Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Πέπλο «μυστηρίου» για την επίθεση στο Κουσάντασι

Τα συντρίμμια του μικρού λεωφορείου στο τουριστικό θέρετρο του Κουσάντασι

Associated Press

Τα συντρίμμια του μικρού λεωφορείου στο τουριστικό θέρετρο του Κουσάντασι
ΑΓΚΥΡΑ.- Συνεχίζονται, σύμφωνα με τουρκικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι έρευνες της αστυνομίας για την έκρηξη το πρωί του Σαββάτου στο Κουσάντασι, που κόστισε τις ζωές πέντε ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων 13. Αρχικά είχε μεταδοθεί ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, όμως υπήρχε χθες και η εκδοχή της έκρηξης «πακέτου - βόμβας».

Το αυτονομιστικό κουρδικό κίνημα - το πρώην ΡΚΚ - διέψευσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την ενέργεια. Σύμφωνα με το MHA, οι κατηγορίες περί εμπλοκής του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος στην επίθεση χαρακτηρίζονται, σε ανακοίνωσή του, «εντελώς αναληθείς και αβάσιμες». Με την ίδια ανακοίνωση, το ΡΚΚ αναφέρει ότι «δεν έχει καμία σχέση» ούτε με την οργάνωση Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), που είχε πραγματοποιήσει πέρυσι επίθεση στην Ισταμπούλ, με δύο νεκρούς, και την περασμένη βδομάδα στον Τσεσμέ με αρκετούς τραυματίες. Η οργάνωση, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, διεκδίκησε την ευθύνη. Ωστόσο, ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι και αναλυτές υποστήριζαν ότι την ενέργεια «εκτέλεσε η αλ Κάιντα».

Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν το ΤΑΚ «σχετιζόμενο» ή «προερχόμενο» με ή από το ΡΚΚ. Σύμφωνα με τη θεώρησή τους, πρόκειται για ένα «προκάλυμμα», για επιθέσεις «ειδικά εναντίον αμάχων, για τις οποίες η οργάνωση δε θέλει να αναλαμβάνει την ευθύνη διότι θα έβλαπτε την εικόνα της».

Παρά το ότι οι τουρκικές αρχές δεν κατηγόρησαν επίσημα τους Κούρδους αυτονομιστές για την ενέργεια, τα τουρκικά ΜΜΕ και αξιωματούχοι «υποπτεύονταν» ότι επρόκειτο για την πραγμάτωση της απειλής στελεχών του περί «μεταφοράς του αντάρτικου στις μεγάλες πόλεις». Το θέμα προσέλαβε μεγάλες διεθνείς διαστάσεις, λόγω του ότι στόχος της αιματηρής επίθεσης ήταν Βρετανοί και Ιρλανδοί τουρίστες. Η τουρκική αστυνομία ενέτεινε τα μέτρα ασφαλείας στα τουριστικά θέρετρα από την Κυριακή.

Η σύρραξη στην κύρια κατοικούμενη από Κούρδους νοτιοανατολική Τουρκία - το Κουρδιστάν, που οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει -, έχει ξαναρχίσει από το περασμένο καλοκαίρι και εντείνεται διαρκώς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους το τελευταίο τρίμηνο. Με δεδομένη ωστόσο την επίσημη πρακτική συστηματικής διασποράς ψευδών που ακολουθείται όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από το επιτελείο, ο αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο τουρκικός στρατός υποστήριξε ότι σκότωσε 10 «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί τους αυτονομιστές μαχητές του ΡΚΚ, σε επιχείρηση στο Σιρνάκ.

  • Χθες, η εφημερίδα Turkish Daily News έγραψε ότι το ΡΚΚ ευθύνεται για τη δολοφονία στελέχους του Χικμέτ Φιντάν, άλλοτε αντιπροέδρου του HADEP, του κουρδικού κόμματος, επικαλούμενο δηλώσεις του γιου του, Ταρίκ.
  • Η Ενωση Γιατρών της Ισταμπούλ (ITO) κάλεσε χθες να «καταργηθεί η απομόνωση» στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου F. Η ΙΤΟ χαρακτήρισε «ενδιαφέρον» το ότι τα ΜΜΕ της χώρας τηρούν σιγήν ιχθύος για το θέμα...

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ