Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σφίγγει τη θηλιά της λιτότητας

Υγειονομικοί του ΠΑΜΕ σε παλιότερη κινητοποίηση
Υγειονομικοί του ΠΑΜΕ σε παλιότερη κινητοποίηση
Η μέγκενη της άγριας λιτότητας στα δημόσια νοσοκομεία έγινε ακόμα πιο αισθητή στις αλλεπάλληλες συναντήσεις, που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τις Ομοσπονδίες των Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), που έγινε προχτές, και των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), που έγινε χτες. Ακόμα, έγινε πιο εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει τους εργαζόμενους από διεκδικήσεις, στρέφοντας την ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων προς άλλες κατευθύνσεις απ' τις ουσιαστικές αυξήσεις.

Ετσι, στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Π. Μπουχώρης είπε ότι το μόνο που θα μπορούσαν να προσδοκούν οι υγειονομικοί - και επομένως και οι γιατροί - είναι να πάρουν κάποια χρήματα απ' τη μείωση των πληρωμών προς τους προμηθευτές, με δεδομένο ότι η αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την Υγεία είναι μόλις 5%. Η κυβέρνηση παρουσιάζει μια λογιστική, στην ουσία, εξοικονόμηση πόρων - όπως την ονομάζει - με μείωση των δαπανών κατά 25% μέσω των διαπραγματεύσεων προς τους προμηθευτές. Σ' αυτούς τους «πόρους», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου πρόσθεσε και τα έσοδα των νοσοκομείων απ' τα εισιτήρια των 3 ευρώ και τα απογευματινά ιατρεία, καθώς και τα μελλοντικά έσοδα από τις κοστολογημένες ιατρικές πράξεις και εξετάσεις.

Στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, όταν τέθηκε το θέμα με το επίδομα των 176 ευρώ, θύμισε τη δίχρονη «εργασιακή ειρήνη» που είχε ζητήσει σε παλιότερη συνάντηση με την ηγεσία της Ομοσπονδίας.

Στην ουσία, βέβαια, έχει εξασφαλίσει την «εργασιακή ειρήνη», καθώς οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών διευκολύνουν, στην ουσία, την κυβερνητική πολιτική, τόσο με το διεκδικητικό πλαίσιο, όσο και με τον τρόπο που οργανώνουν όποιες κινητοποιήσεις αποφασίζουν.

Επίσχεση εργασίας στο Νοσοκομείο Χανίων

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και χωρίς εφημερίες προχωρούν οι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, μέχρι να ικανοποιηθούν τα οικονομικά τους προβλήματα, αφού εδώ και τρεις μήνες έχουν να τους καταβληθούν οι εφημερίες.

Από χθες το πρωί, συνεχίζοντας την επίσχεση εργασίας τους, οι γιατροί έχουν αποκλείσει την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου και εξετάζουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά και τους νοσηλευόμενους.

Από τη μεριά της, η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να κηρυχτεί η κινητοποίηση των γιατρών παράνομη και καταχρηστική, παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Καραβιτάκη, ότι συμπαρίσταται στα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους.

Η Ενωση Γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας Χανίων, με ανακοίνωσή της προς τον χανιώτικο λαό, επισημαίνοντας ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, τον καλεί να παλέψει με τη σειρά του μέσα από τα σωματεία και το δήμο ενάντια σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της Υγείας.

Αύριο στον «Ευαγγελισμό»

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο αύριο και απεργία στις 10 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» διεκδικούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ καλούν τους εργαζόμενους στον «Ευαγγελισμό» να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στις 10 του Νοέμβρη, όπως και στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 12 του Νοέμβρη, στο Πεδίον του Αρεως.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ