Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κανόνες αγοράς και διευθέτηση χρόνου εργασίας

Αποκαλυπτική η χτεσινή συνάντηση του Νικ. Κακλαμάνη με εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει στην Υγεία, πλήττοντας την περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων και τις συνθήκες εργασίας των γιατρών, διαφάνηκε χτες στη συνάντηση του υπουργού Υγείας, Νικ. Κακλαμάνη, με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η ΟΕΝΓΕ είχε προκηρύξει για χτες 24ωρη απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, με πλαίσιο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των γιατρών και χωρίς να έχει προετοιμάσει την επιτυχία της κινητοποίησης.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον υπουργό Υγείας, ο Νικ. Κακλαμάνης υπεραμύνθηκε των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα και στο χώρο της Υγείας και διαμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αντεργατικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που επί της ουσίας θέλουν το γιατρό να δουλεύει την εφημερία χωρίς να πληρώνεται. Βέβαια, ο Νικ. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι ακριβώς θα γίνει με τον κλάδο των γιατρών, αλλά όταν δέχεται τη γενική κατεύθυνση της ΕΕ είναι φανερό τι θα αποφασίσει στο μέλλον.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι απ' τις αρχές του 2007 θα μπουν σε εφαρμογή οι κλειστοί προϋπολογισμοί, που επιβάλλουν τη λειτουργία των νοσοκομείων με τους κανόνες της αγοράς και με ανταποδοτικό τρόπο. Για τις εφημερίες ανέφερε ότι τα προβλήματα θα λυθούν στο μέλλον με τους κλειστούς προϋπολογισμούς, αλλά υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει συμπληρωματικό κονδύλι για τις εφημερίες του 2005.

Πρόκειται, όπως δείχνουν τα στοιχεία, για πάγια τακτική του υπουργείου. Ετσι, το 2002 εγκρίθηκαν 257.739.000 ευρώ και στη συνέχεια συμπληρωματικό κονδύλι 2.824.000 ευρώ. Το 2003 εγκρίθηκαν 258.000.000 ευρώ και συμπληρωματικά 14.915.761 ευρώ. Το 2004 εγκρίθηκαν 275.000.000 ευρώ και συμπληρωματικά 19.724.200 ευρώ. Το 2005 εγκρίθηκαν αρχικά 293 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός ακόμα πρότεινε στους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ την έναρξη διαλόγου απ' τις 7 του Ιούνη για το ιατρικό μισθολόγιο.

Στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που ακολούθησε οι συνδικαλιστές της ΔΗΠΑΚ Γιατρών υπογράμμισαν ότι τίποτα θετικό δεν μπορεί να προκύψει για τους γιατρούς και το σύστημα Υγείας απ' τους λεγόμενους διαλόγους. Υπογράμμισαν ότι η ΟΕΝΓΕ δεν πρέπει να συμμετέχει σε «διαλόγους» που δημιουργούν αυταπάτες στους γιατρούς και πρότειναν την προκήρυξη απεργίας στις 7 του Ιούνη. Την πρόταση απέρριψε η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας, η οποία σε πνεύμα συναίνεσης αποφάσισε να συμμετάσχει στο διάλογο για το ιατρικό μισθολόγιο.

Μετά από αυτά η ΔΗΠΑΚ Γιατρών υπογραμμίζει ότι προβάλλει επιτακτικά για τους γιατρούς η ανάγκη να δυναμώσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που γίνονται στα νοσοκομεία και ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες να συντονιστούν με το λαϊκό κίνημα και το ΠΑΜΕ, για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και στο χώρο της Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ