Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυνική ομολογία της Κοντολίζα Ράις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Το γεγονός ότι «ύποπτοι για τρομοκρατία έχουν μεταφερθεί για ανάκριση στο εξωτερικό», παραδέχτηκε χθες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι έχουν υποστεί βασανιστήρια. Μάλιστα, διατύπωσε την εξωφρενική άποψη ότι «εξουδετερώνουμε τους ύποπτους πριν προλάβουν να εκδηλώσουν τις πράξεις τους». Δηλαδή, ο κάθε «ενοχλητικός» για τις ΗΠΑ συλλαμβάνεται προληπτικά!

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως αυτή η διαδικασία είναι ένα «νόμιμο όπλο» και είπε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν «κάθε νόμιμο όπλο για να συντρίψουν αυτούς τους τρομοκράτες».

Παράλληλα, ως «νόμιμη» χαρακτήρισε τη μεταχείριση των «υπόπτων τρομοκρατών» και πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία και άλλων χωρών. Ταυτόχρονα, άσκησε πιέσεις τους Ευρωπαίους συμμάχους να εμπιστεύονται τις ΗΠΑ και να κάνουν «δύσκολες επιλογές», απαραίτητες, όπως είπε, για την «πάταξη της τρομοκρατίας».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ λίγο πριν αναχωρήσει για την περιοδεία της στην Ευρώπη και απέφυγε να απαντήσει στο ζήτημα των μυστικών φυλακών της CIA σε ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, πρότεινε στις κυβερνήσεις που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, αν θέλουν, να αποκαλύψουν οι ίδιες αυτές τις πληροφορίες.

«Εναπόκειται στις κυβερνήσεις και τους πολίτες τους να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας για να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της ίδιας τους της χώρας ή εναντίον άλλων χωρών και να αποφασίσουν κατά πόσον μπορούν να δημοσιοποιούν ευαίσθητες πληροφορίες. Εχουν το κυριαρχικό δικαίωμα να κάνουν αυτή την επιλογή», τόνισε η Ράις στη βάση Αντριους της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη.

«Οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί έχουν αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις και έχουν σώσει αθώες ζωές - στην Ευρώπη, καθώς και στις ΗΠΑ και άλλες χώρες», υποστήριξε.

«Οπότε, τώρα, πριν από την επόμενη επίθεση», δήλωσε, «θα πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε τις σκληρές επιλογές που έρχονται να πάρουν οι δημοκρατικές κυβερνήσεις».

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, που θα είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί η Κοντολίζα Ράις, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ούλριχ Ουίλχελμ, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει μια λίστα με πάνω από 400 πτήσεις από αεροσκάφη που πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί από τη CIA.

Υπενθυμίζεται ότι θα επισκεφθεί και τη Ρουμανία, όπου διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ισχυριστεί πως υπάρχει μυστική φυλακή, καθώς και στις Βρυξέλλες και την Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ