Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης παραβιάζει το Σύνταγμα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Πρωτοφανής», ανακράζουν τα διεθνή ΜΜΕ, η απόφαση του Ανώτατο Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας: το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης παραβιάζει το γερμανικό Σύνταγμα. Μέχρι νεοτέρας η Γερμανία δεν μπορεί να προχωρεί σε έκδοση Γερμανών πολιτών για τους οποίους έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε χώρα της ΕΕ!

Αφορμή για την απόφαση η εκδίκαση της προσφυγής του Μαμούν Νταρκαζανλί, Γερμανού συριακής καταγωγής, για τον οποίο ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάθαρ Γκαρθόν, εξέδωσε ένταλμα μεταξύ άλλων για άμεσες διασυνδέσεις με την «Αλ Κάιντα» και για συμμετοχή στις επιθέσεις της Μαδρίτης. Ο Νταρκαζανλί συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές. Επόμενο βήμα ήταν η έκδοσή του στις ισπανικές αρχές. Τον περασμένο χρόνο ο Νταρκαζανλί προσέφυγε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με αποτέλεσμα να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία έκδοσής του έως ότου το δικαστήριο εξετάσει την προσφυγή και τελικά η απόφαση των δικαστών τον δικαιώνει. Ο Νταρκαζανλί αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος. Στο εξής και εάν προηγουμένως δεν υπάρξει αλλαγή νομοθεσίας στη χώρα, η Γερμανία δε θα προχωρά σε έκδοση Γερμανών πολιτών που κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων στο εξωτερικό.

Το γερμανικό Σύνταγμα προφυλάσσει τους Γερμανούς πολίτες από έκδοσή τους στο εξωτερικό και όταν η Γερμανία ενσωμάτωσε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στη νομοθεσία της, δεν προχώρησε παράλληλα στην εναρμόνισή του με το Σύνταγμα. Στο γερμανικό Σύνταγμα προβλέπεται επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να καταδικάζεται για κάτι που δεν προβλέπεται από το νόμο. Στην υπόθεση του Νταρκαζανλί υπήρχε περίπτωση να δικάζονταν στην Ισπανία για πράξεις που στη Γερμανία δεν είναι καν αξιόποινες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Γερμανοί πολίτες που βρίσκονται σήμερα υπό κράτηση περιμένοντας την έκδοσή τους σε χώρες της ΕΕ για εγκλήματα που έχουν διαπράξει εκεί, πρέπει να αφεθούν, βάσει της σημερινής απόφασης, ελεύθεροι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ