Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΚΑ
Ρίχνει νερό στο μύλο της ευελιξίας

Με κατεπείγον έγγραφο προς τη ΓΣΕΕ ζητά να κατοχυρωθεί η μερική απασχόληση στη νέα ΕΓΣΣΕ!

Το κατάπτυστο έγγραφο που απέστειλε η πλειοψηφία του ΕΚΑ στη ΓΣΕΕ
Το κατάπτυστο έγγραφο που απέστειλε η πλειοψηφία του ΕΚΑ στη ΓΣΕΕ
Την κατοχύρωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, ακόμα και μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ζητά η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφό της (αριθμός πρωτοκόλλου 2229, 31 Οκτώβρη 2005) προς τη ΓΣΕΕ.

Η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) -, αναφερόμενη κυρίως στους χώρους του εμπορίου, στην καθαριότητα και στον επισιτισμό-τουρισμό, επισημαίνει ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας έχουν κυριαρχήσει. Ομως, αντί να απαιτεί την κατάργησή τους, προτείνει - υποτίθεται για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων - την καθιέρωση ανώτερων ορίων μερικής απασχόλησης ανά επιχείρηση και ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν τη διαλείπουσα εργασία σε περιόδους αιχμής!

Ετσι, η πλειοψηφία του ΕΚΑ εμφανίζει την ύπαρξη των ευέλικτων μορφών εργασίας ως μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να ανατραπεί και το μόνο που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να διεκδικήσουν μέτρα που θα μετριάζουν τις εις βάρος τους αρνητικές συνέπειες. Τα μέτρα αυτά επιχειρεί η πλειοψηφία του ΕΚΑ να περιληφθούν ακόμα και μέσα στην ΕΓΣΕΕ, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να την επικαλούνται όταν θέλουν να εφαρμόσουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας.

Είναι μεγάλο το θράσος τους...

Το δήθεν αυτό ενδιαφέρον της πλειοψηφίας του ΕΚΑ για τους εργαζόμενους του κλάδου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας-Πειραιά και Περιχώρων.

Αυτοί που πρωτοστάτησαν, τονίζει, στην ανατροπή της πλήρους και σταθερής εργασίας, που συμφώνησαν με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, έρχονται σήμερα και με το δήθεν ενδιαφέρον τους προτείνουν την παγίωση αυτών των εργασιακών σχέσεων, με ανώτερο ποσοστό ανά επιχείρηση και άλλο τρόπο αμοιβής. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις αυξάνουν τα κέρδη των εργοδοτών, αυξάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, αφού μειώνουν το εισόδημά τους, έχουν μισά δικαιώματα, μισή ζωή. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις δεν επιλέχθηκαν από τους εργαζόμενους. Επιβλήθηκαν από το μεγάλο κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις πολιτικές και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», με το ίδιο επιχείρημα - της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της επιχειρηματικότητας.

Είναι μεγάλο το θράσος - συνεχίζει ο Σύνδεσμος - της πλειοψηφίας του ΕΚΑ να παίζει με το δικαίωμα στη σταθερή και πλήρη εργασία. Ο Σύνδεσμος, μαζί με όλο το ταξικό κίνημα, αγωνίζεται για την πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους και διεκδικεί την κατάργηση των νόμων που ψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, οι οποίοι την καταργούν. Καταλήγοντας τονίζει: Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες και να δώσουν μαχητική αποφασιστική απάντηση συμμετέχοντας στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Να ακουστεί δυνατά η διαφωνία μας, η αντίθεσή μας στην αντιλαϊκή πολιτική. Να διεκδικήσουμε τα αιτήματα σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Να διεκδικήσουμε σταθερή και πλήρη δουλιά για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ