Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίος αποχαιρετισμός στον σύντροφο Αντώνη Αντύπα

Εγινε χτες η πολιτική του κηδεία στο Α` Νεκροταφείο Αθηνών

Το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφό τους Αντώνη Αντύπα είπαν χτες πλήθος μελών του ΚΚΕ, φίλοι και συγγενείς του, στην πολιτική του κηδεία, στο Α` Νεκροταφείο Αθήνας. Ο Αντώνης Αντύπας, που ήταν μέλος του Γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικού της ΚΟΑ του ΚΚΕ, πέθανε αιφνίδια την περασμένη Παρασκευή το βράδυ από οξύ έμφραγμα, σε ηλικία 51 χρόνων. Η ταφή του θα γίνει σήμερα στην Κεφαλονιά, στις 3.00 μ.μ., στο χωριό Αντυπάτα Πιλάρου. Στην πολιτική κηδεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Γιώργο Μαρίνο, Κώστα Παρασκευά, Δημήτρη Αρβανιτάκη και Δημήτρη Γόντικα. Επίσης, το «παρών» έδωσαν μέλη της Διοίκησης της ΟΤΟΕ.

«Θα σε βγάλω ασπροπρόσωπο»

Ο 15χρονος Μηνάς Αντύπας, αποχαιρετώντας τον πατέρα του, έκανε ακόμα πιο περήφανους όσους είχαν την τύχη να πορευτούν στη ζωή μαζί με τον Αντώνη. «Πατέρα, αυτές τις ημέρες έκλαψα πάρα πολύ, γιατί έφυγες από κοντά μου τόσο αναπάντεχα. Ηταν σίγουρα μια μεγάλη αδικία αυτό που έγινε και ο πόνος μου είναι αβάσταχτος. Ομως, μην ανησυχείς εκεί που είσαι. Εσύ έφυγες από το σπίτι μόνο σωματικά. Θα ζεις όμως για πάντα μέσα μου». «Πατέρα», είπε, «αυτό που δε θα ξεχάσω ποτέ από εσένα είναι αυτό που με δίδασκες μέχρι και την τελευταία μέρα που σε είδα. Οτι το παν στη ζωή είναι ο αγώνας. Μου είχες πει ότι η ζωή είναι κενή, αν δεν αγωνίζεσαι πρώτα για τα δικά σου δίκια και ύστερα για το δίκιο όλων των ανθρώπων. Ετσι ώστε να έρθει ένας καλύτερος κόσμος για όλους, με δικαιοσύνη και ισότητα. Και ενώ ήσουν σίγουρος για τον ερχομό του, μου είχες πει να μην επαναπαύομαι ποτέ. Να παλεύω παντού, πάντα και με κάθε τρόπο, έτσι ώστε να έρθει αυτός ο κόσμος πιο γρήγορα. Εστω και αν δεν τον προλάβουμε εμείς. Γι' αυτό και ο θάνατός σου ήταν σίγουρα αυτός που ήθελες. Γιατί πέθανες αγωνιζόμενος. Εσύ, πατέρα, εκπλήρωσες τις υποχρεώσεις σου και ας έφυγες τόσο νέος. Εγώ με τη σειρά μου θα ακολουθήσω το δρόμο που διάλεξες και θα σε βγάλω ασπροπρόσωπο. Αρκεί να υπάρχει πάντα αισιοδοξία, ελπίδα και συνεχής προσφορά. Γιατί όπως μου έλεγες πάντοτε πρέπει να λέμε ουρανός και ας μην είναι».

«Πρωτοπόρος μαχητής»

«Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του χαμού σου. Δεν είχες κανένα λόγο να φύγεις, σύντροφε», ήταν τα πρώτα λόγια του Π. Σοφού, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ. «Είχες τόσα πολλά ακόμα να προσφέρεις στην οικογένειά σου, στην αγαπημένη σου Ιωάννα, στον αγαπημένο σου γιο το Μηνά, στο κόμμα μας, που τόσο αγάπησες και τόσα πρόσφερες, όπου και όταν σε κάλεσε. Στο συνδικαλιστικό κίνημα πρωτοπόρος μαχητής δεκαετίες ολόκληρες. Στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, στο Σύλλογο των υπαλλήλων της Αλφα Μπανκ, στην ΟΤΟΕ, στην ΕΣΑΚ, στο ΠΑΜΕ, στην Αχτίδα. Αλλά και την περίοδο της κρίσης, το 1990-1991, δεν αμφιταλαντεύτηκες. Υπερασπίστηκες το κόμμα από τον οπορτουνισμό, που προσπάθησε να το διαλύσει». Καταλήγοντας, επισήμανε: «Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνεις, αγαπημένε μας σύντροφε. Σου υποσχόμαστε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα τον αγώνα, να καλύψουμε και τα δικά σου πλάνα».

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, απευθύνοντας τον ύστατο χαιρετισμό στον «αταλάντευτο μαχητή», σημείωσε: «Σου δίνουμε όρκο και υπόσχεση ότι θα σε νιώθουμε μαζί μας, σε κάθε μας βήμα, γιατί θα είσαι μέσα σε όλα εκείνα που μαζί σου παλέψαμε και για τα οποία θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα να παλεύουμε. Κοιμήσου ήσυχα, γιατί αγωνίστηκες μέχρι την τελευταία σου στιγμή για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

«Τίμησες τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ»

Τελευταίο χαιρετισμό απηύθυνε η Αλεξάνδρου Μπαλού, εκ μέρους των συντρόφων του από τις τράπεζες: «Τίμησες την επιλογή της ζωής σου να υπηρετήσεις τις αξίες και τα ιδανικά που εξυψώνουν τον άνθρωπο. Τίμησες τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ». Οι σύντροφοί σου από τις τράπεζες «σε έφεραν σήμερα εδώ, σε αυτό το χώρο, να συνεχίσεις τη βόλτα σου. Στο χώρο που η πολιτιστική σου κουλτούρα σε έφερνε συχνά να θαυμάζεις έργα τέχνης, όπως η Κοιμωμένη του Χαλεπά, η Μάνα της Κατοχής, να συναντήσεις τους Σικελιανό, Παλαμά, Σεφέρη, Παπαδιαμάντη, Χατζηδάκη, Κατράκη, Τάσσο». Η τέχνη τους «ήταν μέρος της προσωπικότητάς σου και μας την έμαθες και σε εμάς». Και έδωσε την υπόσχεση: «Μην ανησυχείς, σύντροφε Αντώνη. Κάθε πρωί με τον "Ριζοσπάστη" στο χέρι θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά για την ισχυροποίηση του Κόμματος. Για έναν κόσμο καλύτερο». Για να καταλήξει: «Για τους συντρόφους στις τράπεζες και όχι μόνο, δεν πέθανες σύντροφε. Ενα ταξίδι κάνεις στην αγαπημένη στου Κεφαλλονιά. Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Αντώνη. Σε αγαπάμε».

Προσφορές στη μνήμη του

- Στελέχη του ΠΑΜΕ, που πληροφορήθηκαν το θάνατο του συντρόφου Αντώνη Αντύπα, ενώ βρίσκονταν στην Κούβα για τις εργασίες του 15ου Συνεδρίου της ΠΣΟ, έστειλαν χθες το παρακάτω μήνυμα: «Από την Αβάνα, εκφράζοντας τη στεναχώρια μας για τον αναπάντεχο χαμό του συντρόφου μας Αντώνη Αντύπα, εκφράζουμε επίσης τα συλλυπητήριά μας και στην οικογένειά του, και στη μνήμη του προσφέρουμε το ποσό των 100 ευρώ στην Αχτίδα Χρηματοπιστωτικού της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Οι σύντροφοί του Γ. Π., Γ. Μ., Ρ. Σ., Β. Ο και Γ. Π.».

- Στη μνήμη του φίλου και συναδέλφου μου Αντώνη Αντύπα, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» τόσο πρόωρα, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Γιώργος Χαβατζάς

- Στη μνήμη του συντρόφου και συναδέλφου Αντώνη Αντύπα, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

Βασίλης Αμπελογιάννης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ