Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΕ
Ανάπαυλα στο διάλογο

«Συμπαιγνία» και στη ...διακοπή των διαπραγματεύσεων κατάφεραν τελικά η διοίκηση του ΟΤΕ και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ. Ετσι, οι δύο πλευρές ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στην κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόσει με νομοθετική ρύθμιση τα αντεργατικά της σχέδια στον ΟΤΕ, χωρίς να περιμένει τη συμφωνία των δύο πλευρών. Τα σχέδια προβλέπουν τη δραματική συρρίκνωση του προσωπικού και πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μέσω της κατάργησης της μονιμότητας για το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό.

Τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την ΟΜΕ - ΟΤΕ ανήγγειλε χτες ο πρόεδρος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης, κάνοντας λόγο για «υπαναχώρηση» της Ομοσπονδίας «σε ήδη συμφωνημένο όρο σχετικά με το θέμα της υπαγωγής των νεοπροσλαμβανομένων στην εργατική νομοθεσία και ειδικά σε ό,τι θα αφορά στην καταγγελία των συμβάσεών τους». Στην ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΤΕ, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, εάν δε βρεθεί λύση στο θέμα ως το τέλος του μήνα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της σε νομοθετική ρύθμιση.

Το ενδεχόμενο αυτό εξυπηρετεί και την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ. Παρόλο που έχει βάλει την υπογραφή της στο σχέδιο πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και νέας δραματικής συρρίκνωσης του προσωπικού, δε θα χρεωθεί την υλοποίησή του. Μια τακτική πέρα για πέρα στείρας αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζουμε ότι στη συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και ΟΜΕ - ΟΤΕ προβλέπεται ότι από δω και πέρα οι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονται με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Κάτι που παραδέχεται και η ίδια η ΟΜΕ - ΟΤΕ με χτεσινή ανακοίνωση - απάντηση στην ανακοίνωση του ΟΤΕ. Πρακτικά η συμφωνία αυτή οδηγεί στην κατάργηση της μονιμότητας.

Ο λόγος διακοπής των διαπραγματεύσεων ήταν ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θέλει στις ρυθμίσεις που αφορούν τους νεοπροσλαμβανόμενους να προβλέπεται ότι ο εργοδότης μπορεί να πραγματοποιήσει μέχρι είκοσι εννιά απολύσεις το μήνα χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Προσωπικού. Η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ απορρίπτει μια τέτοια πρόταση. Διαφωνία χωρίς ουσία, καθώς οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας έχουν την πλειοψηφία στο Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ