Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα θλιβερά...

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ σε μισθούς, συντάξεις, ΕΚΑΣ και ΟΓΑ», έλεγε ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος του φιλικού προς την κυβέρνηση «Ελεύθερου Τύπου», χωρίς, όμως, να αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσοστά ή νούμερα. Οποιος αναζητούσε, πάντως, τα συγκεκριμένα στοιχεία στα σχετικά ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, θα διάβαζε στις μέσα σελίδες τα εξής: «Η πρόβλεψη για τη μεταβολή αυτή, σημαίνει ότι η αύξηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ κατά το 2005 θα είναι της τάξης των 20 ευρώ το μήνα». «Το ποσοστό αυτό της μεταβολής της δαπάνης δεν επιτρέπει μηνιαία αύξηση του ΕΚΑΣ, μεγαλύτερη των 15 ευρώ το μήνα».

Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και τις συντάξεις ΟΓΑ κυμαίνονται από μισό έως 2/3 του ευρώ τη μέρα. Αντί άλλου σχολιασμού, σας παραθέτουμε τι είχε πει ο Κ. Καραμανλής, σχολιάζοντας πέρυσι τέτοια εποχή και συγκεκριμένα στις 2 Σεπτέμβρη, τα όσα είχε εξαγγείλει τότε ο Κ. Σημίτης: «Είναι πραγματικά θλιβερό ο πρωθυπουργός να εμφανίζει ως κοινωνική πολιτική την αύξηση του ενός ευρώ την ημέρα στους συνταξιούχους και στους ανέργους. Και μάλιστα, όταν γνωρίζει πολύ καλά τα βάρη που επωμίζονται όλα αυτά τα χρόνια οι πολίτες, από την έκρηξη της ακρίβειας και τις φορολογικές επιδρομές της κυβέρνησης».

Ευαισθησία ... ΕΚΑΣ

Παγκόσμια Μέρα της Τρίτης Ηλικίας σήμερα (1η Οκτώβρη) και από χτες άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν τα μηνύματα υποκριτικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας.

Στο μήνυμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης που αναφέρει, συμπεριλαμβάνονται η παραμονή στο οικογενειακό περιβάλλον, η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα των ηλικιωμένων, η χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό διαβίωση, ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου των φορέων κλειστής περίθαλψης και η προώθηση της «Βοήθειας στο Σπίτι».

Ακούγονται πολύ ωραία αυτά. Οπως ακούγονταν ωραία και εκείνα που έλεγε και θεσμοθετούσε το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα το 70% των περήφανων γηρατειών να ζουν με συντάξεις πείνας από 300-500 ευρώ το μήνα. Κι ο νέος προϋπολογισμός έχει και πάλι ΕΚΑΣ για εκείνους που έχουν μεγάλες ανάγκες, όπως έλεγαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνουν οι υπουργοί της ΝΔ.

Την απάντηση, όμως, τη δίνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ, που καλούν στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη 2004.

Οι «παρεξηγήσεις»

«Καμιά ανοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ - Καμιά εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ» φωνάζουν εδώ και καιρό, τόσο το ΚΚΕ, όσο και ο «Ριζοσπάστης». Κι έρχεται το χτεσινό πρωτοσέλιδο σχόλιο του «Βήματος» να συμφωνήσει, επί της ουσίας, αλλά μόνο με το πρώτο μέρος του συνθήματος. Γράφει συγκεκριμένα: «Οσοι ψήφισαν με το χέρι στην τσέπη στις τελευταίες εκλογές είναι η ώρα να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Το σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2005 δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις: Ολες οι προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αναβάλλονται (για την επόμενη προεκλογική περίοδο;..)».

Και, όμως, υπάρχουν κι άλλες «παρεξηγήσεις», για τις οποίες, επίσης, δεν αφήνει περιθώρια το σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2005. Κινείται, για παράδειγμα, στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με αυτήν των προηγούμενων προϋπολογισμών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σφραγίζεται από την ίδια ακριβώς λογική και πολιτική. Με δυο λόγια, τα παίρνει από τους πολλούς, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, και τα δίνει στους λίγους, την πλουτοκρατία και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Με τις «παρεξηγήσεις» αυτές, όμως, δεν ασχολείται το «Βήμα». Προφανώς, πιστεύει ότι μόνον η «γαλάζια» αντιλαϊκή πολιτική είναι κακή. Η «πράσινη» είναι καλή, ακόμη κι όταν είναι δίδυμη αδελφή της προηγούμενης...

Λείπει η φιλοαναπηρική πολιτική

Ο Σπύρος Τσάμης τραυματίστηκε και έμεινε ανάπηρος στην προσπάθειά του να σωθεί απ' τη φωτιά που έπιασε στο «Σταρ Τσάνελ» το 1983. Χτες έδωσε συνέντευξη Τύπου για τις συνθήκες νοσηλείας, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης των πολυτραυματιών και άλλων κατηγοριών πληθυσμού στην Ελλάδα. Εμφανίστηκε οργισμένος με τις δηλώσεις της υφυπουργού Αθλητισμού Φ. Πάλλη-Πετραλιά και της Γ. Αγγελοπούλου ότι το Λεκανοπέδιο Αττικής έγινε πιο φιλικό μετά τους Παραολυμπιακούς. Στο ζήτημα της προσβασιμότητας των αναπήρων, όπως είπε, δεν έχει γίνει τίποτε σπουδαίο.

Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει και η μαρτυρία της παρευρισκόμενης στη συνέντευξη Γενικής Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Δεσποτοπούλου, που είπε ότι χτες κάλεσε γερανό της Αστυνομίας και σήκωσε αυτοκίνητο από ράμπα αναπήρων έξω απ' τα δικαστήρια στην Ευελπίδων. Μόλις όμως προχώρησε 20 βήματα ήρθε άλλο αυτοκίνητο και παρκάρισε. Λείπει η εκπαίδευση και Παιδεία, υποστήριξε η Γ. Δεσποτοπούλου.

Ομως το πιο βασικό είναι η έλλειψη φιλοαναπηρικής πολιτικής, τόσο απ' την κυβέρνηση όσο και απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως επισημάνθηκε από παρεμβάσεις στη συνέντευξη.

Νέο σίριαλ «κάθαρσης»

Τόσο «σικέ» είναι το καινούριο σίριαλ αποπροσανατολισμού που έστησαν οι δύο μονομάχοι, ώστε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος πρώτος θα καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων! Τόσο πολύ σίγουροι για την ετυμηγορία αυτών των ερευνών και επιτροπών είναι, ώστε εμφανίζονται ένθερμοι οπαδοί της διαφάνειας, της αλήθειας και της κάθαρσης! Τίποτα δεν έχει κανείς από τους δύο να φοβηθεί και, βέβαια, θέλουν να χυθεί άπλετο φως!

Ακριβώς γιατί είναι απόλυτα βέβαιοι ότι η προτεινόμενη Εξεταστική Επιτροπή θα είναι μία ακόμα «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», που θα ξεπλύνει πολιτικές και υπαίτιους από τις εγκληματικές ευθύνες τους και θα τους παραδώσει άσπιλους και αμόλυντους στην κοινωνία. Αλλωστε, επί της ουσίας, δηλαδή γιατί αυτοί οι εξοπλισμοί, ποιον εξυπηρετούν (το ΝΑΤΟ και όχι την άμυνα της χώρας), σ' αυτό δεν πρόκειται να μπουν. Πράγματι, ο ελληνικός λαός, έχοντας αποκομίσει πλούσια εμπειρία την τελευταία δεκαπενταετία, δεν είναι δύσκολο να προβλέψει τα επόμενα επεισόδια και το ευτυχισμένο τέλος του φρέσκου σίριαλ της λεγόμενης κάθαρσης. Οι στόχοι είναι διάφανοι: Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσουν στο έπακρο την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ως ένα κατ' εξοχήν εργαλείο αποπροσανατολισμού των λαϊκών μαζών, ώστε πίσω από τον κουρνιαχτό που θα σηκώνεται να προχωρούν, όσο το δυνατόν ανενόχλητοι, στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων. Ασφαλώς, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορετικές επιδιώξεις και συμφέροντα, αλλά μόνο στο πλαίσιο της διαμάχης για την εξουσία. Εκεί τελειώνουν οι κόντρες και οι «διαφορές». Τους ενώνουν η ίδια πολιτική και η «ανάγκη» να βάλουν πλάτη από κοινού για να εφαρμοστούν οι σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές.

Είναι χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η σύμπλευσή τους στον Προϋπολογισμό του 2005. Η θρασύτατη και δημαγωγική «κριτική» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποκρύψει ότι τη «δική του» αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ: Αγρια λιτότητα, σφαγή κοινωνικών δαπανών, σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, ακρίβεια, ανεργία, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, είναι η «μοναδική» πολιτική τους. Προκειμένου να είναι αυτά καθημερινά στο προσκήνιο και να απολογούνται οι ηγεσίες του δικομματισμού, τόσο για τις ψεύτικες υποσχέσεις και προσδοκίες, όσο και για την κοινωνικά ανάλγητη πολιτική τους, είναι προτιμότεροι για χίλιους λόγους οι στημένοι σκυλοκαυγάδες περί «κάθαρσης». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είτε προχωρήσουν σε δεύτερη φάση σε προανακριτική επιτροπή, είτε σε παραγραφή, ένα και το αυτό. Στο τέλος, αυτό που θα μείνει είναι η κοινή τους προσήλωση στην εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής.

«

Σκοπός της Νέας Πολιτικής είναι ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος. Μια κοινωνία, στην οποία όλοι οι πολίτες θα αισθάνονται ασφάλεια για το παρόν και αισιοδοξία για το μέλλον». Αυτά και άλλα μεγαλόστομα δήλωνε ακόμα και μέχρι τη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής. Ακριβώς επειδή δεν μπορεί να τα επαναλαμβάνει, καταφεύγει σε εξεταστικές επιτροπές...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Τα συναινετικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ της για συναινετικές διαδικασίες «διατυμπανίζει» και «διαφημίζει» στην «πολιτική αγορά» η ΝΔ, και θα έχει τους λόγους της. Ομως, μάλλον πιο ...τίμιος είναι ο Κ. Μητσοτάκης.

Το λέει καθαρά ο άνθρωπος και με όποια ευκαιρία του δοθεί: Συναίνεση σε βασικά σημεία της οικονομίας - λέει - πρέπει να υπάρξει και τα άλλα τα βρίσκουμε...

Κι όταν μιλάει ο Μητσοτάκης για οικονομία όλοι καταλαβαίνουμε (και έχουμε ζήσει κανονικότατα) τι εννοεί. Το πιο ενδιαφέρον, πάντως, είναι αν θα βρεθεί κανένας να του το αρνηθεί με επιχειρήματα. Δύσκολο και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και από την πλευρά της ΝΔ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΥ χαρακτήρα... παραμένει η κόντρα για την ανεργία ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, λες και το μεγάλο πρόβλημα της χώρας όλο αυτόν τον καιρό είναι το να πραγματοποιείται η ορθή καταγραφή της.

Ετσι, για να είμαστε σοβαροί, ούτε 8,9% που λέει το ΠΑΣΟΚ είναι το μέγεθος, ούτε 12% που λέει η Νέα Δημοκρατία. Είναι πολύ μεγαλύτερη και, μάλιστα, σε κάποιες περιοχές της χώρας φθάνει σε πραγματικά απίστευτα ποσοστά.

Ομως, μπορεί οι δυο τους να διαφωνούν στις προσθαφαιρέσεις της ανεργίας, συμφωνούν όμως ...στις διαιρέσεις. Ιδίως αυτή τη διαίρεση που «κόβει» στα δύο ή στα τρία μια θέση εργασίας μέσω της μερικής απασχόλησης...


Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΛΕΙΣΤΟ παραμένει το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα για την εκπαίδευση τυφλών και πολυανάπηρων παιδιών. Ο λόγος απλός: Δεν υφίσταται καμιά επιχορήγηση ή ενίσχυση για τη λειτουργία του.

Ολ' αυτά, μετά την Παραολυμπιάδα, που μόλις τέλειωσε και όλα όσα σχετικά ειπώθηκαν και ακούστηκαν. Είναι φανερό ότι μόλις καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και οι τυμπανοκρουσίες, μας μένει η σκληρή πραγματικότητα.

Θα επανορθώσουν;

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το ΚΚΕ καθαιρεί συνδικαλιστές!» Αυτά έλεγε ο τίτλος προχτεσινού δίστηλου ρεπορτάζ στην «Αυγή», ενώ ο υπέρτιτλος και ο υπότιτλος επεξηγούσαν και κατακεραύνωναν, αντίστοιχα: «Επειδή ζητούσαν Γ.Σ. - Θλιβερή ενέργεια της ΕΣΑΚ στο Μέταλλο εις βάρος τριών εκλεγμένων μελών του ΔΣ». Για να μη σας κουράζουμε, δεν αναφέρουμε τα όσα έγραφε το σχετικό δημοσίευμα. Αλλωστε, αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα υπήρχε στις εργατικές σελίδες του χτεσινού «Ριζοσπάστη», μαζί με την αποστομωτική απάντηση της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.

Επειδή, όμως, τα βασικά στοιχεία του δημοσιεύματος της «Αυγής», πάνω στο οποίο οικοδομούνται όλα τ' άλλα, είναι ψέματα, από την αρχή μέχρι το τέλος, μας γεννήθηκαν ορισμένα ερωτήματα: Πρώτον, τόσο ο Α. ΠΕ., που υπογράφει το σχετικό ρεπορτάζ, όσο και οι υπεύθυνοι της «Αυγής», δεν ψάχνουν και δε διασταυρώνουν την όποια πληροφορία παίρνουν, πριν προχωρήσουν σε βαρύγδουπες καταγγελίες; `Η, μήπως, ό,τι βολεύει το αντι-ΚΚΕ μένος τους, το αναπαράγουν και το προβάλλουν αμάσητο; Και, δεύτερον, θα κάνουν μιαν ελάχιστη έστω επανόρθωση των όσων συκοφαντικών έγραψαν για το ΚΚΕ και τη Διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, δημοσιεύοντας την ανακοίνωση της τελευταίας;

Ελεήστε τη... Μητρόπολη

Εξανέστη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος με την απόφαση της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» να καταψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα της Μητρόπολης για έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το δήμο, ύψους 30.000 ευρώ «λόγω απρόβλεπτων οικονομικών υποχρεώσεων». Το θέμα συζητήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκτός του Αγάπιου Σαχίνη, όλοι οι σύμβουλοι των υπολοίπων παρατάξεων συμφώνησαν να... ελεήσει ο Δήμος τη Μητρόπολη, προκειμένου να ανανήψει από την οικονομική δυσχέρεια που την έριξε η κακοδιαχείριση στο ταμείο του Ιδρύματος «Ορθοδόξου Παιδείας και Πολιτισμού». Η στάση του Αγάπιου Σαχίνη και η τοποθέτησή του, ότι ένας δήμος με τεράστια οικονομικά προβλήματα δεν μπορεί να ενισχύει την πάμπλουτη κατά τα φαινόμενα Εκκλησία, προκάλεσε την αντίδραση της Μητρόπολης, η οποία - απατώντας και σε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου - «πληροφορεί» σε δελτίο Τύπου της τον Αγάπιο Σαχίνη: «Ολοι οι μητροπολίτες δε φέρουν ίχνος χρυσού επάνω τους, ούτε ακόμη κι όταν λειτουργούν στην εκκλησία» (!). Με τόση (... αυταπόδεικτη) φτώχεια είναι πραγματικά να απορεί κανείς πώς η εκκλησία καταφέρνει ακόμα να τα φέρνει βόλτα...

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο...

Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Τμήμα Φιλολογίας, η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, έχει αναλάβει, με το πολιτικό αζημίωτο πάντα, μεταξύ άλλων να ...ξεκουράσει τη γραμματεία της σχολής και να ...διανείμει πιστοποιητικά εγγραφής (;!) στους φοιτητές για να εγγραφούν στη σχολή. Αυτό το άθλιο κομπρεμί αποκάλυψαν προ ημερών στελέχη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, πιάνοντας «επ'?αυτοφώρω» στελέχη της ΔΑΠ να διακινούν από το στέκι της έντυπο υλικό στο οποίο εσωκλείονται τα πιστοποιητικά εγγραφής. Οταν τα στελέχη της ΠΚΣ διαμαρτυρήθηκαν στην ...αμαρτωλή γραμματεία της σχολής, σχετικά με την παράτυπη διάθεση των πιστοποιητικών εγγραφής, η τελευταία έκανε τον Κινέζο...

Η «πρωτοπορία» της ΔΑΠ, βέβαια, αφορά και σε άλλους τομείς «ρουσφετολογίας» - όχι πως η φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ πάει πίσω. Για παράδειγμα, ο εφοδιασμός φοιτητών με κάρτες σίτισης, «διευκολύνσεις» στο «πέρασμα» κάποιων μαθημάτων και, μάλιστα, με καλό βαθμό, κ.ά. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί, με την ανοχή και των εκάστοτε πανεπιστημιακών αρχών. Βέβαια, όπως γίνεται αντιληπτό, επώνυμες καταγγελίες δεν είναι εύκολο να γίνουν, αλλά για ό,τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ο κόσμος το 'χει τούμπανο και αυτοί - «σεμνά και ταπεινά» - κρυφό καμάρι...

Ικανοποιημένοι...

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς λείπουν από τα σχολεία της Λέσβου 39 δάσκαλοι, 21 καθηγητές για τα λύκεια, 26 καθηγητές ειδικοτήτων για τα Δημοτικά, 15 καθηγητές μουσικών ειδικοτήτων για το Μουσικό Σχολείο και δεν ξέρουμε πόσοι ακόμα για τα Τεχνικά Λύκεια. Ταυτόχρονα, μόνο το 65-75% περίπου του μαθητικού πληθυσμού που αποφοιτά από το Γυμνάσιο γράφεται στο Ενιαίο Λύκειο. Επίσης η στατική επάρκεια των σχολείων δεν έχει ελεγχθεί ακόμα, ενώ σε πολλούς δήμους δεν έγιναν αναγκαίες επεμβάσεις στα κτίρια, διότι δεν υπήρχαν χρήματα... Να θυμίσουμε τους περσινούς σοβάδες στην Πέτρα ή τις ομπρέλες κατά τη διάρκεια του μαθήματος στη Θερμή, ή την πλημμύρα στο ΤΕΕ Μυτιλήνης, ως τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Και όμως, παρ' όλ' αυτά, η ΕΛΜΕ Λέσβου εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο, εξαιρώντας την κατάσταση του Μουσικού Σχολείου και των ΤΕΕ, χαρακτηρίζει «ικανοποιητική» την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης στο νησί. Σημειώνει, δε, ότι τα τμήματα λειτουργούν με λιγότερους από 25 μαθητές (και πού είσαι ακόμα...) και μόνο που δεν πανηγυρίζει για τα επιτεύγματα της μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ και το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αναρωτιόμαστε ποια και πόσα προβλήματα έπρεπε ακόμη να υπάρχουν, ώστε να μην είναι ικανοποιημένοι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προϋπολογισμός λιτότητας

Με τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2005, οι εργαζόμενοι έμαθαν το αυταπόδεικτο. Οτι η αποφασιστικότητα της ΝΔ να μην μετακινηθεί ούτε ρούπι από την τροχιά των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, είναι δεδομένη. Και ήταν από την πρώτη στιγμή δεδομένο ότι η ΝΔ θα προσπαθούσε ακόμα πιο αποφασιστικά να υπηρετήσει την πολιτική της ΟΝΕ και των αναδιαρθρώσεων, προωθώντας μέτρα και ρυθμίσεις που θα ενισχύουν ακόμα παραπέρα τη θέση του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας. Μια πολιτική που γνωρίσαμε σε διάφορες εκδοχές της όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυαν ενάντια στον λαό τη μία επίθεση μετά την άλλη. Από εκεί και πέρα, αν η κλιμάκωση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής θα έχει...«ήπιο» ή «ορμητικό» χαρακτήρα μπορεί να είναι θέμα προς συζήτηση, αλλά στην ουσία του δευτερεύον.

Η ΝΔ, παρά τα όσα λένε, προπαγανδιστικά τα στελέχη της, παρουσίασε έναν προϋπολογισμό, η υλοποίηση του οποίου καταδικάζει τους εργαζόμενους σε νέα χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου. Κι αν αναλογιστούμε ότι οι τωρινές αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης έρχονται ως συμπλήρωμα σε ό,τι έχουν υποστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο καθένας αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται για τα λαϊκά στρώματα. Και το πρόβλημα είναι τεράστιο αφού για μία ακόμα χρονιά, αντί για αυξήσεις στους μισθούς, η εισοδηματική πολιτική ισοδυναμεί με ψίχουλα. Αντί να καλυφθούν οι ανάγκες για μόρφωση, υγεία, περίθαλψη τα εργατικά νοικοκυριά θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά την παραπαιδεία και την ιδιωτική υγεία. Αντί για φορολογικές ελαφρύνσεις στους οικονομικά αδύνατους, δίνονται απαλλαγές στους μεγαλοκαρχαρίες της κοινωνίας.

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, φαντάστηκε ότι βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να κάνει αντιπολίτευση και άρχισε να ψελλίζει... καταγγελίες για πολιτική λιτότητας. Ποιοι; Αυτοί, οι... πρόσκοποι της σύγχρονης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Οι εμπνευστές και εκτελεστές των πλέον αντιδραστικών μέτρων που γνώρισαν η εργατική τάξη και οι άλλοι εργαζόμενοι. Αυτοί που επί δύο δεκαετίες λεηλατούσαν τα λαϊκά εισοδήματα προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ολιγαρχία. Κι από κοντά με το κόμμα του Παπανδρέου και ο φιλικά προσκείμενός τους Τύπος. Εφημερίδες και έντυπα, τα οποία ενώ τα χρόνια που στενάζαμε κάτω από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αυτοί ήταν οι άθλιοι απολογητές κάθε αντιδραστικού μέτρου, τώρα ανακάλυψαν τη «σκληρή λιτότητα» και άλλα παρόμοια.

Φτάνει πια. Οι εργαζόμενοι, όλοι όσοι θίγονται από αυτές τις πολιτικές, οφείλουν πια να το γνωρίζουν από μόνοι τους. Ανεξάρτητα από τα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα, κόντρα στις αυταπάτες που επιδιώκουν να σπείρουν όσοι στηρίζουν το σύστημα, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι κατασκευάσματα της ίδιας μήτρας. Αυτής που θέλει να δυναμώνει και να αναπαράγει το υπάρχον καθεστώς, το οποίο αφ' ενός ενισχύει την άρχουσα τάξη των λίγων και αφ' ετέρου προσπαθεί να συμπιέζει όλο και περισσότερο τα δικαιώματα και τη θέση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Καμιά ανοχή λοιπόν στη ΝΔ, καμιά εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ. Αγώνας εδώ και τώρα για την ανατροπή της πολιτικής τους...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ