Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Διαφορετικά στοιχεία για τους «ύποπτους» θανάτους

Εντεινόμενη ανησυχία προκαλεί ο «θόρυβος» που ξέσπασε σχετικά με τα αίτια θανάτου, νέων ανθρώπων, που απεβίωσαν το περασμένο φθινόπωρο και το χειμώνα, στη Θεσσαλία και χαρακτηρίστηκαν ως «ύποπτοι θάνατοι».

Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) σε χτεσινή ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «οκτώ περιστατικά αιφνίδιου θανάτου σε νέους ενήλικες, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2004 - Μαρτίου 2005». Το ΚΕΕΛ ανακοίνωσε την έναρξη επιδημιολογικής έρευνας για τα συγκεκριμένα περιστατικά και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, δήλωσε ότι «ουδεμία ανησυχία υπάρχει». Ωστόσο, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας μιλούσε χτες για 13 θανάτους, ενώ άλλες πληροφορίες ήθελαν τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 15 και να συσχετίζονται με τον εντεροϊό κοξάκι που τον Απρίλη του 2002 είχε θορυβήσει τις Αρχές της χώρας.

Βάσει πάντως της ανακοίνωσης του ΚΕΕΛ, η νεκροτομή των οκτώ νέων έδειξε ότι παρουσίαζαν μυοκαρδιοπάθεια διατατικού τύπου, «ενώ σε ορισμένα εξ αυτών ανιχνεύτηκε εντεροϊός σε ιστολογικά παρασκευάσματα».

Διαφορετικά στοιχεία όμως προκύπτουν από τις δηλώσεις της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνης Λεοντάρη, η οποία απέρριψε το χαρακτηρισμό «ύποπτοι θάνατοι». Η ίδια είπε πως οι 13 θάνατοι αποδίδονται σε συγκεκριμένες αιτίες, πλην ενός περιστατικού όπου διαπιστώθηκε αλλοίωση οργάνων από τον ιό κοξάκι ομάδας Β3, ο οποίος και ανιχνεύτηκε και σε όλα τα προηγούμενα περιστατικά, χωρίς ωστόσο ο θάνατός τους να οφείλεται σ' αυτόν. Σημείωσε, όμως, ότι αξίζει να γίνει μια έρευνα για να διαπιστωθεί το ποσοστό εμφάνισης του συγκεκριμένου ιού στον υγιή πληθυσμό της Θεσσαλίας.

Είπε, επίσης, ότι επειδή αρχικά υπήρχαν υποψίες, τα αρμόδια εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέτασαν επανειλημμένως τα όργανα των νεκρών, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει συσχέτιση. Ισχυρίστηκε, δε, ότι το όλο θέμα πήρε διαστάσεις και έφθασε μέχρι το γραφείο του υπουργού Υγείας, πιθανότατα, είτε από ατυχείς επιστημονικές εκτιμήσεις είτε από διοικητικές αβλεψίες παραγόντων στο χώρο της υγείας, είτε και από τα δύο. Και πρόσθεσε πως ο όλος θόρυβος και η ανησυχία προκαλείται από την απόφαση για τη διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης, η οποία ελήφθη με βάση στοιχεία ή πληροφορίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σημειώνεται ότι οι ιοί «κοξάκι» (coxsakievirus) ανήκουν στην ομάδα των εντεροϊών, καθώς εντοπίζονται κυρίως στο έντερο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ