Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Καταστροφικοί οι όροι ένταξης στον ΠΟΕ

Στους όρους ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Κρατική Δούμα στις 18/7 ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).

«Προς το τέλος του χρόνου θα μας σπρώξουν πιο πολύ για να μπούμε στον ΠΟΕ. Πρέπει να πούμε στον κόσμο για τους όρους που βάζουν στη Ρωσία για να μπει στον ΠΟΕ. Πρώτος, είναι αυτός που βάζουν οι Αμερικάνοι: να σταματήσουμε κάθε κρατική υποστήριξη της επιστήμης, της αγροτικής οικονομίας, των υψηλών τεχνολογιών, να διαμελίσουμε το ενεργειακό σύστημα. Δεύτερος όρος είναι αυτός των Ευρωπαίων: να αυξήσουμε τις τιμές των καυσίμων έως τις παγκόσμιες τιμές. Ο τρίτος όρος είναι των ασιατικών κρατών: να ανοίξουμε την αγορά της εργατικής δύναμης. Ηδη η ρωσική Απω Ανατολή ξέρει τι σημαίνει αυτό. Ως αποτέλεσμα το νόμισμα που θα έχουμε πέρα τα Ουράλια θα είναι το γιουάν και έως το Βόλγα το ευρώ. Και τέρμα στις κουβέντες περί κυριαρχίας. Ουσιαστικά θα φροντίζουμε μονάχα για την απρόσκοπτη λειτουργία 2-3 αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως και για την αποστολή κάρβουνου και ξυλείας», δήλωσε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, που σημείωσε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, για να μην καταστραφεί η Ρωσία.

Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ αναφέρθηκε επίσης στις λαϊκές αντικυβερνητικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο κι επισήμανε πως σ' αυτές συμμετείχαν πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στο 70% των περιπτώσεων οι κομμουνιστές συμμετείχαν ενεργά ή ήταν και επικεφαλής αυτών των κινητοποιήσεων. Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ εξέφρασε επίσης τη σιγουριά του πως η νέα μεταρρύθμιση των δημοτικών υπηρεσιών θα ξεσηκώσει τους φθινοπωρινούς μήνες ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα αντικυβερνητικών διαμαρτυριών.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 55% των Ρώσων θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στη Ρωσία δεν εκφράζουν τη λαϊκή θέληση και μάλιστα το 42% θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαροί κοινωνικο-πολιτικοί λόγοι για να πάρει το επόμενο διάστημα μέρος σε μαζικές κινητοποιήσεις.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ