Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΝΙΚΑΙΑ
Εγκαινιάζεται η πλατεία Κουμπάκη

Ενα αίτημα χρόνων των κατοίκων και σημαντικό έργο για την πόλη παίρνει σάρκα και οστά

Το νέο «πρόσωπο» της πλατείας θα παρουσιάσει την Κυριακή ο Δήμος Νίκαιας
Το νέο «πρόσωπο» της πλατείας θα παρουσιάσει την Κυριακή ο Δήμος Νίκαιας
Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης πλατείας Διαμάντως Κουμπάκη θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Κυριακή, 6 Νοέμβρη στις 11.00 π.μ., η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας. Πρόκειται για ένα αίτημα χρόνων των κατοίκων και έργο ουσίας για την πόλη, που έγινε πραγματικότητα. Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική παράσταση από τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Νίκαιας και παιδικά χάπενινγκ.

Η πλατεία πήρε την ονομασία της από την αγωνίστρια του ΚΚΕ Διαμάντω Κουμπάκη, η οποία εκτελέστηκε στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του 1944. Η Διαμάντω Κουμπάκη γεννήθηκε στις 8 Φλεβάρη 1926 στον Πειραιά. Οι Γονείς της ήταν ο Γιάννης Κουμπάκης και η Μαρία Τσίπση, κάτοικοι Κερατσινίου.

Ηταν μέλος του ΚΚΕ, στέλεχος της ΕΠΟΝ και μαχήτρια του ΕΛΑΣ. Η δράση της ήταν γνωστή σε όλες τις συνοικίες του Πειραιά και κυρίως στα Ταμπούρια και την Αμφιάλη, όπου είχε τραυματιστεί σε μάχη με τους Ναζί.

Στην Κοκκινιά ήρθε μετά τις 7 Μάρτη 1944 (Μάχη της Κοκκινιάς) με σκοπό να οργανώσει μια ομάδα ένοπλων νέων και με την ομάδα αυτή να βγουν στο βουνό, μόλις τους δινόταν η εντολή. Οι μνήμες όλων φέρνουν πάντα στο μυαλό την Διαμάντω να τριγυρνά στους δρόμους της Κοκκινιάς ντυμένη με τη στολή του ΕΛΑΣ, με το δίκοχό της, που δεν αποχωριζόταν ποτέ, και αρματωμένη με την αραβίδα της.

Ξεχώριζε για το θάρρος της, την ενεργητικότητά της και την πειθαρχία της.

Στις 17 Αυγούστου 1944, στην πιο ματωμένη μέρα για την ιστορία της Κοκκινιάς, στο μεγάλο Μπλόκο των Ναζί και των ντόπιων συνεργών τους, η Διαμάντω ως επικεφαλής της ομάδας της συλλήφθηκε μέσα σε ένα σπίτι στη συνοικία του 4ου Καραβά (Νεάπολη). Ενώ τα υπόλοιπα μέλη της αντάρτικης ομάδας εκτελέστηκαν στην περιοχή, την Διαμάντω την μετέφεραν, χτυπώντας την συνεχώς, στη Μάντρα της Οσίας Ξένης. Σε όλη τη διαδρομή η Διαμάντω εμψύχωνε συνεχώς το λαό και τους συναγωνιστές της. Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία της Οσίας Ξένης αντίκρισαν τη ματωμένη Διαμάντω να φτάνει υποβασταζόμενη από τους Ναζί, η ηρωίδα της Αντίστασης λίγο πριν την εκτέλεσή της βρήκε το κουράγιο να εμψυχώσει τους συναγωνιστές της φωνάζοντας «Μια ζωή τη χρωστάμε, ας μην την πάρουν οι προδότες. Υπάρχουν χιλιάδες λεβέντες, θα τους εκδικηθούν».

Η Διαμάντω Κουμπάκη άφησε την τελευταία της πνοή στη Μάντρα της Οσίας Ξένης, πέφτοντας από τις ριπές των ναζιστικών πυροβόλων, στις 17 Αυγούστου 1944.

Το έργο

Το συγκεκριμένο έργο της ανάπλασης της πλατείας είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.725.933,97 ευρώ και, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή Νίκαιας, «προχωρά σε παρεμβάσεις που αλλάζουν την καθημερινή ζωή στην πόλη, με στόχο τη διαμόρφωση αξιοπρεπών και ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης». Στο πλαίσιο των έργων διαμόρφωσης και ανάπλασης των ελεύθερων χώρων, κατασκευάστηκε παιδική χαρά, αμφιθέατρο και ένα σιντριβάνι. Το πράσινο στο χώρο είναι ικανοποιητικό αν και η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα για τη διατήρησή του, αφού η πρώτη μελέτη προέβλεπε την αποξήλωση των δέντρων. Με τον κατάλληλο φωτισμό η πλατεία απέκτησε τη ζωντάνια που της έλειπε και έγινε σημείο συνάντησης για εκείνους που θέλουν να απολαμβάνουν την πόλη στην οποία ζουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ