Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΒΑΣΗ ΜΑΝΤΑ
Δεν ανανεώνεται η συμφωνία με τις ΗΠΑ

ΚΙΤΟ.--

Δεν πρόκειται να ανανεωθεί η συμφωνία για τη χρήση της αεροπορικής βάσης Μάντα με τις ΗΠΑ, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Πάρα, απαντώντας οριστικά σχεδόν σε ένα θέμα που δημιουργεί το έλασσον αφόρητες πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση του Εκουαδόρ. Ομως, η πίεση του λαϊκού κινήματος είναι πολύ μεγαλύτερη για την κυβέρνηση του Αλφρέντο Παλάσιο να ρισκάρει.

Βέβαια, το θέμα έχει εκκινηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ειδικά μετά την ανατροπή του Λούσιο Γκουτιέρες ύστερα από εξέγερση ως μορφή πίεσης... Η βάση Μάντα, στο κεντρικό Εκουαδόρ, χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς στον υποτιθέμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», τη «συμφωνία των Ανδεων», αν και το λαϊκό κίνημα τη θεωρεί ως προκεχωρημένο φυλάκιο της ενδεχόμενης αμερικανικής επέμβασης στη Λατινική Αμερική. Η συμφωνία παραχώρησης της χρήσης υπογράφτηκε το 1999 για μια 10ετία, αλλά ήδη οι συνομιλίες για την ανανέωση της συμφωνίας έχουν αρχίσει: «Δεν πρόκειται να υπογράψουμε τη συμφωνία για τη Μάντα. Υπογράφτηκε από τον πρώην Πρόεδρο Τζαμίλ Μαουάντ», τόνισε ο Πάρα σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Vistazo, τονίζοντας ότι υπάρχουν τόσα πολλά μελανά σημεία στη συμφωνία που για το λόγο αυτό δεν τέθηκε ποτέ υπό την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Παλάσιο ουσιαστικά είναι προσπάθεια ελιγμού, αφού την ίδια στιγμή οι πιέσεις των ΗΠΑ για την προώθηση της διμερούς συμφωνίας εμπορίου TLC είναι αφόρητες και το λαϊκό κίνημα απαιτεί δημοψήφισμα και για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA) - της νεοαποικιοκρατικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, η κυβέρνηση Παλάσιο το αρνείται και μια εξέγερση ενδέχεται να είναι πάλι προ των πυλών, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ