Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
«Φαρμακερή» η ευρω-προσαρμογή

Η εκπρόσωπος των Ευρωπαίων φαρμακοβιομηχάνων απαίτησε και οι υπουργοί της κυβέρνησης προσέτρεξαν να δηλώσουν την προσήλωσή τους στη στρατηγική της Λισαβόνας

Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα σημάνουν νέες αυξήσεις στα φάρμακα
Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα σημάνουν νέες αυξήσεις στα φάρμακα
Η ημερίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) αποτέλεσε το βήμα για τους εκπροσώπους των πολυεθνικών του φαρμάκου να αξιώσουν απ' την ελληνική κυβέρνηση να υπακούσει στους στόχους που θέτει η ατζέντα της Λισαβόνας και να ενισχύσει τις καινοτομίες -δηλαδή την έρευνα των εταιριών και την παραγωγή νέων φαρμάκων.

Η αξίωση των Ευρωπαίων φαρμακοβιομηχάνων υποβλήθηκε απ' την αναπληρώτρια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, M. D. Pickaert, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μεγάλης διακρατικής έρευνας για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Μάλιστα, πριν από την εκπρόσωπο των Ευρωπαίων φαρμακοβιομηχάνων είχε προηγηθεί στο βήμα ο υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική πολιτική «σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα είναι παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη Ευρώπη και όχι προς αποφυγή».

Και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος διαδέχτηκε την εκπρόσωπο των φαρμακοβιομηχάνων στο βήμα, δήλωσε με το δικό του τρόπο την υποταγή της κυβέρνησης στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεταξύ των λόγων, υποστήριξε, που επέβαλλαν την αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής, η οποία ήταν έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκή, ήταν η καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον τρόπο τιμολόγησης, αλλά και οι «απανωτές προειδοποιητικές επιστολές της αρμόδιας διεύθυνσης της ΕΕ για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας και τη διαρκή απειλή για παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Οι φαρμακοβιομήχανοι, επικαλούμενοι το μεγάλο κόστος και τη μακροχρόνια έρευνα, θέλουν να εξαλειφθούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν στη γρήγορη κυκλοφορία των φαρμάκων και γι' αυτό το λόγο ζητούν απ' τις κυβερνήσεις ενίσχυση της πρωτοτυπίας, αλλά διατηρούν όμως για τον εαυτό τους το δικαίωμα της κυκλοφορίας των νέων φαρμάκων όταν το αποφασίσουν οι εταιρίες. Προς την κατεύθυνση της καινοτομίας «οι στόχοι της κυβέρνησης και της βιομηχανίας είναι κοινοί», είπε ο Νικ. Κακλαμάνης.

Ο Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε τις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο τρόπο τιμολόγησης:

  • Η τιμή των νέων φαρμάκων θα καθορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών εκάστοτε φθηνότερων χωρών της ΕΕ των 25 (δύο χώρες της ΕΕ των 15 και μία από τις 10 χώρες της διεύρυνσης)
  • Τα εγχωρίως παραγόμενα πρωτότυπα φάρμακα θα παίρνουν πλέον την ίδια τιμή και με τις ίδιες διαδικασίες με τα αντίστοιχα εισαγόμενα πρωτότυπα φάρμακα.

Απ' τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα φάρμακα «των οποίων η τιμή είναι καθηλωμένη επί χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να αποσύρονται», όπως είπε ο υφυπουργός, αναφέροντας: «Τα φάρμακα αυτά θα εξεταστούν κατά περίπτωση κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων, ώστε να αναπροσαρμοστούν οι τιμές, με ανώτατο πάντοτε όριο το μέσο όρο των 3 φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 25».

Κάνοντας διάφορους ακροβατισμούς ο Γ. Παπαθανασίου υποστήριξε ότι θα υπάρξει μια μεσοσταθμική μείωση 5-7%, όταν ο ίδιος υπόσχεται μεγάλες αυξήσεις στα φάρμακα με τις χαμηλές τιμές.

Τόσο ο Νικ. Κακλαμάνης όσο και ο Γ. Παπαθανασίου τάχτηκαν υπέρ της άσκησης από ένα υπουργείο - της Υγείας ή της Ανάπτυξης - της πολιτικής για τα φάρμακα. Για το θέμα αυτό θα αποφασίσει η Κυβερνητική Επιτροπή, όπως είπε ο Νικ. Κακλαμάνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ