Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΑΚΗΣ
Οι Σειρήνες του Αιγαίου

Παραβιάσεις στα Ιμια!
Παραβιάσεις στα Ιμια!

Δε μας επιτρέπεται να κάνουμε εκπτώσεις στην κριτική μας! Δε θα το ήθελε ούτε και ο Νίκος Περάκης, άλλωστε! Η σοβαρή στάση μας απέναντι στον Τσαν - Γουκ Παρκ και τον Αλεξάντερ Σορούκοφ, μας υποχρεώνει να δούμε, με τα ίδια μάτια, και τον «δικό» μας Νίκο Περάκη! Και οι τρεις δημιουργοί είναι! Συνειδήσεις διαμορφώνουν! `Η όχι;

Και ο Νίκος Περάκης, τηρουμένων των αναλογιών, βέβαια, γνωρίζει τα μυστικά του κινηματογράφου. Ξέρει να κατασκευάζει μια ταινία. Να δημιουργεί εικόνες. Να διδάσκει ηθοποιούς. Ομως, και αυτός (τι κρίμα!) δεν παίρνει τον κινηματογράφο, και τη ζωή, κυρίως! στα σοβαρά!

Η τελευταία ταινία του, «Λούφα και Παραλλαγή - Σειρήνες στο Αιγαίο», θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή καταδίκη επιπόλαιων και επιβλαβών, για τη χώρα μας, πολιτικών. Μια ταινία ορόσημο της κριτικής και της σάτιρας. Το θέμα των Ιμίων, που, με πολύ «πλάγιο» τρόπο, για να μην εκθέσει και για να μην εκτεθεί προφανώς, εξετάζει, προσφερόταν για μια καταλυτική σάτιρα! Μια σάτιρα, η οποία θα ξεσκέπαζε και θα προβλημάτιζε! Και, γιατί όχι, θα στιγμάτιζε! Θα στιγμάτιζε δίκαια!

Ο Νίκος Περάκης, όμως, προτίμησε την πεπατημένη! Τη μέθοδο που δεν κάνει κανένα μάγουλο να κοκκινίσει! Κανέναν υπεύθυνο να κρύβεται από την ντροπή. Λίγο χιούμορ, λίγο μπούτι, λίγο έρωτα, λίγο πολιτική και τελειώσαμε! Είδαμε την ταινία, φιλήσαμε και το κορίτσι μας, κλείσαμε και το μάτι στο φίλο μας, «πιάσαμε» και ένα κουτί μπίρα και όλα έμειναν όπως ήτανε, πριν γυριστεί η ταινία. Καμία μασχάλη δεν ίδρωσε!

Και, ωστόσο, ο Νίκος Περάκης, και νου έχει, και παρατηρητικότητα! Ξέρει, και πολύ καλά μάλιστα, τι έγινε και τι γίνεται στο Αιγαίο! Τι παιχνίδια παίζονται και ποιος, και γιατί, παίζει αυτά τα παιχνίδια! Δείγματα αυτής της γνώσης υπάρχουν και στην ταινία. Ομως, σε πολύ «λόου» προφίλ. Τόσο «λόου» που γίνονται αόρατα.

Πάντα είχα τη γνώμη, και εξακολουθώ να την έχω, πως αν ο Νίκος Περάκης αποφασίσει να κάνει και μερικούς εχθρούς, αυτούς, τελικά, που δείχνει να μην εκτιμά, θα γίνει αξιότερος σκηνοθέτης! Αν αποφασίσει να πει ολόκληρη την αλήθεια, θα γίνει αιχμηρότερος και αποτελεσματικότερος καλλιτέχνης. Ούτε η γνώση, ούτε το ταλέντο τού λείπει.

Παίζουν: Γιώργος Σεϊταρίδης, Βίκη Καγιά, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Ιωάννης Παπαζήσης, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψυχραιμία(2007-12-06 00:00:00.0)
«Πανδώρα» ελληνικού κινηματογράφου(2006-11-24 00:00:00.0)
«ALFIE»(2005-01-06 00:00:00.0)
Ομορφος... ουρανός(2004-10-28 00:00:00.0)
«Η Λίζα και όλοι οι άλλοι»(2003-03-08 00:00:00.0)
Ελληνικές ταινίες στο Βερολίνο(2001-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ