Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενταση αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας

Εκθεση του Ιδρύματος Διεθνών Υποθέσεων συσχετίζει τις επιθέσεις της 7 Ιούλη με τη στάση της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ

Το μικρό παιδί συμμετείχε σε διαμαρτυρία μουσουλμάνων του Λονδίνου την Κυριακή. «Ο παράνομος πόλεμος είναι τρομοκρατία»

Associated Press

Το μικρό παιδί συμμετείχε σε διαμαρτυρία μουσουλμάνων του Λονδίνου την Κυριακή. «Ο παράνομος πόλεμος είναι τρομοκρατία»
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Τα σχέδια για το στραγγαλισμό και των εναπομεινάντων ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, επιδιώκοντας τη διακομματική συνεννόηση για τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, επεξεργάζεται λεπτομερώς η βρετανική κυβέρνηση. Χθες, ταυτόχρονα, το Βασιλικό Ιδρυμα Διεθνών Υποθέσεων (RIIA) έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων: Ο πόλεμος στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έκανε τη Βρετανία ευάλωτη σε τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ έκανε και την πάλαι πότε βρετανική αυτοκρατορία ουραγό των ΗΠΑ στη διεθνή πολιτική σκηνή...

Η βρετανική εμπλοκή στους πολέμους, λοιπόν, είναι ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις βομβιστικές επιθέσεις, τονίζει στην έκθεσή του το βρετανικό επιτελείο για τις διεθνείς σχέσεις, γνωστό και ως «Τσάταμ Χάουζ».

«Ενα από τα προβλήματα ήταν πως η βρετανική κυβέρνηση ακολούθησε μία αντιτρομοκρατική πολιτική χέρι με χέρι με τις ΗΠΑ, όχι όμως λαμβάνοντας αποφάσεις σε ίση βάση με την Ουάσιγκτον, αλλά περισσότερο ως ο επιβάτης του πίσω καθίσματος», τονίζεται στην έκθεση.

Φυσικά, τα συμπεράσματα της έκθεσης (που είναι φανερό πως προτάσσει τα βρετανικά συμφέροντα), που εκπονήθηκε από τους Πολ Ουίλκινσον του Κέντρου Ερευνας για την Τρομοκρατία του Πανεπιστημίου του Σεν Αντριους της Σκοτίας και Φρανκ Γκρέγκορι από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, αντικρούουν την άποψη του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ότι οι επιθέσεις της 7ης Ιούλη δε σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράκ... Υπενθυμίζεται ότι το «Τσάταμ Χάουζ», παραμονές της έναρξης του πολέμου του Ιράκ, είχε επικρίνει δριμύτατα την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να συμβαδίσει με την αμερικανική και είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες, που θα ήταν πολλές και δυσμενείς για τη Βρετανία.

Πάντως, η έκθεση είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω για τη βρετανική κυβέρνηση, που, εκτός του ότι εξακολουθεί να υπεραμύνεται της απόφασης για τον πόλεμο, διαβουλεύεται με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης - Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες - για το γενικό πλαίσιο της νομοθεσίας που προτίθεται να φέρει στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οχι ότι διαφωνούν, φυσικά... Οι Συντηρητικοί ζητούν διευκρινίσεις για το πώς θα χρησιμοποιούνται στο δικαστήριο τα στοιχεία που προκύπτουν από παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες διατυπώνουν επιφυλάξεις για το πώς ορίζεται η λεγόμενη «εξώθηση» στην τρομοκρατική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, οι βρετανικές αρχές επεκτείνουν τις έρευνες για συνδέσμους και συνεργάτες των βομβιστών της 7ης Ιούλη στο Πακιστάν, δεδομένου ότι οι τρεις δράστες είχαν πακιστανική καταγωγή και είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τη χώρα. Ανθρωποκυνηγητό εξαπολύει το Ισλαμαμπάντ μετά την παράδοση, εκ μέρους της βρετανικής αστυνομίας, λίστας με τηλεφωνήματα που πραγματοποιήθηκαν από την κατοικία ενός εκ των βομβιστών, όπως αναφέρει το Reuters.

Εξάλλου, η αστυνομία προχώρησε την Κυριακή στη σύλληψη έξι ατόμων, τα οποία όμως δε σχετίζονται άμεσα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και συνελήφθησαν βάσει του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου. Οι συλλήψεις, φυσικά, έγιναν στο Λιντς, της βόρειας Αγγλίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ