Παρασκευή 28 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Διαγωνισμός για την πρώτη επιδοτούμενη μονάδα

Ανακοινώθηκε χτες η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρώτη ιδιωτική μονάδα με ελάχιστο εγγυημένο έσοδο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος

Την κατασκευή της πρώτης ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με αδρή και εγγυημένη επιδότηση, σηματοδοτεί η υπογραφή, χτες, της υπουργικής απόφασης για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» την υπογραφή της απόφασης που κάνει πράξη τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού. Το μεγάλο κεφάλαιο εξασφαλίζει έτσι την είσοδό του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με εγγυημένη την πώλησή της και μάλιστα υποχρεωτικά σε υψηλές τιμές προκειμένου να πετύχει σύντομη απόσβεση της επένδυσης και γρήγορη κερδοφορία!

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά μια μονάδα τουλάχιστον 360 MW στο νότιο σύστημα της χώρας που είναι και το πιο αδύναμο παραγωγικά. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία 6 μηνών να καταθέσουν τις προσφορές τους από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί η προκήρυξη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί διαβούλευση με παράγοντες της αγοράς και τις τράπεζες για τους όρους της προκήρυξης, η οποία σε αντίθεση με προηγούμενα σχέδια, περιορίζει σημαντικά τις όποιες προϋποθέσεις συμμετοχής. Ενα βασικό κριτήριο επιλογής του σχήματος που θα κατασκευάσει τη μονάδα είναι - σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου - το χαμηλότερο εγγυημένο έσοδο που θα ζητήσει. Το έσοδο αυτό σχετίζεται με την υποχρεωτική αγορά της παραγόμενης ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση η επιδότηση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 75.000 ευρώ ανά MW ανά έτος, ενώ το ανώτερο ύψος της είναι 92.000 ευρώ! Ανώτερο όριο είναι το 70% της ισχύος ή τα 300 MW, που σημαίνει ότι η μονάδα θα εξασφαλίσει κατ' ελάχιστο έσοδα 22,5 εκατ. ευρώ το χρόνο και με ανώτερο όριο τα 27,6 εκατ. ευρώ! Η διάρκεια της σύμβασης για το εγγυημένο έσοδο της μονάδας είναι τα 12 χρόνια με αυξομείωση σε συνδυασμό με τον χρόνο έναρξης λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης θα ακολουθήσουν δύο ακόμη διαγωνισμοί για δύο εργοστάσια. Ο επόμενος διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχτεί στο τέλος του χρόνου και ο τρίτος τον Απρίλη του 2007, ώστε να συμπληρωθούν τα 900 MW που προβλέπει ο νόμος για την προνομιακή και υποχρεωτική εισβολή των ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Ο πρώτος διαγωνισμός προκηρύσσεται από τον ΔΕΣΜΗΕ (τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς) ο οποίος θα απορροφά και την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Το κόστος που θα προκύψει θα διαχέεται στους καταναλωτές που καλούνται να πληρώσουν τους ιδιώτες για να... κερδοσκοπήσουν!!!

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώσεις και κοινοπραξίες που διαθέτουν άδεια παραγωγής για νέα μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ίσης ή μεγαλύτερης ισχύος των 360 MW. Οι «μνηστήρες» είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων τα ΕΛΠΕ, ο όμιλος Μυτιληναίος, ο όμιλος Κοπελούζου και άλλοι. Ενδιαφέρον έχουν δείξει και ξένες εταιρίες κυρίως σε συνεργασία με ντόπιους «παίκτες». Ωστόσο απαγορεύεται στη ΔΕΗ η συμμετοχή της.

  • Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μέσω του Ν. Στεφάνου που μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό, προωθεί ανεπίσημα προς το παρόν την ιδέα σύνδεσης των τιμολογίων της ΔΕΗ με τις αυξήσεις του πετρελαίου! Το θέμα μπήκε από τη ΔΕΗ, εξετάζεται από τη ΡΑΕ και θα αποφασίσει το υπουργείο Ανάπτυξης κατά πάσα πιθανότητα το καλοκαίρι. Η ρύθμιση αυτή θα εκτινάξει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα θα λειτουργεί ανεξάρτητα και επιπρόσθετα από την όποια αύξηση τιμολογίου αποφασίσει το υπουργείο. Είναι ενδεικτικό ότι η ΔΕΗ υπολογίζει σε 270 εκατ. ευρώ την επιβάρυνσή της από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου το 2005! Σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων επιθυμεί να το μετακυλίσει στους καταναλωτές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ