Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αλλάξτε τους συσχετισμούς!

Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν ο εκλογικός εκβιασμός που επιχείρησε το κυβερνών κόμμα διά στόματος του γραμματέα της της ΚΕ της ΝΔ. Ο Β. Μεϊμαράκης είπε για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο «εάν οι συντεχνίες επιχειρήσουν να ακυρώσουν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης».

Το γεγονός και μόνο ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ανασύρει το χαρτί των πρόωρων εκλογών, σε μια στιγμή που έχει φουλάρει τις μηχανές της αντιλαϊκής επίθεσης και της κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων, αρκεί για να καταδείξει ότι στόχος της είναι η παραπλάνηση και ο αποπροσανατολισμός των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, ο εκβιασμός της κυβέρνησης ότι θα «σύρει» τη χώρα σε πρόωρες εκλογές δείχνει ότι επειδή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι κάθε νομοσχέδιό της διογκώνει απότομα τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, επιχειρεί, με διάφορα εκλογικίστικα και άλλα κολπάκια να μην ξεφύγει «η κατάσταση από τον έλεγχο». Αυτός είναι, εξάλλου, και ο βασικός λόγος που «κάνει παιχνίδι» και με το ΠΑΣΟΚ, ώστε συνολικά ο δικομματισμός να εξαντλήσει τις δυνατότητές του στην επιβολή των (καπιταλιστικών) «διαρθρωτικών αλλαγών». Θέλουν να περιορίσουν το παιχνίδι μεταξύ των «δύο μονομάχων» ακριβώς γιατί είναι από χέρι στημένο και αντιλαϊκό. Οι «απρόκλητες» επιθέσεις που εξαπέλυσαν «αιφνιδιαστικά» ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης (Σιούφας) κατά του «αντιδραστικού» ΠΑΣΟΚ που τάχα «στήνει οδοφράγματα» στους νέους δρόμους που ανοίγει η κυβέρνηση, αυτό το στόχο υπηρετούν. Και αυτό, τη στιγμή που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί για να μην ορθώσει κανένα εμπόδιο, αλλά και να βάλει πλάτες στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Κανείς, για παράδειγμα, δεν άκουσε το τελευταίο διάστημα τον Γ. Παπανδρέου να λέει «όχι» στην κατάργηση του 8ωρου και του 7ωρου, των συλλογικών συμβάσεων, «όχι» στην ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων... Αντίθετα, επιχειρεί να «καθαρίσει» με γενικόλογες και εξ ορισμού αναξιόπιστες και ανυπόληπτες «δεσμεύσεις» ότι «το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τα προϊόντα του αυταρχισμού της Δεξιάς», αποφεύγοντας συνειδητά και επίμονα οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στα εργασιακά δικαιώματα που ξεθεμελιώνονται. Μάλιστα, ξεκαθάρισε χτες μετά τη συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ ότι, μέχρι τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα «εργάζεται για την επίτευξη κοινωνικής συμφωνίας που θα πάει τη χώρα μπροστά αναπτυξιακά και ανταγωνιστικά με όλους συμμέτοχους». Πόσο παραπάνω μπορεί να στηρίξει τα αντιλαϊκά μέτρα, χωρίς ταυτόχρονα να θέσει σε κίνδυνο τη «σταθερότητα» του συστήματος;

Το πράγμα μιλάει από μόνο του. Αν οι εργαζόμενοι δεν «καθαρίσουν τους λογαριασμούς τους» με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αν δεν εγκαταλείψουν μαζικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας τότε και στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, στο αιώνιο (ψευτο)δίλημμα θα ψάχνουν τη «διέξοδο»: ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ; Και ο εφιάλτης θα συνεχίζεται. Γι' αυτό πρέπει να ορθώσουν το δικό τους κοινωνικοπολιτικό μέτωπο απέναντί τους, να αλλάξουν τους συσχετισμούς υπέρ των συμφερόντων τους, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, να βαδίσουν το δρόμο της δικής τους διεξόδου, ανατρέποντας την πολιτική της πλουτοκρατίας.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίδειξη πυγμής ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα(2013-06-18 00:00:00.0)
Προεκλογικές διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού(2012-03-17 00:00:00.0)
Συντηρούν την εκλογολογία(2007-02-07 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή επέλαση πίσω από την εκλογολογία(2007-01-04 00:00:00.0)
Εκβιάζουν το λαό(1999-08-29 00:00:00.0)
Μπούμεραγκ οι άθλιες μεθοδεύσεις(1996-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ