Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Θέλουμε ζωή χωρίς χωματερή»

Εξω από το υπουργείο Εσωτερικών συγκεντρώθηκαν χτες κάτοικοι για να ζητήσουν την απομάκρυνση της χωματερής των Ανω Λιοσίων
Εξω από το υπουργείο Εσωτερικών συγκεντρώθηκαν χτες κάτοικοι για να ζητήσουν την απομάκρυνση της χωματερής των Ανω Λιοσίων
«Με ενότητα και αγώνα θα επιβάλουμε να ζήσουμε χωρίς χωματερή και λυματολάσπη».

Κάνοντας πράξη, το σύνθημα αυτό της Διαδημοτικής Επιτροπής για την Απομάκρυνση της Χωματερής, κάτοικοι και φορείς των Ανω Λιοσίων και των γύρω δήμων έστειλαν και χτες μήνυμα συνέχισης κλιμάκωσης του αγώνα με συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Η κυβέρνηση όμως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αγνόησαν προκλητικά τους κατοίκους της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι ήταν ενημερωμένοι για τη χτεσινή συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο και είχε ζητηθεί μάλιστα και συνάντηση, αρκετές μέρες πριν, όταν οι κάτοικοι έφτασαν εκεί, δεν υπήρχε κανένας στο κτίριο. Η κυβέρνηση είχε φροντίσει όμως να στείλει και πάλι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να «προστατεύσουν» το υπουργείο...

Ομως, κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων αναγκάστηκε τελικά να έρθει στο υπουργείο ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος, και να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων. Ο υφυπουργός συνεχίζοντας τη μέχρι σήμερα κυβερνητική αδιαλλαξία, δήλωσε αναρμόδιος και πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Φρόντισε όμως να εκφράσει όπως είπε τις προσωπικές του απόψεις που μιλάνε για νέες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων αναφέροντας ξεκάθαρα τις καρκινογόνες μεθόδους της καύσης και της πυρόλυσης. Το μόνο «θετικό» και αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του, όπως είπε, ήταν ότι η λυματολάσπη δε θα ξαναπάει στη χωματερή.

Την αδιαλλαξία της κυβέρνησης κατήγγειλε μετά τη συνάντηση το μέλος της γραμματείας της Διαδημοτικής Επιτροπής, Χάρης Κωστόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής δε θα επιτρέψουν καμία από τη νέα μέθοδο που τους προτείνεται και θα συνεχίσουν τον αγώνα για οριστική απομάκρυνση της χωματερής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση και στη συνάντηση, δήλωσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να καταδικάζει χιλιάδες ανθρώπους να ζουν μέσα στα σκουπίδια. Το υπουργείο Εσωτερικών πέταξε το μπαλάκι στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Το "δούλεμα" συνεχίζεται γι' αυτό οι κάτοικοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές των κυβερνήσεων όπως και της ΤΕΔΚΝΑ και του ΕΣΔΚΝΑ οι οποίες έχουν την ίδια πολιτική».

Η χτεσινή κινητοποίηση είχε ξεκινήσει από το πρωί με τετράωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στο Δήμο Ανω Λιοσίων και των Ενώσεων καθηγητών και δασκάλων της περιοχής. Εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές σε κοινό μέτωπο έκαναν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ανω Λιοσίων και στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εφορίας. Αργότερα, το απόγευμα, η κινητοποίηση συνεχίστηκε με συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας για να κορυφωθεί με μια δυναμική πορεία που κατέληξε έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

  • Για τις 7 Δεκέμβρη αναβλήθηκε η συζήτηση των προγραμματισμένων για χτες προσφυγών, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ κατοίκων και φορέων της Κερατέας και Φυλής, οι οποίοι στρέφονται κατά της εγκατάστασης ΧΥΤΑ στις περιοχές τους. Οι προσφυγές θα συνεκδικαστούν σε πέντε βδομάδες μαζί με άλλες υποθέσεις για χωματερές στο Λεκανοπέδιο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ