Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων

Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων από το 1992 και μετά, αλλά και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει καταλήξει πλέον το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Ειδικότερα για το αδιέξοδο ευθύνονται:

  • Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που επέδειξαν μια τέλεια απραξία την τελευταία 15ετία, ακυρώνοντας τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων που προέβλεπε τρεις Ολοκληρωμένους Χώρους Διαχείρισης (ΟΕΔΑ).
  • Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επειδή δε φρόντισαν έγκαιρα να ολοκληρωθεί μαζί με τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας και η μονάδα ξήρανσης της λυματολάσπης, παρά τις σημαντικές υπερβάσεις που υπήρξαν στο έργο.
  • Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ΕΣΔΚΝΑ και η ΤΕΔΚΝΑ (όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ) που από το 1994 επέδειξαν απόλυτη σύμπλευση με τις κυβερνήσεις τόσο στο θέμα της ανατροπής του αρχικού περιφερειακού σχεδιασμού, όσο και στη διαιώνιση της κατάστασης που έχει μεταβάλλει σε σκουπιδότοπο ολόκληρης της Αττικής το Θριάσιο, ενώ παράλληλα δε διεκδίκησαν ποτέ μια ουσιαστική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
  • Αμοιρες ευθυνών δεν είναι και αρκετές δημοτικές αρχές της περιοχής που κάλυψαν και καλύπτουν όλες αυτές τις επιλογές.

Και βέβαια πίσω από αυτές τις επιλογές, τις καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις, προφανώς κρύβονται και τεράστια συμφέροντα που ήθελαν και θέλουν να προκριθούν άλλες μέθοδοι διαχείρισης, όπως η καρκινογόνα καύση κλπ.

Ολοι αυτοί το τελευταίο διάστημα είτε σιωπούν, είτε προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Η ίδια η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κρατήσει αποστάσεις, έβαλε «μπροστά» τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Κ. Κωστούλα, ο οποίος με χτεσινές του δηλώσεις:

  • Κατηγόρησε τον ΕΣΔΚΝΑ ότι υπηρετεί σκοπιμότητες και ότι βρίσκεται πίσω από το θόρυβο που ξεσηκώθηκε για τη λυματολάσπη, επειδή θέλει το χώρο που γίνεται η εδαφοποίησή της για να τον χρησιμοποιήσει για χωματερή, μετά την ακύρωση της σύμβασης για την κατασκευή ενός κυττάρου ΧΥΤΑ στη θέση Σκαλιστήρη Φυλής, από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης τον κατηγόρησε για ολιγωρία στη λειτουργία του εργοστασίου κομποστοποίησης των Ανω Λιοσίων που θα απορροφούσε 300 τόνους λυματολάσπης την ημέρα. Τέλος τον κατηγόρησε ότι δε διαχειρίστηκε τη λυματολάσπη σωστά, όπως είχε συμβατική υποχρέωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο ΧΥΤΑ η χαβούζα.
  • Κατηγόρησε επίσης τον τοπικό δήμο ότι θέλει να τρενάρει τη ζωή του ΧΥΤΑ, επειδή έχει οικονομικά συμφέροντα. Είπε χαρακτηριστικά ότι πέρσι από τη διαχείριση των σκουπιδιών είχε όφελος 25 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ ισχυρίστηκε ότι η εδαφοποίηση δεν αναδύει καμία οσμή, ότι αυτή οφείλεται αποκλειστικά στα σκουπίδια, και ότι η εδαφοποίηση στα Α. Λιόσια αποτελεί μονόδρομο ως το Δεκέμβρη. Μέχρι τότε, δήλωσε, ότι θα έχουν βρεθεί άλλες εναλλακτικές μέθοδοι για την επεξεργασία της λυματολάσπης, χωρίς να κατονομάσει ποιες θα είναι αυτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ