Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Συμπληρωματική «πρωτοβουλία» στα σχέδια των ΗΠΑ

Σύμπτωση απόψεων στη δρομολογούμενη λύση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε χτες ο Κ. Καραμανλής με τους Προέδρους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι η αποκαλούμενη Σύνοδος Κορυφής της Τριμερούς Συνεργασίας δεν είναι παρά μια συμπληρωματική «πρωτοβουλία» στα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ελληνας πρωθυπουργός με τους Προέδρους της Βουλγαρίας, Γκ. Παρβάνοφ, και της Ρουμανίας, Τ. Μπασέσκου, προκύπτει συμφωνία των «τριών» στη «λύση» που προωθούν ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ για το Κόσσοβο.

Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη γνωστή θέση του πως «θα πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη προσοχή και χωρίς βιασύνη, προκειμένου να επιτύχουμε ένα σταθερό και βιώσιμο αποτέλεσμα», αποφεύγοντας συνειδητά και επίμονα να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στην αρχή της μη αλλαγής των συνόρων. Περιορίστηκε να διαπιστώσει ότι τη θέση του «συμμερίζονται και οι δύο φίλες χώρες, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας».

«Για το θέμα του Κοσσόβου πρέπει να ακολουθήσουμε τη γραμμή που έχει χαράξει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και ο ΟΗΕ», δήλωσε ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Γκ. Παρβάνοφ, προσθέτοντας ότι είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό «να υπάρξουν εγγυήσεις για σταθερότητα των γειτόνων χωρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ως συνόλου».

Από πλευράς Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας θα υπάρξει μια ενιαία φωνή, σε ό,τι αφορά στη λύση του Κοσσόβου, τόνισε ο Ρουμάνος Πρόεδρος Τ. Μπασέσκου, διευκρινίζοντας ότι οι τρεις χώρες τάσσονται υπέρ «μιας λύσης που πρέπει να ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρντ της ΕΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Κατά τα λοιπά οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την προσδοκία τους να αναβαθμίσουν και ενισχύσουν περαιτέρω την τριμερή συνεργασία και να της προσδώσουν «νέα δυναμική, στο πλαίσιο πλέον της ΕΕ». Επίσης, όπως είπε ο Κ. Καραμανλής, θα επιδιωχτεί «η ενεργότερη δυνατή εμπλοκή μας στις δρομολογηθείσες εξελίξεις, μέσω και της Διαδικασίας Συνεργασίας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της μόνης συλλογικής και "αυθεντικής φωνής" των κρατών της περιοχής».

Οι Πρόεδροι των δύο γειτονικών κρατών δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν την ελληνική κυβέρνηση γιατί πρώτη έσπευσε να επικυρώσει από τη Βουλή την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ.

Με τον Γ. Παπανδρέου

Την «είσοδο» της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον «ευρωμονόδρομο» ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να την εμφανίσει σαν τον παράγοντα που θα επιφέρει την «καλή γειτονία» στη Βαλκανική.

Με δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Γκ. Παρβάνοφ, και με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Τ. Μπασέσκου, οι οποίοι παρέστησαν στη Συνθήκη Κύρωσης της Προσχώρησης των χωρών τους στην ΕΕ από τη Βουλή, ανέφερε: «Αυτή η ένταξη, αυτή η ενταξιακή διαδικασία, θα δημιουργήσει καλούς γείτονες. Γείτονες που θα σέβονται τη φιλία μας, θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι η «ένταξη» θα «μειώσει και τους φανατισμούς ή τις εντάσεις που υπάρχουν στην περιοχή, αρκεί να συνεχιστεί αυτή η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση όλων των χωρών της περιοχής».

Ο ίδιος, βέβαια, δεν παρέλειψε να αναζητήσει και πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα στα Βαλκάνια, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο, διότι είναι και προς το συμφέρον του ελληνισμού, προς το συμφέρον της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ