Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ»
Διασφαλίστε το δημόσιο χαρακτήρα

Επίκαιρη Ερώτηση του Ορ. Κολοζώφ

Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρίας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (συνένωση της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ) ζήτησε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, με Επίκαιρη Ερώτηση στην οποία κατήγγειλε τη συστηματική απαξίωση της εταιρίας υπέρ των διάφορων εμπόρων όπλων.

Ο υφυπουργός Αμυνας Ι. Λαμπρόπουλος στην απάντησή του είπε ότι η εταιρία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» έχει κληρονομήσει σοβαρά χρέη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ισχυρίστηκε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η διασφάλιση του δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας. Ως δείγμα στήριξης της εταιρίας, ανακοίνωσε την ανάθεση κατασκευής - σε λίγες μέρες υπογράφεται η σύμβαση - 112.370 τυφεκίων, δουλιά που θα δώσει έργο στην εταιρία για 14 χρόνια. Κατά τον υφυπουργό Αμυνας θα ακολουθήσουν και άλλες συμβάσεις που θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία της εταιρίας και θα προσληφθεί επιπλέον προσωπικό μέσω του ΑΣΕΠ.

Πρόκειται για απευθείας ανάθεση για την προμήθεια 112.370 τυφεκίων G36, των 5,56 χιλιοστών, από τη γερμανική εταιρία H&K, τα οποία θα αντικαταστήσουν το γνωστό G3 του Ελληνικού Στρατού. Βάσει της διακρατικής συμφωνίας, η Ελλάδα δεσμεύεται για 30 έτη μονοπωλιακής προμήθειας, ενώ η αξία των όπλων φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί δύο άγονοι διεθνείς διαγωνισμοί, από όπου προέρχεται και η μια και μοναδική προσφορά εκ μέρους της γερμανικής εταιρίας H&K, αφού όλες οι άλλες αποσύρθηκαν πριν την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών.

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι το ΚΚΕ θα παρακολουθήσει εάν τηρηθεί η υπουργική δέσμευση για το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας σημειώνοντας ότι τέτοιες υποσχέσεις δίνονται επί χρόνια χωρίς όμως να υλοποιηθούν. Υπογράμμισε ότι οι σχετικές παραγγελίες πολεμικού υλικού ήταν παγωμένες για 20 μήνες και είπε ότι από μόνες τους δεν αρκούν για την εξυγίανση της εταιρίας, αφού χρειάζεται να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της.

Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινάει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ανοιχτό είναι το θέμα της οριστικής επικύρωσης από το ΚΥΣΕΑ και της υπογραφής της προμήθειας των 40 νέων F-16 με απευθείας ανάθεση, μέσω διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ