Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΣΤΗ ΓΥΑΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΑΝΤΡΕΣ: «Τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα καταστημάτων, εστιατορίων, κινηματογράφων, όλα παραταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, όλα "συσκευασμένα" σε έναν αυτοτελή ιλουστρασιόν σχεδόν φαντασιακό χώρο, πλάθουν νέα όνειρα, νέες ανάγκες, νέες βλέψεις για ευημερία και ευτυχία. Και από πολιτισμένοι γινόμαστε πρωτόγονοι μπρος σε καθρέφτες και χάντρες. Περιτριγυριζόμαστε από φαντάσματα μιας αστραφτερής ζωής, από οπτασίες πρωτόφαντων αντικειμένων που διαποτίζουμε με συναισθηματικές και αισθητικές αξίες, όπως οι πρωτόγονοι περιτριγυρίζονταν από πνεύματα και μαγικά είδωλα. Διαχωριζόμαστε από τους ομοίους μας, γυρίζουμε την πλάτη στα συλλογικά πάθη και στο παρελθόν μας, σε ό,τι συνιστά κοινωνικό πρόβλημα και εγκαταλειπόμαστε στην ατομική απόλαυση της ψυχαγωγίας της κατανάλωσης.

Τα υπερεμπορικά κέντρα μάς βυθίζουν σε ένα καταναλωτικό "αλλού". Επιπλέον, μας ξεκόβουν και από τη ζωή στην πόλη. Καταργείται το περπάτημα στους δρόμους του κέντρου, της γειτονιάς, όπου άνθρωποι και διαφορετικές δραστηριότητες αναμειγνύονται αυθόρμητα γεννώντας τον παλμό της αληθινής ζωής. Καταργείται το καθημερινό κοινωνικό αλισβερίσι με τον γνωστό, τον φίλο, τον γείτονα που έπλεκε νέες σχέσεις και ανέπτυσσε τις παλιές, συντηρώντας τις μικροκοινωνίες. Οταν όλα τα ψώνια γίνονται σε retail parks, outlet stores, malls κ.ο.κ. εγκαταλείπεται το "πέταγμα" στο μαγαζάκι της γωνιάς, η κουβεντούλα με τον ψιλικατζή, οι μικροαγορές με βάση τις βασικές αληθινές ανάγκες. Ολα αγοράζονται πλέον με κίνητρο τις προσφορές, μαζικά και μοναχικά» (η Τασούλα Καραϊσκάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

SMS ΑΠΟ ΦΥΤΟ ΣΕ ΦΥΤΟ: «Στη φιλοσοφία της σύντομης σκέψης, γράφει ο Φραντσέσκο Μέρλο στη Ρεπούμπλικα, η σκέψη καθυστερεί τη σχέση με τα πράγματα. Κατά συνέπεια, όποιος σκέφτεται δε ζει. Οποιος αρθρώνει τη σκέψη εξαρθρώνει τη ζωή (...) οι ουτοπίες περνούν κρίση, τα προγράμματα και οι ιδεολογίες περνούν κρίση, τα μοντέλα περνούν κρίση, το μέλλον περνά κρίση, όπως και το παρελθόν. Το μόνο που μας έχει μείνει είναι το παρόν. Το μόνο που έχει νόημα είναι το στιγμιαίο. Η μόνη σκέψη που αξίζει τον κόπο είναι η απλή και σύντομη» (ο Μιχάλης Μητσός στα ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ