Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Το ΣτΕ πιστοποιεί το αδιέξοδο

Το αδιέξοδο με τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου της Αττικής πιστοποιείται πλέον περίτρανα μετά τις χτεσινές συζητήσεις προσφυγών στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας Ν. Ρόζος και Αικ. Σακελλαροπούλου πρότειναν να ακυρωθούν οι εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων για ΧΥΤΑ τόσο στην τοποθεσία Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής όσο και η ίδρυση Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στη θέση Βραγώνι της Κερατέας.

Ο Ν. Ρόζος επεσήμανε ότι η ευρύτερη περιοχή της Φυλής αποτελεί ζώνη απόλυτης προστασίας του όρους Αιγάλεω και πως έχει κηρυχτεί αναδασωτέα. Επίσης, οι νομικοί εκπρόσωποι των κατοίκων και του Δήμου Φυλής υποστήριξαν ότι η περιοχή τους εδώ και δεκαετίες σηκώνει μόνη της το βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων όλου του Λεκανοπεδίου με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

Οσον αφορά τη λειτουργία χωματερής στην Κερατέα Λαυρεωτικής, η εισηγήτρια Αικ. Σακελλαροπούλου τάχθηκε υπέρ της προσφυγής των κατοίκων και του Δήμου της Κερατέας που ζητούσαν να ακυρωθεί η σχετική απόφαση της Διοίκησης. Η εισηγήτρια ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος για ανεπανόρθωτη βλάβη του περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για αναδασωτέα περιοχή. Παράλληλα, σημείωσε ότι η επίμαχη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως φυσικού κάλλους, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την ανάγκη χωροθέτησης παρακείμενου ρέματος.

Αντίθετα, για την περιοχή Γραμματικού ο σύμβουλος Επικρατείας Π. Πικραμμένος δεν εισηγήθηκε την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και άφησε κάποια περιθώρια για την ίδρυση ΧΥΤΑ. Ο εισηγητής με επιφυλάξεις πρότεινε να απορριφθεί η προσφυγή των κατοίκων και της κοινότητας Γραμματικού που στρέφονταν κατά της ίδρυσης χωματερής στην περιοχή τους. Ωστόσο, ο εισηγητής ανέφερε ότι η διαδικασία της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων είχε αρχίσει πριν ακόμη ολοκληρωθεί η αναδάσωση της περιοχής και να ακολουθήσει στη συνέχεια η άρση της αναδάσωσης.

Σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια, ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Ι. Μαντζουράνης, πρότεινε τη συνέχιση της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης. Ο εισηγητής τάχθηκε υπέρ της προσφυγής της ΕΥΔΑΠ που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΔΚΝΑ για απαγόρευση της λυματολάσπης στα Ανω Λιόσια.

Οπως ανέφερε ο Ι. Μαντζουράνης «έχει κλονιστεί η αιτιολογία της απαγορευτικής απόφασης του ΕΣΔΚΝΑ, καθώς δεν προκύπτει από αυτή ότι είναι ανέφικτη η διάθεση της λυματολάσπης στα ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, όπως απαιτεί ως προϋπόθεση για την απαγόρευση η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε προ διετίας». Πάντως, ο εισηγητής έλαβε υπόψη μελέτες της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τις οποίες γίνεται επεξεργασία και αφυδάτωση της λυματολάσπης σε επιστημονικά αποδεκτά επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ