Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πεδία δράσης των επιχειρηματιών της Υγείας

Καλύπτουν τα τεράστια κενά που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Σε κέντρο κερδοσκοπικής δράσης των μεγαλεμπόρων της ιδιωτικής Υγείας εξελίσσεται η Θεσσαλία και η Θεσσαλονίκη, αποτέλεσμα της πολιτικής συνεχούς απαξίωσης του δημόσιου τομέα της Υγείας που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ.

Στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας πληθαίνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις «πώλησης» υπηρεσιών Υγείας, ενώ πολλά είναι και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που λειτουργούν στην περιοχή. Το επόμενο διάστημα στη Λάρισα επίκειται η λειτουργία της γυναικολογικής κλινικής «ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ». Επίσης, εντός του φετινού Ιούνη αναμένεται, ομάδα γιατρών, να ξεκινήσει τη λειτουργία κέντρου αποκατάστασης κλειστής και ανοιχτής νοσηλείας με την επωνυμία «Αρωγή». Αναπτύχθηκε σε οικόπεδο 26 στρεμμάτων στην περιοχή της Νίκαιας σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Λάρισας, το εμβαδόν του είναι 3.500 τ.μ. και η επένδυσή του «αγγίζει» τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στη Θεσσαλία δεν υπάρχει δημόσιο κέντρο φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, θέμα που απασχόλησε την πρόσφατη σύσκεψη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων Γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρίες και εργαζομένων στην Πρόνοια και την ειδική αγωγή, η οποία διεκδικεί την άμεση ίδρυση και λειτουργία δημόσιου κέντρου φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Βόρεια Ελλάδα υπολειτουργούν νοσοκομεία όπως το «Παπαγεωργίου», της Αλεξανδρούπολης, της Κατερίνης κλπ. Στη Θεσσαλονίκη το κενό το καλύπτουν οι ιδιώτες - μετά την «EXPRESS SERVICE» και το Διαβαλκανικό Κέντρο, αυτό το χρόνο παρουσιάζονται και μια σειρά άλλα κέντρα, όπως η γυναικολογική κλινική «Γένεσις».

Την ίδια στιγμή στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» διαλύεται η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με έτοιμα 8 κρεβάτια για να γίνει μια πανεπιστημιακή κλινική. Επίσης στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» η ΜΕΘ Παίδων διαθέτει μόλις οχτώ κρεβάτια για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Η καθαριότητα που έχει δοθεί στους ιδιώτες όπως σε άλλα νοσοκομεία και στο «Παπαγεωργίου», στοιχίζει περισσότερο, όπως εκτιμά τώρα η διεύθυνση του νοσοκομείου. Ο εργολάβος αλλάζει προσωπικό κάθε έξι μήνες. Ετσι, μέχρι να μάθουν αυτοί οι εργαζόμενοι να διαχωρίζουν τα απορρίμματα, αντικαθίστανται.

Χωρίς μαγνητικό τομογράφο αναπτύσσεται η Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ. Ετσι στέλνονται οι ασθενείς σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Οσον αφορά τις κλίνες στη ΜΕΘ της ίδιας κλινικής είναι έξι ενώ χρειάζονται είκοσι.

Αλλά και η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας περιφερειακά της πόλης δεν είναι καλύτερη. Μετά το μεσημέρι υπολειτουργούν αφού έχει περικοπεί ο αριθμός των εφημεριών των γιατρών. Τη νύχτα υπάρχει μόνο ένας ή δύο γιατροί και χωρίς να υπάρχουν γιατροί ειδικοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ