Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Η αντι-τρομοκρατία ως εικαστικό μήνυμα

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάστηκε πρόσφατα και λειτουργεί έως τις 5 του Φλεβάρη στην γκαλερί «Diana» (Αρμοδίου 10) υπό την αιγίδα του επιστημονικού και ερευνητικού ιδρύματος Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη.

Η καλλιτέχνιδα Αλεξάνδρα Μαράτη, που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και στο εργαστήριο του Αργεντινού καλλιτέχνη Carlos Bissolino και έχει στο ενεργητικό της πολλές διεθνείς εκθέσεις, εκφράζει σε μια σειρά από τους πίνακές της την αγωνία, το ζόφο και την αντίσταση κατά της τρομοκρατίας που εκδηλώνεται σε ατομικό, ομαδικό επίπεδο, αλλά και με την κλιμάκωση των τρομοπολέμων και της παγκοσμιοποιημένης βίας.

Στην πρωτότυπη εικαστική τεχνική Crash κυριαρχεί ένας συνδυασμός χρωμάτων, από το μαύρο και γκρίζο, ως το γαλάζιο, το κόκκινο, το ασημένιο, σε συνδυασμό με «παράθυρα» που το διαπερνά έντεχνος φωτισμός και φουτουριστικά στοιχεία.

Το εικαστικό μήνυμα, πέρα από την ιδιαιτερότητά του, έχει τη δική του σημαντική και αποτυπώνεται στη μνήμη.

Σε ένα συνοδευτικό κείμενο, διατυπωμένο με ευαισθησία, υπογραμμίζεται ότι στην εποχή της «παγκοσμιοποίησης», όπου χάνεται η ελευθερία και η ασφάλεια του κόσμου, πλανιέται ο φόβος «σαν αποσπάσματα ενός απαγορευτικού, σκοτεινού υποσυνείδητου. Προβάλλουν με τρόπο σκηνικό και ελλειπτικό εύφλεκτα σημεία του πλανήτη, από το οποίο πέρασε ήδη ο τρόμος».

Η ατομική τρομοκρατία, που χαρακτηρίζεται «βιοτρομοκρατία», μπορεί να είναι το όπλο των αδυνάτων, όπως υποστηρίζεται, αλλά τα ισχυρά κράτη-κακοποιοί προτιμούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους τρομοκρατίας, εκφοβισμού και καταστροφής.

Το μήνυμα, τόσο το εικαστικό, όσο και διατυπωμένο, είναι ότι «κάθε πολίτης φέρει ευθύνη για τη φρίκη που έχει εξαπλωθεί παντού, εφόσον έχει στοιχειώδη πληροφόρηση των όσων συμβαίνουν στον πλανήτη και δεν αντιδρά.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ