Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γ` ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΑΟ
Μπροστά στα προβλήματα και τα νέα καθήκοντα

Σημαντικό γεγονός, το Συνέδριο της ΠΟΑΟ, που συνέρχεται, την Κυριακή 11/12, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Σημαντικό γεγονός για τις ΕΑΜικές αντιστασιακές οργανώσεις και τους αντιστασιακούς, στα πλαίσια και των 60 χρόνων της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, αναμένεται να αποτελέσει το Γ` Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Συγκαλείται, την Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Πατησίων 76), με συμμετοχή 200 περίπου αντιπροσώπων από όλες τις Οργανώσεις που ανήκουν στην Ομοσπονδία, καθώς και πολλούς προσκαλεσμένους και θα διεξαχθεί σε κλίμα αγωνιστικής έξαρσης, σοβαρού προβληματισμού και αυξημένης ευθύνης, απέναντι στην παράδοση, στην ιστορία, στην κρίσιμη σημερινή κατάσταση και στα νέα καθήκοντα που προβάλλουν.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου, που προβλέπει έναρξη εργασιών ώρα 9 π.μ. και λήξη στις 5.30 μ.μ., θα ανοίξει ο Γρηγόρης Φώτου, γγ της ΠΟΑΟ, θα χαιρετίσει ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου που φιλοξενεί το Συνέδριο και κατόπιν θα εκλεγεί 5μελές Προεδρείο με επικεφαλής τον Νίκο Τερζόγλου, επίτιμο Πρόεδρο της ΠΟΑΟ, όπως προτείνεται. Ενώ τον απολογισμό εκ μέρους του απερχόμενου ΔΣ της ΠΟΑΟ, θα παρουσιάσει ο πρόεδρός της Γιώργης Μωραΐτης και την Εκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής ο Γιάννης Αραζός.

«Στο κέντρο των συζητήσεων θα τεθούν οι διεθνείς εξελίξεις, ο πόλεμος και η ειρήνη, τα οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων, η γενική επίθεση στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας μας και η ανάγκη για την ανάπτυξη των αγώνων σε ανώτερο επίπεδο. Με στόχο την εξουδετέρωση της επίθεσης των κυρίαρχων κύκλων και τελικά την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλισμού, που γεννάει όλα αυτά τα δεινά και με απολύτως κανένα τρόπο "δεν παίρνει γιατρειά"», αναφέρεται σχετικά από το ΔΣ και προστίθεται:

«Επομένως, κύριο καθήκον όλων και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, αλλά και των Απογόνων ήταν και παραμένει η αντιιμπεριαλιστική πάλη, με το πιο βαθύ και το πιο πλατύ της περιεχόμενο. Η δουλιά, η προσπάθεια για να "πυργωθεί" το μεγάλο, παλλαϊκό και πανίσχυρο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό Μέτωπο. Να πετύχουμε ένα νέο ΕΑΜ στις τωρινές συνθήκες, από άποψη ευρύτητας, με καθαρό προσανατολισμό, απαλλαγμένο, φυσικά, από όλα εκείνα τα αρνητικά, που μας στοίχισαν τόσο ακριβά. Διδαγμένοι από τα λάθη και την πικρή πείρα εκείνης της εποχής, θα είμαστε πιο αξιόμαχοι.

Μέσα σ' αυτήν την πάλη, προσφέροντας το κατά δύναμη στο λαϊκό μας κίνημα και σήμερα, τονίζεται, παλεύουμε και για τα ιδιαίτερα προβλήματά μας, που η πολιτεία σκόπιμα τα αντιπαρέρχεται. Και τα "αφήνει" να τα λύσει, οριστικά και αμετάκλητα, "ο ...πανδαμάτωρ χρόνος"! Οχι, δε θα τους αφήσουμε, θα βαρεθούν να μας βρίσκουν μπροστά τους. Εμείς αυταπάτες δεν έχουμε. "Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο". Κι ας μην αμφιβάλλουν. Αντέχουν πολύ ακόμα τα "κότσια" μας. Από την επομένη κιόλας του Συνεδρίου μας, θα 'μαστε στη Βουλή...».

Οπως σημειώνεται, στο Συνέδριο έχουν κληθεί να παραστούν τα κόμματα της Βουλής, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, και το ΔΗΚΚΙ. Οι εκπρόσωποί τους θα έχουν στη διάθεσή τους το βήμα για σύντομο χαιρετισμό. Ενώ στάλθηκαν προσκλήσεις στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR), στην ARAC Γαλλίας, στις Αντιφασιστικές Οργανώσεις Βουλγαρίας, Σερβίας - Μαυροβουνίου, FYROM, Ρουμανίας, Αλβανίας. Και οι ξένοι αντιπρόσωποι, όσοι έρθουν, θα απευθύνουν στο Συνέδριο σύντομο χαιρετισμό.

Τέλος, προσκλήσεις στάλθηκαν σε πολλές προσωπικότητες, φίλους της Αντίστασης και συναγωνιστές στους αγώνες. Καθώς και σε πολλούς μαζικούς φορείς: ΠΑΜΕ, ΕΕΔΥΕ, ΟΓΕ, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ομοσπονδία Οικοδόμων, ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιωτών), ΕΣΗΕΑ, ΣΦΕΑ, «Δημοκρατική Συσπείρωση», ΕΕΛ (Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών), Γενικό Συμβούλιο Διεκδικήσεων από τη Γερμανία. Καθώς και στις αντιστασιακές ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΕΑ. Οσοι από αυτούς μας κάνουν την τιμή να παραστούν, μπορούν να καταθέσουν σύντομο γραφτό κείμενο χαιρετισμού στο Προεδρείο, ώστε να δημοσιευτεί στα περιοδικά των Αντιστασιακών («Εθνική Αντίσταση», «Φωνή της Αντίστασης»).

Σημειώνεται πως προσκλήσεις έχουν σταλεί στα ΜΜΕ και στον Τύπο γενικότερα, ευελπιστώντας να καλύψουν τις εργασίες του συνεδρίου, στα πλαίσια του οποίου θα οργανωθεί και έκθεση αντιστασιακού βιβλίου.

K. M.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ