Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Σύμπνοια σε βάρος των εργαζομένων

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου», Στέλιος Ορφανός, για τις αντιλαϊκές θέσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, ενόψει του συνεδρίου της στη Ρόδο

... και οι εργαζόμενοι στους δήμους αναμένεται να τους υποδεχτούν και φέτος με αποφασιστικότητα (φωτό από κινητοποίηση έξω από το χώρο του περσινού συνεδρίου)

ICON

... και οι εργαζόμενοι στους δήμους αναμένεται να τους υποδεχτούν και φέτος με αποφασιστικότητα (φωτό από κινητοποίηση έξω από το χώρο του περσινού συνεδρίου)
ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Της ανταποκρίτριάς μας ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΙΤΤΑΚΑ).-

Με πλήρη σύμπνοια, κοινή νεοφιλελεύθερη πολιτική και θέσεις για την Αυτοδιοίκηση, σε βάρος των εργαζομένων, προχωρούν οι Δήμαρχοι που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, μέσω και της ΚΕΔΚΕ, προετοιμάζοντας το ετήσιο Συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 - 12 Νοέμβρη στη Ρόδο.

Αυτό επισήμανε ο Στέλιος Ορφανός, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Δευτέρα στο Ηράκλειο Κρήτης. Προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα, που προωθούν όλα αυτά, στο Ηράκλειο, η Δημοτική Αρχή του Γ. Κουράκη (ΠΑΣΟΚ και «Ηράκλεια Πρωτοβουλία»), «συνεχίζοντας το θέατρο, εμφανίζεται ως φιλολαϊκή που, δήθεν, αντιδρά στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ η παράταξη Ροκαδάκη (πρόσκειται στη ΝΔ) εμφανίζεται επίσης ως αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή».

Για το επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ο Στ. Ορφανός επισήμανε ότι η Ενωση διαμόρφωσε θέσεις για σημαντικά ζητήματα όπως η φορολόγηση, οι εργασιακές σχέσεις, οι αρμοδιότητες και η δομή της Αυτοδιοίκησης, χωρίς καμιά συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια και χωρίς καμιά ενημέρωση προς τον κόσμο. Αναφερόμενος στα όσα αποφασίστηκαν στο πρόσφατο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, ο Στ. Ορφανός σημείωσε: «Την περασμένη Δευτέρα που ζητήσαμε διευκρινίσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, ο κ. Κουράκης είπε ότι έγινε συζήτηση στο Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, αλλά δεν πάρθηκαν αποφάσεις και άρα όλα τα θέματα είναι ανοιχτά. Είπε τη μισή αλήθεια. Πράγματι έγινε συζήτηση χωρίς ψηφοφορία, αλλά και χωρίς διαφωνίες. Αρα αναμένεται ομόφωνη έγκριση των συναινετικών Θέσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στην τυπική συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, και πολύ περισσότερο είναι δεδομένη στη συνέχεια η υπερψήφιση των εισηγήσεων στη διατεταγμένη πλειοψηφία του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ».

Φοροεπιδρομή μέσω των δήμων

Από το περσινό συνέδριο στην Κρήτη (φωτό) μέχρι το φετινό στη Ρόδο, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ προχώρησε ακόμα πιο αντιλαϊκά...

Eurokinissi

Από το περσινό συνέδριο στην Κρήτη (φωτό) μέχρι το φετινό στη Ρόδο, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ προχώρησε ακόμα πιο αντιλαϊκά...
Για τη λεγόμενη «φορολογική αποκέντρωση», ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου» ανέφερε: «Η ΚΕΔΚΕ προτείνει στην κυβέρνηση να δοθεί "φορολογική εξουσία" στους Δήμους, δηλαδή φόρους που βάζει σήμερα το κράτος να μεταφερθούν στην Αυτοδιοίκηση. Για να προλάβουν, ωστόσο, αντιδράσεις και να ρίξουν στάχτη στα μάτια, και η ΚΕΔΚΕ και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, ισχυρίζονται πως, τάχα, δεν προτείνουν νέους φόρους! Αυτοδιαψεύδονται, όμως, όταν ζητάνε για παράδειγμα νέους φόρους που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση (ΦΠΑ σε νεοανεγειρόμενες οικοδομές και Φόρος Αυτόματου Υπερτιμήματος - ΦΑΥ), να επιβληθούν και να εισπράττονται από την Αυτοδιοίκηση»...

«Για μας αλλού είναι το βασικό πρόβλημα», συνέχισε ο Στ. Ορφανός. «Σήμερα το κράτος έχει ένα αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα που με τους άμεσους και έμμεσους φόρους επιβαρύνει κύρια, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα, ενώ για το μεγάλο κεφάλαιο προβλέπει ελαφρύνσεις και απαλλαγές. Τα τρία κόμματα που βρίσκονται στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, κουβέντα δε λένε γι' αυτό. Τους ενδιαφέρει μόνο η "αποκέντρωση" στα πλαίσια του υπάρχοντος αντιλαϊκού συστήματος, να γίνουν δηλαδή και επίσημα οι Δήμοι άλλο ένα φορομπηχτικό και εισπρακτικό σκαλοπάτι. Μεταφέροντας - συνέχισε - στους Δήμους "φορολογική εξουσία", μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση των πάντων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σε ένα πράγμα στοχεύουν. Να εδραιωθεί στη συνείδηση των δημοτών η αντίληψη ότι για όλα πρέπει να πληρώνουν, για να έχουν καλύτερες υπηρεσίες. Οτι πρέπει να πληρώσουν ξανά για υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει μέσα από την αντιλαϊκή φορολογία».

Αντεργατικές συμπράξεις

Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις με δήμους, ο Στ. Ορφανός τόνισε ότι η ΚΕΔΚΕ με τις σχετικές εισηγήσεις της, αυτό που θέλει, είναι να προχωρήσει την παραπέρα μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις, που θα πουλούν ακόμα πιο ακριβά τις υπηρεσίες τους στους εργαζόμενους δημότες - «πελάτες» και θα συνεργάζονται με το ιδιωτικό κεφάλαιο στην ανακύκλωση ανασφάλιστων θέσεων εργασίας και στην υλοποίηση των νέων μεθόδων ακόμη μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

«Ετσι, προτείνεται η δημιουργία τοπικών εταιρικών σχημάτων με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και κυρίαρχο ρόλο της ΤΑ. Που θα αναλαμβάνουν την υλοποίηση παρεμβάσεων για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως σε ευπαθείς ομάδες και την προώθηση της μερικής απασχόλησης. Σ' αυτό το πλαίσιο, η ΚΕΔΚΕ ζητά να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις ανάμεσα στα επίπεδα εξουσίας και στο ρόλο που αυτά ασκούν, με κεντρική κατεύθυνση να περάσει η ευθύνη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση, η οποία όμως θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων. Οι προσπάθειες να πείσει η ΚΕΔΚΕ πως, τάχα, επιδιώκει, μ' αυτές τις δράσεις, την αντιμετώπιση της ανεργίας, μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσουν», επισήμανε ο Στ. Ορφανός.

Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ίδια η ΚΕΔΚΕ συναίνεσε στη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων (δημοτικές επιχειρήσεις, 4ωρα, 20ήμερα, δίμηνα, τρίμηνα και 18μηνα, προγράμματα δήθεν απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, εποχιακοί κλπ.). Ενώ, επιπλέον συντελεί στη δημιουργία ομήρων συμβασιούχων τους οποίους αξιοποιεί για λόγους δήθεν αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, απειλώντας πως αν δε δοθούν τα χρήματα για τη νομιμοποίησή τους, θα τους απολύσει. Ακόμα σκοπεύουν να διαιωνίσουν την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία μέσω προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.ά., που, ως γνωστόν, για να εξακολουθήσουν να υπάρχουν, επιβάλλονται νέοι φόροι αφού οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σταματούν...

Καθόλου «τοπικά» τα προβλήματα

Τέλος, ο Στ. Ορφανός τόνισε ότι «είναι απολύτως κατανοητό γιατί τα κόμματα που ηγούνται της ΚΕΔΚΕ, δε θέλουν δημόσιο διάλογο γύρω από τις θέσεις τους. Αποδεικνύουν έτσι την ταύτισή τους. Είναι σαφές ότι τα λεγόμενα "τοπικά ζητήματα" που απασχολούν τις "τοπικές κοινωνίες" με τις όποιες "τοπικές ιδιαιτερότητές τους", δεν είναι καθόλου τοπικά και ανεξάρτητα από πολιτικές και κόμματα, αλλά συνδέονται άμεσα με τη γενική πολιτική».

Ετσι, κατέληξε: «Οι επόμενες δημοτικές εκλογές εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να μην έχουν κύρια πολιτικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί να είναι στο κέντρο της συζήτησης τα επιμέρους, το ένα ή το άλλο έργο, το ένα ή το άλλο πρόσωπο, αλλά το ποια πολιτική ωφελεί τους λίγους και ποια πολιτική ωφελεί τους πολλούς, τους εργαζόμενους. Σ' αυτή και μόνο τη βάση αποκτούν νόημα και δύναμη οι όποιες συνεργασίες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ