Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Πρώτη επίσκεψη με σειρά συμφωνιών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Σημείο αποφασιστικής καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ιρακινού «πρωθυπουργού» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι στην Τεχεράνη ο Ιρανός Πρόεδρος Μουχάμαντ Χαταμί. Ο Τζαφάρι είναι ο πρώτος Ιρακινός ηγέτης που επισκέπτεται τη γείτονα χώρα μετά από δεκαετίες διακοπής των διπλωματικών σχέσεων εξαιτίας του ιρανο-ιρακινού πολέμου.

Ο Τζαφάρι, που ολοκλήρωσε, χτες, την επίσκεψή του στο Ιράν, ως «πολιτικός εξόριστος» από το καθεστώς το Σαντάμ Χουσεΐν, πέρασε πολλά χρόνια στην ιρανική πρωτεύουσα. Συναντήθηκε, επίσης, με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώ συνοδευόταν από 10 υπουργούς. Κατά τις επαφές που είχε υπογράφτηκαν συμφωνίες για ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, αλλά και για βελτίωση της διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της «ανταλλαγής πληροφοριών κατά της τρομοκρατίας». Επίσης, το Ιράν θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του αεροδρομίου της Νατζάφ και των σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν τις δύο χώρες.

Στο περιθώριο της ιστορικής αυτής επίσκεψης, έγινε γνωστό ότι ο νέος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, που θα αναλάβει καθήκοντα τον Αύγουστο, απέστειλε ευχαριστήριο γράμμα στο Γερμανό ομόλογό του, Χορστ Κέλερ, για τα συγχαρητήρια που του έδωσε για την εκλογή του. Στην επιστολή ο Αχμαντινετζάντ διαβεβαιώνει τον Κέλερ ότι το Ιράν τάσσεται κατά των πυρηνικών όπλων και ότι ο ίδιος έχει τη διάθεση να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ