Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Ταινίες για παιδιά και γονείς

ΜΠΟΡΧΑ ΜΑΝΣΟ

Ρεάλ, η ταινία

Αντί για πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο βάζετε τη Ρεάλ Μαδρίτης. Της κρεμάτε πάνω της, όπως κάνουμε με τα πολύχρωμα λαμπιόνια, τον Ζιντάν, τον Ραούλ, τον Ρονάλντο, τον Φίκο. Στη συνέχεια, αντί για «γκι», τοποθετούμε μερικές μικρές συναισθηματικές, δήθεν απ' όλο τον κόσμο, ιστοριούλες και το δέντρο είναι έτοιμο. Καλές γιορτές!

Μόλις ψωνίσετε γλυκά από τα καταστήματα της δημάρχου στην πλατεία Κοτζιά, μπείτε και σε ένα σινεμά, για να δείτε τη «βασίλισσα» του ποδοσφαίρου. Ετσι και αλλιώς, τα πιτσιρίκια τα γκολ θα προσέχουν. Πού μυαλό για ερωτήσεις: γιατί γυρίστηκε αυτή η ταινία, μπαμπά;

ΝΙΚ ΠΑΡΚ - ΝΤΙΝ ΜΠΟΞ

Γουάλας & Γρόμιτ στον τεράστιο λαχανόκηπο

Καλή και κοπιαστική δουλιά. Ταινία με κούκλες (πλαστελίνη). Δουλιά που για να περατωθεί χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Κάθε κίνηση γίνεται με το χέρι και κινηματογραφείται ξεχωριστά!

Για να εκτιμήσετε το «επίτευγμα», σας μεταφέρουμε, πως μιας ημέρας άκρως εντατική δουλιά αποφέρει μόνον δυο δευτερόλεπτα, άντε δέκα το πολύ, ωφέλιμης κόπιας. Η ταινία έχει 85 λεπτά διάρκεια. Κάνετε μόνοι σας τον υπολογισμό, για να βρείτε το χρόνο που χρειάστηκε να περατωθεί!

Στο ερώτημα, αν άξιζε τόσος κόπος, σας απαντάω και ναι και όχι! Ναι, για το τεχνικό επίτευγμα, όχι για το θέμα! Είναι τόσο κοινό και τετριμμένο! Σαν μια «κανονική» (αδιάφορη) ταινία.

Ακούγονται οι φωνές των: Ρέιφ Φάινς, Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, Πίτερ Σάλις.

ΓΚΑΡΙ ΤΣΑΠΜΑΝ

Βάλιαντ, το γενναίο περιστέρι

Φέρτε στο μυαλό σας μια παλιά πολεμική (αεροπορική) ταινία. Οπως φαντάζεστε την απόβαση στη Νορμανδία, ας πούμε! Στη θέση των πιλότων και των αεροπλάνων βάλτε περιστέρια και κοράκια. Περιστέρια οι σύμμαχοι κοράκια οι Γερμανοί.

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να γίνονται και σε κινούμενα σχέδια, ταινίες που έγιναν, κατά κόρον, για τον «κανονικό» κινηματογράφο! Αν πούμε πως γίνονται για τα παιδιά, θα τις απορρίψουμε για το θέμα τους. Πόλεμος, μάχες, βία! Αν πούμε πως γίνονται για τους μεγάλους, δεν πιστεύω πώς καλύπτουν τις απαιτήσεις τους.

Και, ωστόσο, το κινούμενο σχέδιο είναι κοπιαστικό και ακριβό! «Το Γενναίο Περιστέρι» έχει κάποιες καλές στιγμές. Κάποιες στιγμές φαντασίας. Το μεγαλύτερο μέρος του, όμως, είναι αργό και προβλέψιμο.

Ακούγονται οι: Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιάννης Στεφόπουλος, Μανώλης Γιούργος, Κώστας Αποστολίδης, Πέτρος Δαμούσης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ