Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μετονομασία του ΚΟΔΗΣΟ σε Αριστερό Κόμμα

Συζητείται και συγχώνευση με την «Εκλογική Εναλλαγή - Κόμμα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης» σε δύο χρόνια

Από την Κυριακή το ΚΟΔΗΣΟ (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού -PDS) μετονομάστηκε σε «Αριστερό Κόμμα». Μετά τις γενικές εκλογές το Σεπτέμβρη, η ηγεσία του μαζί με την ηγεσία του νεοσύστατου κόμματος «Εκλογική Εναλλαγή - Κόμμα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης» (ΒΑΣΓΚ - WASGK) θα αρχίσουν συνομιλίες ένωσης, που μέσα σε δύο χρόνια μπορεί να καταλήξουν σε συγχώνευση σε ενιαίο κόμμα.

Τη μετονομασία, όπως προτάθηκε από την ηγεσία του ΚΟΔΗΣΟ, την ψήφισαν 74,6% των αντιπροσώπων του έκτακτου συνεδρίου, που συνήλθε την Κυριακή. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι ήταν 418, στην ψηφοφορία όμως πήραν μέρος 332 αντιπρόσωποι και απ' αυτούς μόνο 20 ψήφισαν κατά της μετονομασίας, ενώ ένας δήλωσε αποχή.

Στο νέο τίτλο «Αριστερό Κόμμα» οι κομματικές οργανώσεις των κρατιδίων μπορούν (αλλά δεν είναι υποχρεωτικό) να προσθέτουν και την ονομασία ΚΟΔΗΣΟ.

Η Σάρα Βάγκενκενχτ (στέλεχος της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας) που αιτιολόγησε την πρόταση για διατήρηση και του τίτλου ΚΟΔΗΣΟ τόνισε στην ομιλία της ότι τα έξι γράμματα του αλφαβήτου συμβολίζουν 15 χρόνια πολιτικής δράσης και εμμονής στο στόχο μιας αντικαπιταλιστικής εναλλαγής, ενώ το στέλεχος του ΚΟΔΗΣΟ και βουλευτίνα στο Μπούντεσταγκ Πέτρα Πάου δήλωσε: «Αποδείξαμε στο Βερολίνο (σ.σ. με τη συμμετοχή στην τοπική κυβέρνηση του SPD) ότι εμείς μπορούμε να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό - και μάλιστα καλύτερα απ' άλλους».

Νέο «ξεκίνημα»

Ο πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, Λόταρ Μπίσκι, κάλεσε τους αντιπροσώπους σ' ένα (νέο) δεύτερο ξεκίνημα (το πρώτο ήταν η ονομασία του το 1989) και δήλωσε ότι το κόμμα που μετονομάστηκε πηγαίνει στις εκλογές «ανανεωμένο», με ένα «μοντέρνο σοσιαλιστικό κομματικό πρόγραμμα» και με μια κοινωνική ατζέντα, με σχέδια για αφοπλισμό και ειρήνη και για «κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών». Με τη ΒΑΣΓΚ, είπε, σε «βασικά πολιτικά προβλήματα υπάρχουν οι ίδιες ή παρόμοιες θέσεις».

Ο Γκρέγκορ Γκίζι (πρώην στέλεχος του PDS και νυν της ΒΑΣΓΚ) δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι και μετά τη συνένωση των δύο κομμάτων «εμείς θα είμαστε ο κεντρικός τομέας», ότι «η Ανατολή (σ.σ. η Ανατολική Γερμανία) θα παίζει ένα κάπως μεγαλύτερο ρόλο», ότι «θέλουμε να αλλάξουμε» - ότι επίσης «εδώ πρόκειται για ιστορία, εδώ μπορούμε να αλλάξουμε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία».

Υπέρ της συμμετοχής των υποψηφίων της ΒΑΣΓΚ σε ανοιχτές λίστες του πρώην ΚΟΔΗΣΟ και υπέρ της συγχώνευσης των δύο κομμάτων είχε εκφραστεί προ ημερών το 81,8% των μελών της ΒΑΣΓΚ. Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πηγές («Σπίγκελ») αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χορστ Κέλερ, έχει αποφασίσει τη διάλυση του Μπούντεσταγκ και την προκήρυξη νέων εκλογών το Σεπτέμβρη.

Ενα πρώτο σχόλιο - «Δεύτερη εξαφάνιση»

Ο αρχισυντάκτης της «Junge Walt», Αρνολντ Σέλτσελ, γράφει σε κύριο σχόλιο (18 Ιούλη) με τον τίτλο «Δεύτερη εξαφάνιση», σχολιάζοντας την ομιλία του Μπίσκι, ότι το πρώτο «ξεκίνημα» (το 1989) σήμανε την εξαφάνιση ενός κράτους (της ΓΛΔ), εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, τη φυγή εκατομμυρίων ανθρώπων (από τη ΓΛΔ), την εξαφάνιση της κουλτούρας. Μαζική ανεργία και πολέμους. Και το σημερινό «ξεκίνημα» επίσης σημαίνει «παραμέριση». «Με αυτό επικυρώνεται εκείνο που επιδιώκουν από χρόνια ηγετικοί πολιτικοί των σοσιαλιστών - μια δεύτερη έκδοση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος». Οι ψήφοι των εκλογέων - και η εγκατάλειψη προγραμμάτων - γίνονται οριστικά το μοναδικό κριτήριο επιτυχούς πολιτικής... «Συνδεδεμένο μ' αυτό είναι η διάδοση της αυταπάτης ότι τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του καπιταλισμού μπορούν να λυθούν μέσα στον καπιταλισμό».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ