Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Τους ενοχλούν τα σύμβολα της ΕΣΣΔ

Παρουσία του υπουργού Αμυνας της Εσθονίας, Γιακ Γιεριούτ, πραγματοποιήθηκαν και φέτος στις 16 Ιούλη, στην πόλη Τάρτου, εκδηλώσεις τιμής για εκείνους που πολέμησαν μαζί με τους ναζί, ενάντια στον Κόκκινο Στρατό. Οπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται για 13η συνεχή χρονιά προκαλούν την αγανάκτηση των Εσθονών που πολέμησαν για την απελευθέρωση της χώρας από το ναζιστικό ζυγό. Οι Σοβιετικοί βετεράνοι της Εσθονίας θεωρούν πως αυτές οι εκδηλώσεις, που γίνονται με τη συμμετοχή των αρχών, έχουν στόχο το ξαναγράψιμο της ιστορίας του Β` Παγκόσμιου Πολέμου.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο REGNUM, το δεξιό εσθονικό κόμμα «Ενωση της Πατρίδας», με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη γνωστή αθλητική εταιρία adidas, γιατί στα καταστήματά της στην Εσθονία πωλούνται μπλούζες με την επιγραφή ΕΣΣΔ και το έμβλημα της Σοβιετικής Ενωσης. Σύμφωνα με αυτό το κόμμα, οι συγκεκριμένες μπλούζες αποτελούν «κίνδυνο για την κρατική υπόσταση της Εσθονίας» και καλεί τις αρχές της χώρας να προχωρήσουν στην απόσυρσή τους από το εμπόριο.

Να σημειωθεί ότι στην Εσθονία, όπως και σε ορισμένες ακόμη πρώην σοσιαλιστικές χώρες, οι δυνάμεις της αντεπανάστασης έχουν επιβάλει τη νομοθετική απαγόρευση των συμβόλων του κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος.

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης εταιρίας, εξέφρασε την έκπληξή του για το θέμα που δημιουργήθηκε, την ώρα μάλιστα που όπως σημείωσε «οι μπλούζες αυτές φοριούνται με μεγάλη ευχαρίστηση από πολλούς γνωστούς Εσθονούς αθλητές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ