Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα τρόφιμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενδιαφέροντα και όχι μόνον ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχτές ο καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σχετικά με το πλήθος των χημικών ουσιών (συντηρητικά, προσθετικά χρώματος, γεύσης, αρώματος, κλπ.), που περιέχονται σε πολλά τρόφιμα ή τη χρήση των φυτοφαρμάκων, των ορμονών κλπ. Και μόνον το στοιχείο πως ο μέσος Ελληνας καταναλώνει με την τροφή του σε ετήσια βάση 5 κιλά των προαναφερομένων χημικών ουσιών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν ενοχοποιηθεί ακόμη και για την ανάπτυξη καρκίνου, είναι άκρως ανησυχητικό.

Και δε λέμε, η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών, η όσο γίνεται πλατύτερη ενημέρωση των πολιτών έχουν θετικό χαρακτήρα, αλλά η ριζική και αποφασιστική αντιμετώπιση και του προβλήματος αυτού συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη πορεία της χώρας. Μήπως, αμφιβάλλει κανείς ότι όσο κυριαρχούν η λογική και πολιτική του ευρωμονόδρομου, των νόμων της αγοράς και των «απελευθερώσεων», της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας και των κεφαλαιοκρατικών κερδών κλπ., κλπ., θα είναι γεμάτα και τα τρόφιμα με κάθε λογής χημικές ουσίες, ενώ οι όποιοι έλεγχοι θα είναι τουλάχιστον αναποτελεσματικοί, αν όχι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων;

Υποκρισία

Δεκάδες βρέφη παραμένουν για μήνες ολόκληρους εγκαταλειμμένα στα μαιευτήρια, την ώρα που περίπτερα του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα» παραμένουν κλειστά, κυρίως εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, που έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η ακύρωση του ρόλου του μοναδικού δημόσιου φορέα για την προστασία των βρεφών, την υιοθεσία και την αναδοχή.

Ομως χτες, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων λειτουργίας του «Μητέρα», το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έστησε φιέστα, παρουσία της ΑΜ (Αυτής Μεγαλειότητος) Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας! Το κλίμα βέβαια ήταν εορταστικό και τα σοβαρά προβλήματα κρύφτηκαν «κάτω από το χαλί». Εδιναν και έπαιρναν οι φιλοφρονήσεις προς την «ευαίσθητη Μεγαλειοτάτη», αλλά και η αυτοϊκανοποίηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το «Μητέρα», που, όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, «το διατηρούμε σαν κόρη οφθαλμού»! Και μετά απ' όλα αυτά ο υφυπουργός είχε το θράσος να κάνει έκκληση στην κοινωνία να δείξει αλληλεγγύη και ανθρωπιά σ' αυτά τα παιδιά! Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!

Ψήφισαν δυο φορές

Η στήλη έχει ασχοληθεί ξανά με τις καλπονοθευτικές επιδόσεις των καρεκλοκένταυρων της ΓΣΕΒΕΕ. Τα ...κατορθώματά τους, όμως, δεν έχουν τέλος και γι' αυτό συνεχίζουμε. Ο κ. Σωτήρης Τσακίρογλου, λοιπόν, είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης και παρουσιάζεται ως στέλεχος του ΣΥΝ. Στο προηγούμενο, νόθο, συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ είχε εκλεγεί μέλος του ΔΣ της Συνομοσπονδίας, με την παράταξη, που στηρίζει ο ΣΥΝ (ΑΣΚΕΒΕ). Οπως τελεσίδικα πια έκριναν και τα δικαστήρια, ο κ. Τσακίρογλου και ένας ακόμη αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης, ήταν αντιπρόσωποι - μαϊμού. Το γεγονός αυτό ήταν ένας εκ των βασικών λόγων, που το συνέδριο εκείνο κρίθηκε νόθο και άκυρο.

Το στέλεχος του ΣΥΝ, όμως, έγραψε στα παλιά του παπούτσια τη δικαστική απόφαση - παρά τον ...έρωτα του κόμματός του για τους θεσμούς - και εκλέχτηκε και πάλι με διαβλητές διαδικασίες αντιπρόσωπος για τη ΓΣΕΒΕΕ, με την παράταξη της ΑΣΚΕΒΕ. Συγκεκριμένα, οι τρεις αντιπρόσωποι του σωματείου υδραυλικών Ξάνθης πήραν μέρος και ψήφισαν για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, τόσο μέσω της τοπικής Ομοσπονδίας ΕΒΕ, όσο και μέσω της κλαδικής ομοσπονδίας των υδραυλικών (ΟΒΥΕ). Με άλλα λόγια, ο κ. Τσακίρογλου «διπλοχρησιμοποίησε» το τοπικό σωματείο υδραυλικών.

Καμαρώνουν...

Βέβαια, οι σχετικές επιδόσεις του κ. Τσακίρογλου δε σταματούν σε όσα αναφέρθηκαν στο προηγούμενο σχόλιο. Με τη συμπαράσταση του γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ, Ν. Σκορίνη και του προέδρου της ομοσπονδίας υδραυλικών κ. Παπακονδύλη, στελεχών του ΣΥΝ και με την αμέριστη βοήθεια των ΠΑΣΚΕΒΕ (ΠΑΣΟΚ) και ΔΑΚΜΜΕ (ΝΔ), αφαίρεσαν έναν αντιπρόσωπο από την ΟΒΥΕ, που κατά «σύμπτωση», όμως, ανήκε στη ΔΗΚΕΒΕ, αντί να μην επιτρέψουν στο στέλεχος του ΣΥΝ και τους φίλους του να πάρουν μέρος στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ.

Σίγουρα, η ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ θα καμαρώνουν για όλα τα προηγούμενα. Αλλωστε, τις προάλλες, η «Αυγή» εξέφραζε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα του πρόσφατου συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ. Ισως επειδή η ηγεσία της Συνομοσπονδίας θα συνεχίσει την απλόχερη συμβολή της στον αποπροσανατολισμό και την υποταγή του κινήματος.

Το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο

Σαν να μην πέρασε μια μέρα... Από την ιστορική, όπως προβλήθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ, στιγμή, που ο τελευταίος Ισραηλινός στρατιώτης εγκατέλειπε τη Γάζα, μετά από 38ετή κατοχή. Για πρώτη φορά, η πλειοψηφία του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων της, που είναι μικρότερη των 30 ετών, ζει χωρίς κατοχική παρουσία. Δώδεκα μέρες μετά, η ισραηλινή αεροπορία εξαπολύει αλλεπάλληλες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και τις γνωστές «δολοφονίες ακριβείας» παρά την κοινή ανακοίνωση των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων για «κατάπαυση του πυρός». Η κλιμάκωση δεν είναι τόσο «ξαφνική». Η, επί μήνες, συζητούμενη ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα καθώς και η εκτενής δακρύβρεχτη δημοσιογραφική κάλυψή της, ήταν, εξαρχής, σαφές ότι, υπό τους όρους που πραγματοποιήθηκε, δε θα έφερνε καμία θετική εξέλιξη στην περιοχή.

Η ισραηλινή ηγεσία, απλώς, προχώρησε σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς, διπλωματικούς και στρατηγικούς ελιγμούς της, στην πολυετή αντιπαράθεσή της με τους Παλαιστινίους. Εξαλείφοντας το πολιτικό, οικονομικό και ανθρώπινο κόστος της κατοχής μίας λωρίδας γης, εδραίωσε την ισραηλινή κυριαρχία στις εύφορες «προσαρτημένες» περιοχές της Δυτικής Οχθης, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 400.000 έποικοι. «Πουλώντας» το προσωπείο «της θυσίας για την ειρήνη», η ισραηλινή ηγεσία σκλήρυνε τους όρους που, ως συνήθως, θέτει στην παλαιστινιακή πλευρά. Πολλοί πανηγύρισαν την αποχώρηση, όπως άλλωστε έπραξαν και με τον «οδικό χάρτη». Μίλησαν για «ευκαιρία στην ειρήνη» και για «βήμα προόδου». Δεν είπαν ή δε θέλησαν να πουν την αλήθεια.

Καμία μόνιμη ειρήνη, κανένα βιώσιμο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δε βρίσκεται στα σχέδια του Αριέλ Σαρόν και των ισχυρών υποστηρικτών του. Γιατί αυτό το βιώσιμο κράτος που ποθεί ο παλαιστινιακός λαός, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς, άνευ όρων, ολικό τερματισμό της κατοχής (και σε Δυτική Οχθη και ανατολική Ιερουσαλήμ), χωρίς συνολική διάλυση των εποικισμών, χωρίς δικαίωμα επιστροφής των χιλιάδων προσφύγων, χωρίς κατεδάφιση του διαχωριστικού τείχους. Χωρίς, δηλαδή, εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, τις οποίες, εδώ και δεκαετίες, οι ισραηλινές ηγεσίες περιφρονούν προκλητικά και η λεγόμενη «διεθνής κοινότητα» και το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία), αποδέχονται να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση, και σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση μια ενδεχόμενη λύση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Το Παλαιστινιακό αξιοποιείται ως «μαστίγιο» ή ως «καρότο» για τη δρομολόγηση εξελίξεων που θα εξυπηρετούν ιμπεριαλιστικά συμφέροντα (σύμμαχα ή αντικρουόμενα) στη σημαντική γεωστρατηγικώς περιοχή του αραβικού μουσουλμανικού κόσμου. Το Ισραήλ λειτουργεί ως «το μακρύ χέρι» των ιμπεριαλιστών, σε συνδυασμό με την εξυπηρέτηση και των συμφερόντων της άρχουσας τάξης του, και ζητά ανταλλάγματα, αφού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός. Τίποτε δεν είναι ξαφνικό σ' αυτό το παιχνίδι. Ούτε είναι απαραιτήτως αθώα η δήθεν αφέλεια όσων καλωσορίζουν κατά διαστήματα, «ενδιάμεσες συμφωνίες», «κινήσεις ρεαλισμού» και «χάρτες», που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο επόμενο αιματοκύλισμα...


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Τα ... απελευθερωμένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ χρόνια, οι τότε κυβερνώντες, αλλά και οι υπόλοιποι οπαδοί της αγοράς και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων έλεγαν και υπόσχονταν ότι η «απελευθέρωση» των τιμών και του εμπορίου θα οδηγήσει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και αυτός με τη σειρά του θα φέρει μείωση των τιμών και εξαφάνιση της ακρίβειας.

Σήμερα, ο κάθε εργαζόμενος μπορεί και πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Κι όχι μόνο για τη συγκεκριμένη «απελευθέρωση». Το ίδιο μπορεί και πρέπει να κάνει, για την προωθούμενη «απελευθέρωση» σε κάθε τομέα της αγοράς. Απ' αυτόν της εργασίας (όπως τον λένε), μέχρι της ακτοπλοΐας, των εισαγωγών, των τηλεπικοινωνιών, κλπ.

Μόνον αρνητικές συνέπειες έχουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, από την προώθηση και εφαρμογή της πολιτικής αυτής. Λογικό και αναπόφευκτο, βέβαια, αφού ο πραγματικός της στόχος βρίσκεται στην απελευθέρωση της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, στην πολύμορφη ενίσχυση και διευκόλυνσή του, ώστε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα τεράστια ήδη κέρδη του και να κάνει πολύ πιο βαριά και καταθλιπτική τη σκιά του πάνω στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.

ΣΗΜΕΡΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, από το σημείο που άφησε τα πράγματα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προωθώντας και βαθαίνοντας ακόμη παραπέρα τη γενικότερη πολιτική των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και, βέβαια, τις «απελευθερώσεις».

Κι ενώ επίκειται η κατάθεση στη Βουλή του κυβερνητικού νομοσχεδίου, που θα ολοκληρώσει νομοθετικά την «απελευθέρωση» στον κρίσιμο και νευραλγικό τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ υπερασπίζεται τη λογική της «απελευθέρωσης», δηλώνοντας την αντίθεσή της στη «γαλάζια» εκδοχή της και προαναγγέλλοντας ...αγώνες. Λες και υπάρχει «απελευθέρωση», που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού.


Γρηγοριάδης Κώστας

Προφανώς, η περίπτωσή τους είναι - το λιγότερο - ένα ακόμη θλιβερό παράδειγμα εγκλωβισμού στη δικομματική λογική του ευρωμονόδρομου. Κι έρχεται να προσθέσει μιαν ακόμη χεροπιαστή απόδειξη, για την επιτακτική ανάγκη της ριζικής αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Επικίνδυνος κατήφορος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περισσότερο φανερό και χεροπιαστό γίνεται το αποκρουστικό πρόσωπο της ευρωένωσης της καταστολής και του «φακελώματος». Η Κομισιόν, με πρόταση οδηγίας της, θέλει να θεσμοθετήσει τη διαρκή και καθολική ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των πολιτών της ΕΕ. Σταθερά και κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε χρήση του διαδικτύου θα παρακολουθούνται και θα καταγράφονται. Και μπορεί - όπως λένε - να διατηρούνται τα στοιχεία αυτά από τις αντίστοιχες εταιρίες έξι μήνες τα πρώτα (τηλεφωνικές συνδιαλέξεις) κι ένα χρόνο τα δεύτερα (διαδίκτυο), αλλά δε λένε τίποτε για τη χρήση και διατήρηση των στοιχείων αυτών από τις κάθε λογής υπηρεσίες «δημόσιας τάξης» ή από όποιους άλλους αυτά καταλήγουν.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα τεραστίων διαστάσεων «φακέλωμα» των πάντων. Για την ωμή κατάργηση στην πράξη του απορρήτου των επικοινωνιών (τηλέφωνα και διαδίκτυο) και, βέβαια, των σχετικών με το απόρρητο συλλογικών και ατομικών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Και πέρα απ' αυτά, σημαίνει την έμμεση πλην σαφή παραπέρα υπονόμευση - αν όχι κατάργηση - της βασικής αρχής του μέχρι σήμερα συστήματος Δικαίου, που ήθελε τους πάντες αθώους, μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Τώρα, οι πάντες είναι ύποπτοι. Γι' αυτό και παρακολουθούνται όλοι, χωρίς να χρειάζεται, πλέον, οι αρμόδιες αρχές να στοιχειοθετούν τις υποψίες τους και να ζητούν, σύμφωνα με τις σχετικές διαδικασίες, την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών τους επικοινωνιών.

Θα διορθώσει;

«Με 3.000.000 δρχ. φτιάχνεις Ιδρυμα και παίρνεις φορολογικές απαλλαγές (!) με τη βούλα μάλιστα της Βουλής» έγραψε το «Παρόν» (25/9/2005) για τη ρύθμιση που έγινε για το Κοινωφελές Ιδρυμα «Θώραξ - Κέντρο Ερευνών Εντατικών Επείγουσας Ιατρικής Θώρακος» (άρθρο 27 του νόμου για την Αιμοδοσία).

Μεταξύ των άλλων το «Παρόν» αναφέρει: «Ξεπερνάει όμως κάθε όριο η προκλητικότητα των διατάξεων που ψηφίστηκαν χωρίς καμία αντίδραση, ούτε του ΚΚΕ ούτε του ΣΥΝ, όπως ότι το Ιδρυμα προβλέπεται ότι θα διοικείται από τον ιδρυτή του "κ. Χαράλαμπο Ρούσσο ΙΣΟΒΙΩΣ ως μόνο διοικητή αυτού"»...

Φαίνεται ότι το «Παρόν» δεν μπήκε στον κόπο να κοιτάξει ούτε τα πρακτικά της Βουλής γιατί αλλιώς θα έβρισκε ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης - εκτός απ' τη συνολική καταψήφιση του νομοσχεδίου - έχει αιτιολογήσει ειδικά την καταψήφιση του άρθρου 27 για τον «Θώρακα».

Να ελπίζουμε ότι θα διορθωθεί η προφανής διαστρέβλωση της πραγματικότητας;

Με το «δοβλέτι» ο «τοπικός άρχων»...

Ενα από τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν και ταλανίζουν τους κατοίκους της Λάρισας είναι αυτό των σιδηροδρομικών γραμμών, που διέρχονται από το κέντρο της πόλης, κόβοντάς τη στη μέση. Το «σιδηροδρομικό τείχος» εντείνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα, εμποδίζει τη διακίνηση των κατοίκων των συνοικιών προς το κέντρο και τις άλλες συνοικίες, προκαλεί σιδηροδρομικά δυστυχήματα, με πολλά θύματα. Κι ενώ οι διαμαρτυρίες των Λαρισαίων πληθαίνουν και εντείνονται, η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά. Αρνείται να δώσει οριστική λύση με την απομάκρυνση των γραμμών κι επιχειρεί με «μπαλώματα» - όπως κάποιες ανισόπεδες διαβάσεις που αναμένεται να εξαγγείλει ο Μ. Λιάπης, μονιμοποιώντας το «διχασμό» της Λάρισας - να ξεγελάσει τους κατοίκους και να εξασθενίσει τις αντιδράσεις τους.

Αλλά δεν αδιαφορεί μόνο η κυβέρνηση. Την ίδια προκλητική αδιαφορία δείχνει και ο δήμαρχος Λαρισαίων, Κ. Τζανακούλης, ο οποίος, αντί να προωθήσει τα αιτήματα των δημοτών του, επιχειρεί να τους «σύρει» στις «λύσεις» της κυβέρνησης. Δε μας ξενίζει η συμπεριφορά του «τοπικού άρχοντος», καθώς, ως τοπικός διαχειριστής της κυβερνητικής πολιτικής, είναι φυσικό να τάσσεται με το «δοβλέτι» κι όχι με το λαό. Ομως, αυτό ας το σκεφτούν οι Λαρισαίοι, όταν θα επιλέγουν τα κριτήρια της ψήφου τους στις ερχόμενες τοπικές εκλογές.

Φορολογικές προτεραιότητες...

Βαθιά ταξική και αντιλαϊκή είναι η λογική των φορολογικών σχεδίων της κυβέρνησης, για τα εισοδήματα του 2007, παρά τα όσα αντίθετα γράφονται και λέγονται, για να συσκοτίσουν τα πράγματα και να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους. Η μείωση του ανωτάτου φορολογικού συντελεστή, η ενδεχόμενη μικρή αύξηση του αφορολόγητου ορίου, η κατάργηση των εναπομεινάντων φοροεκπτώσεων, που ελάφρυναν κάπως τα λαϊκά νοικοκυριά και η σύμπτυξη των φορολογικών κλιμακίων, γύρω στο 25%, δεν επιδέχονται πολλές ερμηνείες. Οι μεγάλοι ευνοημένοι, όπως και επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, θα είναι και πάλι οι «έχοντες και κατέχοντες». Η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων θα πληρώσει ακόμη περισσότερους φόρους.

Αλλωστε, είναι αποκαλυπτική η γεύση της φορολογικής πολιτικής για το επόμενο έτος (2006). Το αφορολόγητο όριο θα παραμείνει αμετάβλητο στα φετινά επίπεδα. Η «μη τιμαριθμοποίηση» της φορολογικής κλίμακας θα ακυρώσει τις πενιχρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες προαναγγέλλονται χαμηλότερες ακόμη και από τον επίσημο τιμάριθμο. Για το μεγάλο κεφάλαιο, όμως, ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και έπεται συνέχεια. Το 2007, σύμφωνα με το φορολογικό νόμο της ΝΔ, θα πέσει ακόμη 4 μονάδες για να φτάσει στο 25%.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μετα-ολυμπιακό «φαγοπότι»

Μία μέρα ακριβώς μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου από την εθνική ομάδα μπάσκετ της χώρας μας, η κυβέρνηση, εκτός από κάποιους ανούσιους διθυράμβους, δε βρήκε τίποτε να πει για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Αντίθετα, βρήκε την ώρα και τη στιγμή για να θριαμβολογήσει προκλητικότατα, επειδή για το μεγάλο πλιάτσικο που στήθηκε (πάνω στο δρόμο που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) για την εκμετάλλευση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων έσπευσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον αρκετοί μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι! Με τον τρόπο αυτό απέδειξε περίτρανα ότι δεν την ενδιαφέρει καθόλου το πώς θα μετατραπούν οι εγκαταστάσεις αυτές σε κοιτίδες για την άθληση της νεολαίας - που δε βρίσκει πια στην Αθήνα ούτε αλάνα για να τρέξει - παρά μόνο το πώς θα στρωθεί το τραπέζι για ένα ακόμη μεγάλο «φαγοπότι» από το μεγάλο κεφάλαιο.

Ενα «φαγοπότι», βέβαια, με ξένα κόλλυβα, αφού είναι γνωστό ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε 10,3 δισ. ευρώ, για να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις αυτές, που τώρα και για να τις προσεγγίσει θα αναγκαστεί να πληρώνει πανάκριβο εισιτήριο. Η κυβέρνηση, βέβαια, το είχε προαναγγείλει. «Η σειρά σας να κερδίσετε!!», ήταν, άλλωστε, το προκλητικότατο σλόγκαν που χρησιμοποίησε στις προκηρύξεις για το ξεπούλημα των τριών πρώτων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (του Μπάμπιγκτον στο Γουδί, του Σλάλομ στο Ελληνικό και του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι) που δημοσιεύτηκαν στον ξένο Τύπο. Λες και εκείνοι που κέρδισαν πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 2004 δεν ήταν άλλοι από τους ελάχιστους μεγαλοκατασκευαστές, χορηγούς και τους λοιπούς χρυσοκάνθαρους που αμείφθηκαν πλουσιοπάροχα για τη διοργάνωση, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο...

Πρόκειται ασφαλώς για διπλή πρόκληση, αφού την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες εκχωρεί την κρατική αυτή περιουσία στο μεγάλο κεφάλαιο, ταυτόχρονα καλεί τον ελληνικό λαό να σφίξει άλλη μια φορά το ζωνάρι, για να πληρώσει τα σπασμένα της ολιγαρχίας και να αυξήσει τα κέρδη της. Πρόκειται για μια ενέργεια που εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς για την παράδοση των πάντων στο μεγάλο κεφάλαιο με πρόσχημα την «ανάπτυξη», που ενισχύει μόνο την κερδοφορία των ολίγων, ενώ πριμοδοτεί τη φτώχεια, την ανεργία, τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας και τα εξαντλητικά ωράρια στους πολλούς.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή και μέσα στη Βουλή, αλλά και με μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις, κατάγγειλε την πολιτική αυτή του ξεπουλήματος. Από την πρώτη στιγμή, κάλεσε το λαό και τη νεολαία να αγωνιστούν, ώστε να μην εκχωρηθεί η κρατική περιουσία στο ιδιωτικό κεφάλαιο και να γίνουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις πόλοι για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, ενώ η συντήρησή τους να γίνεται με έξοδα του κράτους. Τον κάλεσε και τον καλεί να παλέψει για μια διαφορετική πολιτική, για τη δική του λαϊκή εξουσία, που θα αντιμετωπίζει και θα λύνει τα προβλήματα με βάση τις δικές του ανάγκες. Για να γίνει λαϊκή η οικονομία, λαϊκή περιουσία οι εγκαταστάσεις και η γη, να σταματήσει πλέον ο πολιτισμός και ο αθλητισμός να είναι εμπόρευμα. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ