Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑ
Μεγαλώνει η κόντρα

Διογκώνεται η πολιτική διάσταση, χωρίς ωστόσο να θίγεται από τους πρωταγωνιστές το ...«δικαίωμα» των ιδιωτών να ελέγξουν την «αγορά»

Το περιεχόμενο της έγγραφης παραίτησης του προέδρου της ΔΕΗ ΑΕ Γ. Παλαιοκρασσά χτες, αλλά και όσα προηγήθηκαν, επιβεβαιώνουν, ανεξάρτητα από τις αντιτιθέμενες ερμηνείες και απόψεις των εμπλεκομένων, ότι η ΔΕΗ είναι πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων που χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να επικρατήσουν στο μοίρασμα της «πίτας». Επιζητούν όχι μόνο τη «μερίδα του λέοντος» από τα 900 εκατ. ευρώ του προγράμματος επενδύσεων και από το 1,7 δισ. ευρώ των προμηθειών, αλλά και τον έλεγχο της ίδιας της επιχείρησης, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την έχουν θέσει προ πολλού στη διάθεση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικής δράσης. Η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού, που ολοκληρώθηκε θεσμικά με το νόμο που ψηφίστηκε προχτές, αποτελεί και τη βάση για την ένταση της διαμάχης αυτών των συμφερόντων, καθώς οι τζίροι και τα κέρδη αναμένονται αστρονομικά.

Στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρωθυπουργό, η οποία διαβιβάστηκε στη συνέχεια στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ο Γ. Παλαιοκρασσάς υποστηρίζει ότι υπήρξε θύμα ενός ανελέητου και βρώμικου πολέμου «των ΜΜΕ της διαπλοκής», ο οποίος ξεκίνησε από τη στιγμή που έκανε το «έγκλημα» - όπως το χαρακτηρίζει - να καταθέσει στον εισαγγελέα 7 φακέλους υποθέσεων που είχαν να κάνουν με αποφάσεις του ΔΣ της επιχείρησης για διάφορα έργα και προμήθειες. Κάνει επίσης λόγο για «συμβιβασμό με ένα σύστημα που εξέθρεψε και στηρίζει τη διαπλοκή και που πολύ γρήγορα κατάφερε να επιβιώσει και μετεκλογικά», ακόμη και για «μονάδες που επιβλήθηκαν από τους "εθνικούς" της προμηθευτές». Μιλά επίσης για «παλιούς», αλλά και «νέους» συνοδοιπόρους της διαπλοκής, εκφράζει τη θλίψη του γιατί διαψεύστηκαν οι ελπίδες ότι «η Νέα Διακυβέρνηση θα εξουδετέρωνε τη διαπλοκή». Ενδεικτική είναι η επισήμανσή του πως «η μόνη μου τύψη είναι ότι παρέσυρα κατά τις εκλογές χιλιάδες Κυκλαδίτες να πιστέψουν μαζί μου στο όραμα μιας νέας, πιο τίμιας Ελλάδας». Στην επιστολή φροντίζει να σημειώσει ότι ο Κ. Καραμανλής του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο τοποθετημένος από το ΠΑΣΟΚ Στ. Νέζης «μέχρι το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων». Στη συνέχεια αποδίδει στη διαπλοκή την παραμονή του Στ. Νέζη στη θέση του και μετά το τέλος των Αγώνων!

Μετά τη γνωστοποίηση της επιστολής, οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε κοινή δήλωσή της επισήμαναν: «Επειδή η επιστολή παραίτησης του τέως προέδρου της ΔΕΗ κ. Ιωάννη Παλαιοκρασσά περιέχει καταγγελίες και αναφορές για θέματα μείζονος σημασίας και γενικότερου δημόσιου συμφέροντος που ενδεχομένως χρήζουν δικαστικής διερεύνησης, διαβιβάσαμε στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου την επιστολή για ενέργειες της αρμοδιότητάς του». Συνακόλουθα ο Γ. Παλαιοκρασσάς θα κληθεί να αποδείξει τα λεγόμενά του ή διαφορετικά να υποστεί τις προβλεπόμενες από το νόμο συνέπειες!!! Η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο πρόεδρο της ΔΕΗ ανακοινώθηκε χτες. Πρόκειται για τον Κ. Κυριακόπουλο, επί 20 χρόνια γενικό διευθυντή της «Alpha Bank» και μέλος του ΔΣ της μέχρι τον περασμένο Απρίλη.

Το επόμενο πεδίο έντασης στη νέα, «άγρια» αγορά ηλεκτρισμού έχει να κάνει με το διαγωνισμό για την παραγωγή 900 MW από ιδιώτες στην οποία δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει η ΔΕΗ. Μπορεί όμως να συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό για επιπλέον 400 MW. Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης κάλεσε επιχειρηματίες που έχουν άδεια παραγωγής και τις τράπεζες σε διαβουλεύσεις, ενώ βασικό στοιχείο είναι η προαγορά από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) πολύ μεγάλου μέρους της ισχύος τους, με λίγα λόγια η επιδότησή τους πριν την κατασκευή των μονάδων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ