δική του εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ