Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Θολό τοπίο και ερωτήματα

Ασαφείς παραμένουν οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στη ματαίωση της συνάντησης του Κ. Παπούλια με τον Αλβανό ομόλογό του, ενισχύοντας έτσι τα ερωτήματα που υπήρχαν εξ αρχής.

Η κυβέρνηση, ως είθισται, πρόσφερε στήριξη στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα γύρω από τα μέτρα ασφαλείας που δεν πήραν οι αλβανικές αρχές απέναντι στους διαδηλωτές. Ταυτόχρονα, όμως, επιχειρεί να «μαζέψει» το όλο θέμα ώστε να μην επιδεινωθεί παραπέρα το κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

«Σημασία έχει ότι η αλβανική πλευρά δεν έλαβε εκείνα τα μέτρα που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους ακραίες εκδηλώσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας εμμέσως να φανεί ότι η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει μάλλον να μη γίνει καμία διαδήλωση για το θέμα των Τσάμηδων... Ο Ε. Αντώναρος ανέφερε ότι είχαν γίνει οι συνήθεις σε αυτές τις περιπτώσεις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κρατών, αλλά «η αλβανική πλευρά δεν έκανε όσα όφειλε να κάνει», αποφεύγοντας όμως πεισματικά να διευκρινίσει «τι όφειλε» να κάνει η αλβανική κυβέρνηση. Παραδέχθηκε, όμως, ότι δεν υπήρχε κανένα θέμα για την ασφάλεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως είπε, «έκανε εκείνο το οποίο έπρεπε να κάνει».

«Είναι ορθός ο τρόπος που αντέδρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από κοινού, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεμονωμένο επεισόδιο που δε θα βλάψει την παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή, ούτε και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης. Σε δηλώσεις του στο ρ/σ «9,89» απέφυγε να πει αν οι διαδηλωτές ήταν υποκινούμενοι από την αλβανική ηγεσία, εκτιμώντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι αλβανικές αρχές δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τα ακραία αυτά στοιχεία. Υπήρχε ο κίνδυνος δημιουργίας επεισοδίων και γι' αυτό ορθά ο Πρόεδρος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι συζητείται επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Αλβανία και επίσκεψη του Σ. Μπερίσα στην Ελλάδα, που όμως δεν έχουν οριστεί ακόμα. Στην ερώτηση αν το θέμα θεωρείται λήξαν απάντησε ότι «δε θα ασχοληθούμε υπέρμετρα με ένα τέτοιο επεισόδιο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε και να ξεχνάμε οτιδήποτε. Το θέμα των ακραίων στοιχείων είναι ανύπαρκτο για μας και θα παραμείνει έτσι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιφνίδια επιδείνωση του κλίματος(2005-11-02 00:00:00.0)
«Αγωνιώδης» αναμονή(2001-07-17 00:00:00.0)
Σε επικίνδυνα μονοπάτια(2000-11-17 00:00:00.0)
Μοχλός εκβιασμών το Κόσσοβο(1998-04-26 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για διάλογο(1995-03-01 00:00:00.0)
Πυροβολούν το "κλίμα"(1995-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ