Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Υπόθεση εβδομάδων τα μέτρα της κυβέρνησης

Επιτροπή διαμορφώνει μέτρα για την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς

Επισπεύδει η κυβέρνηση την εφαρμογή της πολιτικής της για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια περίοδο που οι αρνητικές της συνέπειες για τη χώρα και το λαό με το ενεργειακό κενό που έχει παρουσιαστεί, «βγάζουν μάτι». Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, πρέπει μέχρι τις 30 Οκτώβρη να έχει καταληχθεί συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων πολιτικής για «το σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας». Το έργο αυτό θα αναλάβει επιτροπή με επικεφαλής τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη, στην οποία θα συμμετέχουν ηγετικά στελέχη της ΔΕΗ (Ι. Παλαιοκρασσάς και Σ. Νέζης), του ΔΕΣΜΙΕ (Ε. Λεκατσάς), της ΡΑΕ (Γ. Κουτζούκος) και ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η επιτροπή θα κινηθεί στη δεδομένη κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης των ιδιωτών (που έχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), που μένουν αδρανείς, περιμένοντας ακόμη μεγαλύτερες εξασφαλίσεις για την «επένδυσή» τους, ώστε να έχουν σίγουρα κέρδη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή αυτή θα εξετάσει και το άμεσο ενεργειακό πρόβλημα που αναμένεται να παρουσιάσει το 2005, λόγω της απαγόρευσης στη ΔΕΗ να κατασκευάσει νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Το καλοκαιρινό μπλακ - άουτ ανέδειξε αυτό το πρόβλημα, καθώς τις κρίσιμες στιγμές παρουσιάστηκε κενό περίπου 300 MW, το οποίο καλύφθηκε με εισαγωγή ρεύματος. Την ίδια στιγμή επίσημα η κατανάλωση αυξάνεται με ρυθμό 4-4,5% κάθε χρόνο. Οι τελευταίες μονάδες παραγωγής που επιτράπηκε στη ΔΕΗ να κατασκευάσει, υπολογίζεται ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν εγκαίρως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που σίγουρα θα υπάρξει τον επόμενο χρόνο.

Το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των ελλείψεων ενέργειας, μέσω της επιτροπής, γεννά πολλά «σενάρια». Ενα από αυτά αναφέρεται στην κατασκευή νέας μονάδας, από τη ΔΕΗ, με παράκαμψη του νόμου 3175/05 που της το απαγορεύει μέχρι το 2007, λόγω «έκτακτης ανάγκης». Κάτι τέτοιο, όμως, είναι αδύνατο να γίνει για μια ολοκληρωμένη μονάδα. Ενα άλλο προκρίνει την παροχή περισσότερων εξασφαλίσεων στους ιδιώτες για την άμεση κατασκευή και ενεργοποίηση των δικών τους μονάδων, λόγω της πιεστικής κατάστασης. Η έκτακτη χρησιμοποίηση αεροστροβίλων με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος είναι άλλη μια πιθανότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ