Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνεργασία υπέρ των λαών και όχι των κεφαλαιοκρατών

Καταψήφισε το ΚΚΕ τη συνθήκη ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Eurokinissi

Με την παρουσία των Προέδρων της Βουλγαρίας Γκεόργκ Παρβάλοφ και της Ρουμανίας Τράιαν Βασέσκου, η Βουλή, χτες, σε πανηγυρική συνεδρίαση και με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ επικύρωσε τη συνθήκη προσχώρησης των δύο χωρών στην ΕΕ από την 1η Γενάρη του 2007.

Τη διαφωνία του ΚΚΕ με τη συνθήκη προσχώρησης στην ΕΕ των δύο χωρών εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή και τόνισε:

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει το σχέδιο νόμου για την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ για τον ίδιο ακριβώς λόγο που ψηφίσαμε "όχι" στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που παλεύουμε για μια Ευρώπη ενωμένη έξω από την πόρτα της ΕΕ, για μια Ευρώπη ενωμένη με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων, τα συμφέροντα των λαών.

Το ΚΚΕ, και πριν το 1989 και σήμερα, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που έγιναν, είναι ένθερμος υποστηρικτής της διαβαλκανικής περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς και τα κράτη, είναι υπέρ της συνεργασίας - οικονομικής, πολιτιστικής, εμπορικής - και με τη Ρουμανία και με τη Βουλγαρία, με κριτήριο τα αμοιβαία συμφέροντα των λαών, τα πολιτικά τους και δημοκρατικά δικαιώματα, την πολιτιστική τους συνεργασία.

Είμαστε γειτονικές χώρες και, ανεξάρτητα από το πώς βλέπουμε το κοινωνικό σύστημα, θεωρούμε ότι η βαλκανική συνεργασία πρέπει να αναπτύσσεται και εμείς προς αυτήν την κατεύθυνση, όσο εξαρτάται από εμάς, θέλουμε να συμβάλουμε.

Απορρίπτουμε, μάλιστα, κάθε σύνθημα, άποψη, αντίληψη, εκτίμηση, όρο περί διείσδυσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια, περί διείσδυσης της Ελλάδας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ή και τοποθετήσεις που καμιά φορά γίνονται περί της Ελλάδας ή της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικού κέντρου των Βαλκανίων.

Εμείς σεβόμαστε κάθε γειτονική χώρα και τη δική της πρωτεύουσα. Ο καθένας έχει τη δική του οντότητα. Υποστηρίζουμε τα ίσα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών από όλες τις χώρες της Βαλκανικής και εννοείται και από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και παλεύουμε όσο εξαρτάται και από το δικό μας χέρι για τη βελτίωση της ζωής των οικογενειών τους.

Μια εφημερίδα σήμερα, η οποία από όσο καταλαβαίνω είναι υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ και της ένταξης των δύο χωρών, χρησιμοποίησε έναν τίτλο στο δημοσίευμά της: "Πάρτι επενδύσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία".

Αυτό ακριβώς θα γίνει. Είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν τοποθετήσεις κεφαλαίων όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από αρκετές χώρες. Ηδη υπάρχει μια τέτοια προσέλκυση κεφαλαίων στις χώρες αυτές από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία κλπ. Επίσης, θα υπάρχει αυτό που ζούμε και στην Ελλάδα, δηλαδή και προσέλκυση κεφαλαίων και εξαγωγή κεφαλαίων.

Εμείς προβληματιζόμαστε ή μάλλον έχουμε μια συγκεκριμένη γνώμη. Προσελκύονται τα κεφάλαια γιατί η σκέψη τους είναι ότι εκεί υπάρχει φθηνό εργατικό δυναμικό, υπάρχει ένας πολύ χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής και μάλιστα με βάση την οδηγία του Λιχτενστάιν και σε αυτές τις χώρες, όπως σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, θα υπάρξει εγκατάσταση πολλών εταιριών - μαϊμού. Δε νομίζω ότι κανείς μπορεί να πει όχι σε αυτό το ζήτημα, μια και αυτή η κοινοτική οδηγία προβλέπει κάτι τέτοιο.

Υπάρχει μεγάλη όρεξη να τοποθετηθούν κεφάλαια σε αυτές τις χώρες, καθώς μια σειρά βιομηχανικά και αγροτικά συγκροτήματα έχουν κλείσει επιχειρηματικά, καθώς υπάρχει πολύ μικρή ιδιοκτησία γης ύστερα από την αποκοινωνικοποίηση, καθώς αρκετές καλλιέργειες έχουν συρρικνωθεί ή έχουν εξαφανιστεί.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες; Σε αυτές τις χώρες, κατά τη γνώμη μας, δε θα ανέβουν τα μεροκάματα των εργαζομένων. Βεβαίως, μπορεί να ανέβουν κάτω από την επίδραση της πάλης και θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πίεση για φθηνά μεροκάματα και στην Ελλάδα και στις χώρες από όπου προέρχονται τα κεφάλαια.

Μας ανησυχεί, επίσης, το γεγονός ότι σε αυτές τις χώρες αυξάνονται, τοποθετούνται αμερικανικές βάσεις. Βεβαίως, αυτές οι χώρες κάνουν αυτό που κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα.

Επισημαίνουμε ότι η διαδικασία ένταξης των δύο χωρών γίνεται με χειρότερους όρους από τους όρους με τους οποίους έγινε η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ. Γίνεται, μάλιστα, σε μια περίοδο όπου όσο διευρύνεται η ΕΕ τόσο διαμορφώνονται και οξύνονται πολλαπλές αντιθέσεις και διαμορφώνονται ντε φάκτο και στην πορεία και ντε γιούρε με τη μορφή της ειδικής συνεργασίας και πάρα πολλές ταχύτητες.

Παρ' όλα αυτά εμείς ως κόμμα ενδιαφερόμαστε να υπάρχει ειρηνική συμβίωση των χωρών και συνεργασία - ξαναλέμε - προς όφελος των λαών και όχι των επιχειρηματιών. Θα προσπαθήσουμε μάλιστα να βοηθήσουμε στην ακόμα μεγαλύτερη προσέγγιση των λαών μεταξύ τους.

Μας απασχολούν και εμάς οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και όχι μόνο. Θεωρούμε ότι η καλύτερη συνεισφορά για την ειρήνη στα Βαλκάνια είναι να μην υπάρξει περαιτέρω αλλαγή συνόρων, διότι προς τα εκεί προχωρούν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν υπάρχουν συμφωνίες και δεσμεύσεις που μπορεί να τηρηθούν, όταν στα Βαλκάνια προστίθενται νέα προτεκτοράτα».

Τους καλωσόρισαν στο «μαντρί»

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είπε ότι με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ γίνεται πιο ισχυρή η φωνή της περιοχής μας στην Ευρώπη και ενδυναμώνεται «η ευρωπαϊκή φωνή της». Αναφερόμενος δε στο Κοσσυφοπέδιο απέφυγε για μια ακόμα φορά να ταχθεί κατά της αλλαγής συνόρων στην περιοχή και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησής του. Συγκεκριμένα, είπε ότι η λύση που θα δοθεί πρέπει να προέλθει από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με πλήρη συμμετοχή όλων, να μην είναι προϊόν επιβολής, να λαμβάνει υπόψη τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, να είναι συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και να ενισχύει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην «ευαίσθητη περιοχή μας». Κουβέντα δεν ακούστηκε από τον πρωθυπουργό για λύση που να εγγυάται ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα σύνορα στα Βαλκάνια.

Καλωσορίζοντας τις δύο χώρες στην ΕΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι η διεύρυνση της Ενωσης αποτελεί καθοριστική συμβολή στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας και όλα αυτά τα λίγα χρόνια μετά το ματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας από τους «ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι για την πτώση των δικτατοριών στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία σημαντικό ρόλο έπαιξε η ΕΕ και, κάνοντας ανιστόρητους συνειρμούς, είπε ότι πρόσφατα ήταν η σειρά των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης να περάσουν από αυταρχικά καθεστώτα σε δημοκρατίες με το σημαντικό ρόλο της ΕΕ.

Ομονοώντας στο καλωσόρισμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος είπε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι το κόμμα του δε θέλει «μια Ευρώπη με αποκλεισμούς» και δεν πιστεύει ότι στον 21ο αιώνα «αλλιώς θα πηγαίνει η Ελλάδα, αλλιώς θα πηγαίνει η Βουλγαρία, αλλιώς η Ρουμανία αλλά αργότερα και η Σερβία και η Αλβανία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ