Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χαροπαλεύει 30χρονος οικοδόμος

Το νέο εργατικό ατύχημα έγινε στην Καρδίτσα. Είκοσι έξι νεκροί εργάτες την τελευταία πενταετία στη Λάρισα. Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καρδίτσας ένας 30χρονος οικοδόμος, θύμα εργατικού ατυχήματος. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Κυρίκο από τον Παλαμά, ο οποίος έπεσε στο κενό από τον 5ο όροφο νεοανεγειρόμενης οικοδομής στην οδό Φαναρίου Καρδίτσας, όταν πάτησε φενιζόλ που κάλυπτε το άνοιγμα του φωταγωγού.

Τα τελευταία χρόνια, τα εργατικά ατυχήματα, στη Θεσσαλία, όπως και γενικότερα, αυξάνονται συνεχώς, εκ των οποίων πολλά είναι θανατηφόρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Λάρισας, τραγικός είναι ο απολογισμός της τελευταίας πενταετίας, καθώς 26 εργαζόμενοι, συνολικά, έχασαν τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έγγραφο του Περιφερειακού Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Κεντρικής Ελλάδας έχασαν τη ζωή τους 3 εργάτες το 2000 σε 161 εργατικά ατυχήματα, 6 εργάτες το 2001 σε 135 ατυχήματα, 6 εργάτες το 2002 σε 161 εργατικά ατυχήματα, 8 εργάτες το 2003 σε 169 εργατικά ατυχήματα και 3 εργάτες το 2004 σε 135 ατυχήματα.

Το θέμα των εργατικών ατυχημάτων στο νομό Λάρισας, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής, οι οποίοι, αφού αναφέρουν τα παραπάνω στοιχεία, σημειώνουν πως «αποτελούν τον τραγικό απολογισμό για το νομό Λάρισας και αναφέρονται μόνο σε επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά». Και τονίζουν: «Πρόκειται για τα αποτελέσματα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί τα κέρδη και την ασυδοσία των εργοδοτών στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" και της μείωσης του "εργατικού κόστους", αφήνοντας στην ουσία ατιμώρητα όλα αυτά τα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς, παροπλίζοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και επιβάλλοντας εργασιακές σχέσεις "λάστιχο"».

Καταλήγοντας στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων, επισημαίνοντας πως «η προστασία της ανθρώπινης ζωής συνδέεται με το χτύπημα της εντατικοποίησης, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την εργασία με ουσιαστικά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ